Tuesday, 17 May 2011

Why is my handbag heavy?

I really have no idea why my handbag is so heavy. Everytime I go to the shops, after about 30 minutes of walking, my right shoulder rasa macam nak tercabut and my right arm rasa macam kebas aje, hikhikhik…

Pastu, terus rasa alangkah best nya kalau lepas shopping, boleh terus pergi berurut. But, if I were to do that, hari2 lah kena berurut nampak gayanya sebab boleh katakan hari2 I pergi the shops, hahahaha….

Kalau dulu, masa The Little Misses baby and toddlers lagi, I can understand bila berat sebab I shoved everything that they need in the bag.

But now, they are already big, my handbag is still so heavy! Heran I, hehehehe….

This are the ‘permanent’ stuff in my handbag..

IMG_9477

If you see, mana ada benda berat yang boleh menyengetkan bahu kan. The heaviest is probably my wallet tu. I guess it is berat sebab it has loads of coins in it Open-mouthed smileand coins kat OZ ni are quite heavy jugaklah especially the gold ones. Kalau banyak notes in the wallet, definitely tak berat kan, hehehe. Ini setakat coins aje, memanglah berat giler Smile with tongue out.

And then, occasionally my handbag will have additional things in it like 2 iPods, another set of keys, a DS, food…..

Masa ni memang amat2 nak tercabut my bahu mengangkut the bag.

Nak aje I suruh The Other Half carry my handbag sometimes, heeee…..

(Nasib baik black kan, not pink or pale blue or purple so kalau The Other Half pegang, tak lah dia rasa sungguh2 tak macho kanSmile).

Malam ni I malas nak fikir nak masak apa, I masak kuey teow goreng aje.

IMG_9465

For us, I added loads of black and white pepper into it.

But still tak sesedap the black pepper kuey teow noodles I used to have in Kuching satu waktu dulu. The Other Half and I sangat2lah berkenan kat kuey teow goreng kat kantin kat tempat I kerja dulu and everytime he came to Kuching, we would have it everyday for breakfast, hehehe.

IMG_9471

Tapi everytime bini dia try to recreate the same kuey teow, memang tak pernah menjadi. There’s always something missing which I dont know what…

26 comments:

an15 said...

nape ada inhaler kak min?

lemongrass said...

Anis,
Untuk Zahra because of her asthma. Dah lama tak kena but who knows kan, tu yg sedia aje. The xergic pun for her, hehehe.

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,
which canteen in Kuching? Simpang Tiga or GH?

lemongrass said...

Lurpak,
Kat GH. sangat lah sempoinya, cuma telur aje isinya but so sedap, hehehe. Canteen simpang tiga kat mana ye?

Lili said...

LG,

Hahaha..and I thought I carried rocks in my handbag! What are we, huh, without all those things in our handbags?!!

Eh, eh...seronok pulak kalo main-main tunjuk 'khazanah' kita dalam handbag kan...hehe)) I'll have to write on this some time =))

NoRa said...

hehe macam bag i je...ada inhaler nie..:)

Arina said...

Salam LG,

Be careful...jgn selalu sgt gantung bag berat kat shoulder tu.. thro' my experience...skarang ni dah effect nerve2 akak especially on the right side part of my body sebab dulu akak selalu carry bag berat sebelah kanan shoulder ni. ...so almost every 3 months akak ada appointment dg neurologist sebab nak monitor nerve akak ni. Especially my right part of the head,shoulder, tangan kanan dan juga dah mula effect kaki kanan. Dr dah warn not to carry heavy loads...so take care LG

notti netti said...

ha'ah..nampak cam takde benda berat jer......huhuhu..betoi mungkin coins kot.

Flower said...

Dlm beg I pun mesti ada inhaler but none of my kiddies real asthmatic. Cuma diaorg berdua ni ada exercise-induced asthma. Dan lagi, dlm beg I,I have more or less the same thingie. I ada byk makeup such as, eye-liner, facepowder, 2 lipsticks, 2 lipgloss, 1 lip balm, sunnies, reading glasses, purse, some lollies, pen, mobile, car n hse keys, tissues and notebook. But I have bigger handbag than yours sbb bila time2 hujan gini, I juga taruk my kiddies raincoat and sometimes, kalau I gi city naik train, I always bawak bekal a thong, just incase kalau kaki I blister bila pakai my heels.

