Sunday, 10 July 2011

He’s a year older today

As usual lah kan bila ada orang sambut birthday kat rumah ni, we started off with the cards and hugs and kisses aje.

(He’s already got his birthday present which is a Kindle also. Now we both can read in bed side by side together gether, hahahahaha…)

He got these cards from us… with a special badge from Miss 7

IMG_0769

and the inside…

IMG_0773

Hikhikhikhik….

And even though it was his birthday, he still had to do his weekend chore which is doing the dishes pagi2 tadi.

(If I could masak on my birthday, then he could basuh pinggan on his kan Open-mouthed smile).

IMG_0739

He wore the badge the whole day today, hahahaha…

(He’s man enough to wear pink gloves Smile with tongue out)

We were supposed to go out for dinner this weekend but I couldn’t be bothered to book the restaurant. Malas giler nak pergi city on Friday or Saturday nite. We hate keluar malam2 kat city area tu.

Tu yang makan dinner kat rumah lagi sedap and selesa Smile.

Since I promised him chicken kiev for dinner, that’s what I made tonite.

IMG_0744

I made chicken kiev (with only basil, semi dried tomato and colby cheese as the filling). Makan dengan leek, potato and sweet potato gratin and steamed vegetables.

IMG_0748

It was a really yummy dinner (kalah makan kat restoran, hikhikhik Smile with tongue out).

The gratin tu I buat sempoi aje. First I sauteed finely sliced leek in olive oil until wilted. Then add the diced potato and sweet potato and sautee them some more until half cooked. Add a bit of powdered chicken stock to flavour it.

Transfer the mixture to a gratin dish ( I pakai pyrex nya dish aje) and pour white sauce onto it until covered. Tabur bread crumb and a bit of mozzarella cheese on top and bake it at 160°C until the potatoes are cooked and the top is brown.

IMG_0754

Memang ngam soi betul the chicken kiev with the gratin and steamed veges ni.

And then for his cake, I made key lime pie but since kat sini takde key lime, I ganti dgn limau purut, hehehe. But the juice I just guna bottled lime juice aje.

IMG_0758

It tasted a bit like cheesecake but without the use of any cream cheese.

IMG_0760

The birthday boy liked it Open-mouthed smile.

And I also made his favourite bubur pulut hitam (since he has nicley requested Smile).

(I told you hubby I ni half Mat Saleh, half Melayu, heeeee….)

IMG_0768

But I tak masak the pulut dengan santan. Masa nak makan tu baru tuang cold santan.

IMG_0765

lemak manis masin…..sedap…….. Winking smile.

He said thank you for all the birthday wishes Smile.

25 comments:

bonda_tie said...

sukenye dgn semua masakan LG.
senanghati melihatnye.

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Lg....owh..Happy Birthday to your hubby ya....mmmm yup, too man to wear pink..ahaks!!:P

MMM sameeeeeeeeeeeee la kita, masak pulut itam gaks....bubuh pulot n susu kemudian....mmmmm sameeeeeeeeeee lagi la....:)

Alexandriana Alia said...

kak LG,

sampaikan salam selamat ulangtahun kelahiran untuk ur other half. =)

and, macam biasalah, masakan akak mmg menjamu mata saya everyday. gigit jari je nengok.

AmY DeaN said...

Happy Bday to Mr. LG and belated bday to u Kak LG!! Semoga bertambah2 bahagia, sihat, pjg umur dan bertambah murah rezeki..err..kot ada new member ke this year..hehe...Amin...

Best and kecurnyer tgk chicken kiev tu...agak2 sama tak mcm chicken cordon bleu?

Kak..tepek mcmana buat pulut hitam lagu tuh kak....

cutefroggie said...

makanan aje ke kak LG..mcm tak caye jer.......mesti ada menda lain nie..hahaha(katak_ayu is trying to be BZ body)hahahha..neway....happy birthday Mr. Muscle..hahah

anymz said...

Terlambat sampai lah min..

Happy bday buat hubby yang dah makin cun melecun dgn pinggang slimnya itu..muhaha..

Adeh..jeloussssssssss tauuuuuuuuu

ShashaCatering said...

Happy birthday to the good boy. He deserved all the good wishes & food.

May allah grant all his dreams... ;)

Scarlett O'Hara said...

I really2 envy u for having such a happy, loving family.Not many as lucky as you.

eynda said...

Makanan semua nampak yummy ;-)

penDragon said...

Happy B'day TOH..., kesian TOH b'day dia pun kena jadi Mr Cinderella...kena cuci pinggan segala...hikhikhik...I don't know why, Miss 7 dh jadi favourite I pulak...everything pasal dia I suka...kirim salam kt adik manis I tu ye!

