Saturday, 14 May 2011

I can update my blog again! Yippeee… :-)

Kesian betul kat blogger2 tegar semalam kan sebab tak dapat berblogging satu hari suntuk.

I wonder berapa ramai yang went through withdrawal symptoms semalam ye? Jari terketar2 mengetuk meja instead of keyboard, air liur meleleh2 sebab tak dapat nak tengok food kat blog orang, badan seram sejuk sebab tengok our post n comments hilang, mata berpinar2 sebab tak duduk depan PC satu hari, hehehehe….. Winking smile

I didn’t mind it that much sebab I wasn’t going to put up an entry semalam so takde hal lah bila Blogger down. Pastu, it’s a free service kan, so sekali sekala jadi benda ni, redho and terima aje lah I Smile. The Blogger team has been good though, working hard to fix the problem (whatever it was).

So now I can update again! Yippeeeeee….

And sinceThursday update didn’t contain any photos, hari ni I letak loads of photos! Winking smile

Hari ni we didn’t go anywhere sebab malas, except The Other Half who had to go to the city for The Career’s Expo.

I pun duduk rumah jadi isteri yang baik, basuh baju, lipat baju menimbun, kemas rumah and main masak2 Smile.

I teringin nak bawak roti pergi Sunday School esok so I made potato bread siang tadi. I guna recipe sumbangan Lily kat MyResipi. This is the link. Tapi custard dia I guna recipe Cik Mat yang ini. Thank you Lily and Cik Mat!

Dapatlah banyak potato bread yang comel2 ni, senanglah budak 2tu nak ngap aje esok kan.

IMG_9405

Kenapa jadi bentuk macam ni? Sebab 4 ketul dah kena copet, hehehe….

IMG_9406

Gebus sungguh!

Pastu, bila dah siap meroti, I made lemon coconut muffins untuk bagi kat Mak2 kat Sunday school pulak. But gambar tak ambik sebab malas, hahaha.

Dah siap buat muffins, I sambung buat beef kofta pulak untuk makan masa dinner.

But kali ni I skewer the kofta onto these really long metal BBQ skewers. Berkenan sungguh I kat skewers ni because jadi cantik sangat the koftas!

IMG_9411

IMG_9412

For the beef koftas, I guna recipe from Taste website but I replace coriander leaves tu with mint leaves.

Then, The Other Half jadi tukang masak the koftas on the BBQ.

IMG_9416

Punyalah panjang the skewers kan sampai ambik the whole plate, hehehe.

IMG_9421

We had the kofta with lebanese bread, garlic yoghurt sauce, sweet chilli sauce, tomato sauce, chopped lettuce and tomatoes.

IMG_9427

IMG_9429

My plate. When you want to eat it, you just wrap the bread on top of the kofta and pull the skewer out gently.

It was way better than the ones you can buy at the yiros place, hahahaha Winking smile.

14 comments:

blu4sky said...

LG, 2 hari i takle nak update blog...bley hangin satu badan..hahahah sampai i google nak find out what was the reason because blogger update kata it was only an hour downtime due to maintenance.. tetiba dua hari tak up lagi..found out from twitter that more serious problem.. all posts yang dibuat on the 11th semua ilang.. so i'm one of the mangsa :(

ibh said...

Hahhahaa..mmg betul pun kak..Ramai yg meroyan semalam tak dapat blogging..hahahhaa..
Ni la yg buat sue suka sgt skodeng menu akak..Simple2..tp nampak menyelerakan betul...

Sizuka said...

k.min,

memang tension la takleh nak update blog. rasa nak cabut je semua rambut kat kepala sebab dah puas garu kepala. pastu hari ni bila blogger dah ok, tiba2 takde mood nak update. cis! potong stim sungguh blogger ni.

i want the kofta! hari ni malas nak masak. cuma buat sup ayam, then buat red velvet dari pagi sampai la ke petang and lemon bars too sampai makcik ton tanya "bila oven tu nak rehat?". =.=

Lili said...

Salam LG

I guess my comeback made Blogger went bonkers! Pfrrtt...I'm grounding myself! Muahahaha))

relaxNhappy said...

Rajinnye masak roti la, muffin la, kofta la. Marathon masak =) Kofta tu nampak menyelerakan lah.

Syue Mustafa said...

Kak, kofta tu dah macam menu yg dijual kat restoran Arab.

lemongrass said...

Blu4sky,
hahaha...I semalam memang tak nak update so part tu tak kisah sgt. Yang I tension, segala komen hilang and sampai sekarang tak timbul2 balik. Jenuh I nak menjawab balik semula!
Hubby I lah yg sibuk menggoogle nak tau apasal blogger sakit :-).

Sue,
Bloggers yg update blog dia sampai 3-4 kali satu hari sure meroyan gila2 semalam kan, hahaha.
I cuma meroyan bila tak dpt jawab komen n komen semua hilang.

Shidah,
Patut masa Blogger tengah mengong lah you bertungkus lumus kat dapur guna oven tu non stop, hikhikhik. Pastu bila Blogger dah sihat, bolehlah yu update all the red velvet n lemon bars photos kan :-D.

Kak Emily,
Salam. Blogger pun terkejut tengok you tiba2 keluar dari hibernation sampai they cant cope, hahaha.

RelaxnHappy,
I rajin marathon masak benda senang2 aje, hikhikhik. Roti tu sbb breadmaker yg mengadun, muffin pulak tak susah nak buat. Kofta tu pun tak susah nak buat, tu yg boleh marathon :-)

Syue,
Memang pun kofta ni kiranya Middle Eastern food lah. Bila makan dgn lebanese bread/roti arab tu, memang sedap! :-)

azieazah said...

MIN,
sekali sekala kita berehat, apa salahnya, kan?

Mujur entri dapat balik, cuma komen yang hilang.

Hmmmm sedapnya Kofta tu makan dengan Roti Arab camtu.

nyummy!!

ShashaCatering said...

I memang nak update my blog on 13th tu. Tapi tak dapt. kena lah tunggu hari ni sebab 14th ada seminar. Nak tau pasal seminar tu? Klik sini... http://www.shashamohamed.com/2011/05/seminar-strategi-perniagaan-ik2-14-mei.html#comments ;)

zarin said...

kak LG
thank u thank u thank u...;-)
hasya dah dapat dah apron n chef's hat tu.. suka sangat dia n asyik tanya i bila nak bake sebab nak pakai apron hikhik :D
nanti bila rajin i'll put an entry about it..now tengah malas nak update blog hehehe :D
thanks again ye and thanks for the chocs jugak...sedapnyaaaa ;-)

lemongrass said...

Kak Azie,
Tu yang best berehat hari Jumaat, tak payah update blog, hahaha. But I tak tau berapa lama nak tunggu all the comments muncul semula.

Shasha,
I slalu jugak tak update on Friday so wasn't too worried bila Blogger sakit hari tu :-)

Zarin,
you are welcome. I'm glad Hasya likes them :-). I don't mind at all kalau you tak update about that gift in your blog. As long as Hasya suka, I'm happy :-).

ida said...

cantiknye potato buns k LG!!!!
sebijik mcm kat kedai..

ida

PUTUBAMBU said...

cantiknya roti potato tu....
anak2 kita pun suka makan roti potato..

anyway, lemas betul jari-jemari bila tak dapat nak comment or menaip dlm blog...

sib baik dah okay..

lemongrass said...

Ida,
I pun suka sgt tengok potato buns tu sbb terbayang2 potato buns yg jual kat Carrefour :-).

Putu,
Kalau I kat M'sia, memang tak rajin lah I nak membuatnya sbb beli kat Carrefour pun murah kan :-).