NenekPenne said...

bila u mentioned nama zahra, i was thinking...zahra tu siapa? sebab u selalu mentioned Miss 6 and Miss 12 je..

my handbag pun sama gak, dgn spec laa, dgn kunci rumah laaa, dgn purse yang berat dgn kertas shopping laa...duit memang tak byk laaa... dgn 2 bijik hp laaa..dgn ubat laa.ehh mcm2 laa

Sizuka said...

K.Min,

my handbag pun berat yang amat! and selalunya sebab penuh dgn coins, ipod, sham's blackberry, his nokia, his ROKOK! grrr.. lighter! and sometimes 2-3 mp3 player.. so in the end, everytime keluar dgn sham, i asked him to bawak my handbag. padan muka dia.. hahaha..

ps : i think i should use a pink handbag so that he'll look less macho :P

PatinPasta said...

Kak Min,
Nak ringan handbag, try jangan bawak langsung. Hehe! Tapi serious tau, saya sampai satu tahap pon gitu.. samada tak bawak langsung atopon takat guna sling bag jek. Kalo tak, sama macam Kak Min la.. memang kebas bahu dibuatnye.

Kalo kat gerai orang jual kueh teow, kita mesti selalu dengo tukang masak ketung ketang ketuk sudip kat tepi kuali (sampai bengkang bengkok kuali tu kan). Gamaknya Kak Min pon kena brutal gitu time masak kueh teow tu.. kot buleh sama rasa. Hehehe!
* segala kemungkinan kejadian kerosakan barang2 dapor adalah diluar kawalan saya :D

TopsyTurvyMum said...

i tercari2 jugak la kalau ada kampit beras ke, kampit pasta ker, butter ker...takde pulakk. Sah2 bahu u tinggal tulang jer nih, tu pasal la berat hehehe

Ayu said...

huhu...bkn hbag akak sorg je yg berat....hbag ayu pun sama gak.xtau apa yg ada dlm tu.ada masa rasa mcm poket doremon lak.pampers faris pun dok skali dlm tu.tp biasanya pampers n baju salin dorg ayu ltk dlm 1 bag khas.klu seme nak sumbat dlm hbag ayu...patah le bahu ayu nnti.

yg pasti...gegula/choc mesti ada dlm hbag sbb budak b'dua tu klu dok dlm keta mesti nak mengunyah.lgpun ayu kerap kena low blood pressure so kena ada benda manis utk dimkn klu tetiba rasa nak tumbang

Aliza said...

hurrrmmm if u can solve the mystery, it'd be so great!! i, too, have no idea what makes my bag so bloomin' heavy, sampai like you, abis kebas bahu, tangan etc... :-s

bila korek2 beg, mcm takde apa yg berat... very mysterious indeed!!

Noriz said...

penyumbang berat utama mesti coins sbb Aussie punya 1 & 2 dolar still bntuk syiling kan...sya guna dulu pun rasa semacam je bwk coins byk2...hehehe

indahhouse said...

Salam kak LG,
isi handbag.. hehe. mgkin makin anak mmbesar, makin besar juga brg mereka yg mom kena pegang. Agaknya coin tu yg berat.. :D

Tetapi handbag saya slalu letak brg my hubby bila berjalan, maklumla poket mereka tak muat :p kdg2 barang kecik yg kita baru beli kat mall pun kena masuk handbag. mau tak senget bahu. hehehe...

mamasuri said...

sama lah kte kak...tapi saya ni malas nak kemaskan handbag saya...lebih senang gitu..berat pun beratlah..asalkan nak apa2 dri handbag sume ada...hehehe

AI said...

LG..bile tgk inhaler tu igt lak masa my son kecik2 dulu pn ade athma..tuhan aje yg tahu bile kene attack athma ni kan..tp alhamdulillah bile dia 12 yrs, the athma gone..hopefully zahra pon boleh sembuh sepenuhnya..ameen..

PUTUBAMBU said...

sedapnya kuetiau goreng ngan kopok tu..!

handbag kita pun berat gak..
from one time to time.. ada gak kita kemas..buang ape2 yg patut.. tapi cam tu gak..

rasa cam dah kurang barang..tapi still berat lagi..
dan semuanya penting bagi kita.. bawak je lah

NisaUsoff said...

ahahaha my handbag pun berat kak :)) adik nisa kata ada batu dlm tu :)) bila kemas2 mcm takde apa sgt..tp tak taw la nape berat :))


p/s :: nisa suka handbag besar2 :)) sume leh sumbat dlm tu muahahahahahahaa

DeLancrettLurpak said...

