Thursday, 26 May 2011

Menggoreng belacan in a Mat Saleh house

Aggghhhhh….. Blogger ni memang buat darah I go upstairs aje.

But, bila fikir yang it’s only a small trivial matter compared to other issues worldwide, tak jadi my blood nak go upstairs, hehehe.

Hopefully, one day, they’ll find a solution to fix it. In the meantime, I’ll just twiddle my thumbs Winking smile.

Hari ni I puasa ganti yang baru aje sehari, hikhikhik…

Ambik kesempatan sempena Maghrib early (5.22 petang dah berbuka you all!) and The Other Half takde untuk bayar puasa.

Selalunya bila I puasa for the first time after dah lama tak puasa, I’ll get a migrain yang teruk sangat2 from noon to night time.

Alhamdulillah, puasa I hari ni went without any hiccups. Susah jugak kalau dapat migraine and no one to pick The Little Misses up from school. Allah dengar my doa Smile.

And of course lah kan, bila puasa, macam2 terasa nak makan.

And what did I make for dinner?

IMG_9660

Sayur lodeh, ikan bawal goreng and SAMBAL BELACAN!!!!! Heeeeee…

(I know my ikan goreng tu sikit nya besar ke the kepala but we all tak makan kepala dia, semua tak sanggup nak makan bila tengok the fish’s eyes, hahahaha)

Punyalah lama nya I tak buat sambal belacan ni sampai I terlupa sekejap apa ingredients dalam samba belacan ni, hahahaha.

Laki I suka pedas tapi dia tak ngam dengan sambal belacan or sambal kicap ni. Tu yang I buat bila dia takde thus lama giler tak buat Smile.

IMG_9664

I goreng the belacan on the stove top sebab malas nak bakar such a tiny amount in the oven.

Miss 7 suddenly said, “What’s that awful smell! It’s really really bad!” Sambil kerut2 muka macam nak termuntah and dah siap tutup2 hidung dengan her jumper Eye rolling smile.

I forgot lah yang I’m living with Mat Salehs ni! (Baru bau belacan goreng dah nak termuntah, hehehehe….)

Kalau you all dah try makan sekali, memang akan terkenang2 seumur hidup wa cakap lu!

(You rasa the whole neighbourhood agaknya macam nak termuntah jugak ke sebab I bukak the windows wide masa goreng tadi, hahahaha.)

And then for dessert, I made pengat keladi+keledek.

Hari tu I beli frozen taro which I thought was keladi but it wasn’t the Malaysian keladi that I know. I think it was the taro that the philippines and the islanders like to eat. I was so disappointed sebab my pengat hari tu tak jadi Sad smile.

Tadi, I pergi another chinese shop and I found another frozen taro which kali ni resembled our kind of keladi. I pun beli lah 1 packet which was 1kg (banyak giler but they didn’t sell smaller packets). 1kg frozen taro/keladi was $5.20. I also bought purple yam which also looks like keladi cuma purple aje, hehehehe.

So, mana lah I tak confused kan! Keladi is taro, keladi is also yam, taro is also another type of root vegetable…..

IMG_9658

My colourful pengat. I letak keladi, purple keladi, orange kumara and purple-skin sweet potato(tapi isi dia putih melepak, go figure!).

IMG_9659

Harmoni sungguh I rasa pengat I ni, macam2 kaler ada, hahaha.

Miss 12 memang tak nak langsung rasa. Miss 7 suka sangat2, but dia cuma suka hirup kuah dia aje, all the keladi and the keledek dia tinggalkan untuk I. Sharing is caring kan, hikhikhik….

31 comments:

Sizuka said...

yay! kiasu me, no. 1! :P

Sizuka said...

err.. sebab nak type cepat kan, sanggup tak angkat call from my dad. oh no! sure kena marah :(

zarin said...

ha ah memang blogger ni bikin hati panas je hihi :D
anyway, terliur plak kat colorful pengat keladi tu... lama tk mkn

Sally said...

5.20 oh dear...I still kat opis lagi time tu..hahha..I mlm ni makan sambal tempoyak hhee..

blu4sky said...

LG, itu baru belacan..belum masuk lagi ikan masin..
hahahha..i guess bila winter udara mcm statik thus bau mcm xtra kuat.. teringat masa duduk kat Hall of residence dulu kitorang tak berani nak goreng ikan because the smell was xtra stinky
bila kitorang rent hse kat luar..baru masak kaw kaw.. nasib lah kan neighbour sebelah menyebelah..hihihi...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Masa duduk kat Sydney dulu, Mama kadang-kadang bakar belacan dalam microwave! The whole piece, lepas tu simpan dalam botol. So the next time nak buat sambal dah tak payah bakar sebab dah ada stok tu. Senangkan? Or else setiap kali bakar belacan, adalah neighbour yang mengamuk, ketuk pintu lagi. Ngada-ngada betul Mek Salleh tu. Yang dia buat BBQ kat balcony, panggang daging entah apa-apa, kita tolerate aje. purrr....meow!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sambal belacan tu mmg nmpk sedap.keladi tu buat LM rasa nak minta sikit jek...sedapnyer!