Danial Ikhwan Jaafar said...

Happy birthday Mister (i dono what to call him =P)! he seems to have lost lots of weight!
and LOL at the birthday cards! XD

quinnie said...

happy birthday kat hubby akak...tak sangka dia suka makan bubur pulut hitam..kekekekke

HomeKreation said...

Salam Min. Happy birthday to your hubby. May all of you be happy always.... men tak boleh pakai pink ke... ok what...hehee. Wah, nampak best chicken tu tp a bit complicated for people mcm Along ni yg makan nasi tiap2 hari...hehe

K.Nor said...

kesiannyer birthday boy kena dera ya.. hehe.. tak per.. still smart as always :)

happy birthday mr BW.. :)

sHieRa cAkAp said...

Happy bday to ur Other Half Kak LG.. Bestnye bday boy punye menu.. Nyam2!!!

ibundo said...

salam, my wishes to the birthday boy. sedapnya makan2 tu..

Shue said...

Salam,

Happy birthday to Mr. LG

PUTUBAMBU said...

happy birthday to your other half yek..

sejak kurus ni..dia nampak makin muda.. hehehhe

relaxNhappy said...

happy birthday to other half.
sedapnye dinner tu. terliur i tengok =) tiba2 i teringin nak makan bubur pulut hitam bila tengok gambar tu.

MULAN said...

ohh happy birthday to your hubby, LG.. dekat2 je dgn birthday u..

i doa both of u kekal bahagia, ceria, sihat & success selamanya...

lemongrass said...

bonda_tie,
we all yg makan ni lagilah senang hati menjamahnya, hahaha.

Ayu,
Mintak maaf lah dia nak pakai pink kat luar, kat dlm rumah and gloves tu aje, sanggup lah dia, hikhikhik.
I nak lah cuba makan pulut tu dgn susu, sure sedap jugak kan!

Alia,
He said thank you :-). Bila ada special occasion mcm ni, baru lah I masak yg lain dr yg lain :-)

Amy,
he said thank you for the doa and rasanya tak kot tambah member baru lagi, hehehe.
I masak pulut tu dgn air aje dulu sampai masak. Pastu baru campur gula. And then bila nak makan, baru tuang santan yg bergaram :-).

Katak_Ayu,
we all ni kan dah tak tau nak bagi hadiah apa lagi so tu yg 1 aje hadiah every birthday and masak2 special, hehehe.

Kak Anymz,
Memang skrg pinggang dia dah sangat2 ramping!!! Nasib baik pinggang I masih lagi ramping dr dia, hehehe

Shasha,
Amin. He said thanks :-)

Scarlett,
we are very grateful to Allah for what we have. But every family ada ups and downs cuma I tak cerita lah kat blog ni :-)

Eynda,
Thanks. Kena lah kat tekak we all ni :-)

Pendragon,
I kena masak my bday dinner, dia kena basuh the pinggan mangkuk lah, hahaha.
I think you terpikat kat Miss 7 nya sense of humour kot :-).

Danial,
Thanks for the wish. He has lost around 25kg so far which is a lot lah kan :-).

lemongrass said...

Quinnie,
Hubby I tu kdg mengalahkan Melayu nya tekak :-D

AlongRoz,
Salam. Thanks for the wish. Hubby I tu not that manly to pakai pink outside the house, hahaha.

Kak Nor,
Biasalah kan, bila dah tua2 ni, kena dera tu perkara biasa, hahhaa

Shiera,
thank you for the wish. Kalau kat restoran, sure tak dpt asian and western menu campur2 kan :-)

Ibundo,
Salam. thank you for the wish :-)

Shue,
Salam. thank you :-)

Putu,
Sejak dia kurus ni, memang pun dia perasan makin muda walaupun umur makin bertambah, hehehe.

Relaxnhappy,
thanks for the wish. Nasib baik lah bubur pulut hitam ni tak susah nak buat kan :-)

Mulan,
Amin ya rabbal al amin. Memang dekat2 pun bday we all, tu salah satu items of interest masa we all mula2 nak berkenalan dulu ;-).

cik fara said...

wah..!! *drooling* :P
my mum pun buat pulut hitam macam akak.nak makan barulah tuang santan. same goes as pulut durian. tak buat kuah durian, but makan terus je seulas2 dgn pulut n tuang santan.hehe.

My MAA said...

Salam K'min,

Happy birthday to ur hubby...wisk him all the best and may both of u live happily ever after. hmmm....tetiba lak terasa nak makan pulut hitam tu....

lemongrass said...

cik fara,
I rasa lagi fresh pulak bila nak makan baru tuang santan kan! Rasa sedap sgt2, hehehe

Maz,
Salam. thank you ye for the wish :-)