Canteen Simpang Tiga pejabat kerajaan tu pun not bad food dia.. sedappp!!!

Ara said...

salam kak min,

sama lah kita...mak ara ckp dlm beg ada batu ke...berat giler. tu lah pompuan namanya....

kadang-kadang segan jugak tapi harta karun dalam tu tak leh nak tinggal...beg pulak besor. semua benda leh sumbat kan....hahahha...
pastu bahu pun rase nak rabak jer ;-)

lemongrass said...

Kak Emily,
I rasa kan, memang ada rocks lah in our handbags but the invisible version, hahaha.
Psst...if kita tunjuk our khazanah, can it show what type of people we are based on what we have in our bags? :-D.

Nora,
Inhaler tu bukan I punya tp sebab anak punya, kenalah Mak dia jugak yg usung ke mana2, hehehe

Kak Arina,
Salam. I know...Tu yang takut sangat2 nak bawak berat2 ni but sometimes memang tak boleh nak elak kan :-(. I occasionally akan tukar2 bahu jugak bila dah tak larat nak angkat tu.
Thanks for the reminder ye.

Notti netti,
I bawak jin agaknya dlm bag tu, tu yg berat, hahaha ;-)

Nora,
Hahaha...kiranya memang your handbag tu treasure chest lah kan sebab segala benda ada. I takde alat mekap except lipstick yg I guna only once in a blue moon and the lip balm for the kids mostly.

Net,
Zahra tu Miss 7 :-). Tu sebab women suka bawak handbag besar2 kan so boleh sumbat segala mcm harta benda :-).

Shidah,
You kena suruh Sham bawak man bag lah so boleh lah isi harta karun dia. Tapi kena make sure dia beli kaler black or dark brown lah kan so still nampak macho giler, hahaha

Aida,
Kalau I buat kelentung kelentang tu, adalah anmpak gayanya esok I kena beli dapur baru, hahaha.
I kadang2 rasa memang tak nak bawak handbag langsung, cuma nak bawak my purse and then pakai seluar banyak poket, hehehe.

TTM,
Ha'ah kan, agaknya lah ye, sebab bahu I dah takde padding lemak2 lagi, tu yang asik terasa berat semacam aje, hahahaha :-P

lemongrass said...

Ayu,
Poket doraemon best sbb kecik aje tapi boleh isi macam2. Handbag kita dah macam wardrobe cerita Narnia besarnya, hahaha.

Aliza,
Hahaha...I think maybe I have to start buying smaller handbags kot and then tell everyone that I cant carry their stuff anymore since tak muat handbag. Baru lah kota the mystery is solved :-).

Noriz,
memang betul tu. Kalau ada the gold coins, my purse memang akan jadi berat sgt2, hehehe.

Indah,
Salam. Samalah dgn I, kalau pergi shoppping benda2 kecik, terus aje masuk handbag I sebab takut hilang. Pastu kitalah yg sakit bahu lepas tu, hehehe.

Mamasuri,
I pun kadang2 sebulan sekali baru kemas handbag or kemas bila nak tukar ke handbag lain. Kalau tak, segala benda ada dlm tu including wrappers entah apa2.

Al,
Hopefully lah dia sembuh cepat but so far her asthma dah lama takde. But sentiasa kena bawak jugak kan, sebab manalah tau tiba2 datang. Tak lah kelam kabut.

Putu,
tu lah yg susah nya nak ringankan handbag ni kan sebab memang semua benda tu penting, so angkut ajelah dgn terpaksa, hehehe.

Nisa,
Kenapa kita suka beli handbag besar ye? I punya handbag pun semua besar2 sbb I rasa best aje nak sumbat macam2 dalam tu, hahaha.

Lurpak,
Rugi weh tak pernah pergi situ dulu. But nasib baik tak pernah pergi, kalau tak mau lah asik makan aje kerjanya nanti, hahaha

Ara,
Salam. Ada setengah perempuan, bag kecik kiut miut takde benda and ringan aje. Ada setengah macam kita, segala benda kita nak sumbat dlm tu. Pastu, kalau tgh tergesa2, tak jumpa cari harta dalam tu kan, hehehe.

~Am said...

akak,
where in Kuching?
nanti balik kampung i can go and makan... hehe