Uncle Lee said...

Hi Jul, I love your humour, "buat darah I go upstairs", ha ha ha. Love that expression.
Ya la, my wife too has problems bila buat sambal belachan. So she makes a lot and simpan, takut neighbours complain ada tiku mati ke whatever.

I can imagine you cooking all that when nobody home, ha ha.

Hey, I love your lunch, that ikan goreng looks real good.
Have fun.
Lee.

nizamohamed said...

Reminded me of the time my hubby bawak balik some ikan masin from Malaysia. I dgn sukahatinyer goreng. Bila turun bawah, the doorman kata ada orang complain bau busuk..oppss.. sorry. payah betul la duduk apt ni, nak goreng ikan bilis pun kena bukak windows (kalau panas ok la, but during winter how la?) and have to spray the air freshener, lots ans lots of it!!!

BTW, your pengat looks yummy!!!

Madam Sooyaree said...

I yang Melayu pun tak makan belacan, hehehe.. Bukan apa, gatai!!! Kulit over memang macam tu. Cantik pengat, rasa macam bubur yang warna warni tu.

MULAN said...

haaaa... nak pi pasar tani cari kalerful ubi2 la... kalo takde, i nak celup dgn food kalering... geram tengok pengat u.. i ni antu pengat... hehehe...

happy weekend..

AI said...

LG - mata ikan la sedap...
- dulu2 pernah buat pengat...terus masuk ubi + santan bagai...keras le ubi nye x digebus dulu...dah kene marah ngan mak...hehe

Ayu said...

huhu....semerbak bau belacan ek.okla tu...skali2 idung tu nak gak bau MALAYSIA kan.hahahaa....ayu klu bakar belacan,sambil tgh masak pape tu,ayu letak belacan tepi stove (biasa ltk atas garfu).takde goreng bakar dlm oven bagai.dasar pemalas la katakan.hahaha...

Ayu said...

ooppss...lom abis type sebnrnya.hm..akak dah start ganti pose eh? bila la ayu nak start ni.cadangnya nak start nx week...insya-Allah

mieoney said...

kak pengat tu nmpk menyelerakan betul sbb kalerful...bley jual lah klu cam tu sbb sure org teruja nak mkn huhu...

psst saya ponx mcm miss 7 gak klu mkn pengat mkn kuah jer, isi tak mkn...begitu juga dgn cendol...huhu

mamasuri said...

part belacan tu i like...hehehe

SJB AKA SUE J-B. said...

Haha same dengan my hubby juga. Bau sikit pun dah nak muntah.

TopsyTurvyMum said...

wahh..baru la nampak unsur2 kemelayuan dinner u ni ada sambal belacan haha..
Ambik kesempatan la nii..
i bakar belacan, terus kat api hehe ..

Yan said...

Cantiknya kolak tu Min.. Macam ada kat tekak akak je ni..hee..

somuffins said...

LG
2 ladies from 2 benuas pakat buat sambal belachan :-)

ayang said...

Idup belacan..!!!!
Sedap le pulak penggat tu jadinya bila colorfull gitu...

Zaitun said...

Pengat warna warni satu Malaysia hehehe...

Anash said...

Pernah masak sambal (aka tumis bawang je)...satu rumah mat & minah salleh kerut muka (kami sewa bilik tapi kena share dapur dgn mat & minah salleh time student )...wakaka..padan muka kami kena marah siap nak banned us from utilise the kitchen....
THose were the dayssss...

ibh said...

Hahahahhaa...sebenarnya..sue pun tak suka bau belacan..sbb tu kat rumah sue tak ada belacan..Ngeeee...Tp mkn nak..hahhahha...kak!..sedapnya nampak pengat akak tu...

T said...

In the States, some people panggil keledek Yam. It is sweet potato and it is Yam. Tak ke lagi confused.

lemongrass said...

Shidah,
habislah jadi si Tanggang nanti sbb you tak angkat telephone, hahaha

Zarin,
sejak dua menjak ni, memang prestasi Blogger merosot betul lah kan. Semua orang tension mcm tu.

Sally,
tu yg seronok sgt2 berpuasa skrg, hehehe.

Blu4sky,
Ada neighbour I kat sini yg suka goreng ikan masin sbb boleh katakan tiap pagi ada bau ikan masin bila I jemur kain. Memang kasi lapar sungguh2 masa tu, hahaha.

Cat,
memang betul tu! Mat Saleh ni klu dia do fry-ups dgn bacon, bau di asgt2 lah busuk for me tapi kita tak tegur. Bila kita bakar belacan or goreng ikan masin, laju aje diaorang menegur kan!

Uncle Lee,
Hi. I think next time, I'll do it like your wife, make loads of sambal belacan and store it in the fridge so no one can complaint od the smell ;-).

Niza,
Diaorang akan komplen kata busuk sbb dia tak biasa dgn bau tu. Kita kata bau tu sgt2 lah wangi nya, hahaha. Memang susah duduk apartment kat negara Mat Saleh ni, tumbuk sambal belacan dlm lesung pun kdg2 ada yg komplen kan!

Sooyaree,
hehehe...sure kulit perasan mat saleh tu ;-).

Mulan,
I rasa keladi purple yg I beli ni pun mcm diaorang celup dgn food colouring aje sbb kaler dia stains everything :-).

Al,
I masa buat pengat tu, I siap sms Mak I tanya mcm mana nak masak, hehehe. Pastu, Mak I terus terasa nak makan pengat keladi, hahaha

Ayu,
Masa Akak kecik2, Mak akak pun bakar belacan macam tu. Maybe I should buat mcm tu jugak lah kan. Bakar the whole block of belacan so tak payah susah payah next time :-).
Ganti pose masa ni best sbb maghrib cepat so tak terasa mcm puasa sgt :-).

Mieoney,
Akak pun masa kecik2 dulu suka makan pengat yg letak banyak2 kuah sbb sgt lah bestnya menghirup kuah tu, hahaha.

Mamasuri,
I guess sbb I jarang masak belacan, tu yg bila I masak, bau 1 rumah sampai tak larat budak tu :-)

Sue,
hahahaha. Nasib baik my hubby tak kisah bau belacan. I have to train my kids pulak to tahan bau belacan :-)

TTM,
Bila lagi kan nak jadi wanita melayu terakhir ni, hahaha

Kak Yan,
Kolak tu pengat ye? Memang cantik kan kalau buat pengat kalerpul ni!

Cik Som,
dua ladies tetiba teringin makan makanan melayu kaw2 dgn sambal belacan, hehehe

Ayang,
Kalau dah malaysian tu, memang tak boleh pisah dgn belacan lah kan ;-)

Kak Zai,
Saya rasa mcm lagi sedap sgt2 pulak pengat tu bila kalerful, hahaha

Anash,
Patut kita should complain kan bila diaorang fry bacons sbb bau dia lebih kurang sama busuk dgn belacan, hehehe

Sue,
Ohhhhh....makan nak, buat tak nak, hahahaha. belacan kat rumah I ni tahan bertahun2. Selalunya kena beli baru sebelum sempat habis sbb dah expired :-)

T,
Itu lagi confusing kan sbb sweet potato tetiba jadi yam. Patut jadi mcm kita kan, different names for each one :-)

Ribbon Clown said...

alahai..cantiknyer pengat u nih LG..i nak buat jugaklah..sure budak kenit tu suka tgk kaler2.. :D

Norliza said...

Salam LG
Sekarang ade di jual di pasaran sambal blacan dan sambal cincalok dalam botol. Boleh tahan jugak rasa dia kalau dah darurat tu... tak tau la kat oz ade jual atau tidak. hehehe next time kalau kiter pergi perth lagi boleh kita bawak untuk LG mencuba.:-)

BELLA BELL said...

hye sis, pelik la mcm mane kak bley dpt bhn asam pedas la, belacan la...i da bosan nih mkn makanan sini..i dah pindah turkey...aduihh...masak pn x reti...bile nk cube masak plak x de bahan2 lt sini;(

lemongrass said...

RC,
I yg adult pun suka tengok the colourful pengat, sure hero you pun akan tergoda jugak, hehehe

Norliza,
Kat sini pun ada jual sambal belacan and sambal cincalok tp I tak pernah beli. Lagi pun I nak makan sikit aje tu yg lagi senang buat sikit2 dr beli 1 botol and then terbuang, hehehe.

Bella,
Kat OZ ni ramai asians and banyak sgt2 asian grocery shops so nak cari bahan mentah utk buat anything asian, sgt lah senang nya :-)

BELLA BELL said...

owhh...patutla...igtkn pos dr malaysia...hehehe...bestnyerrr