Monday, 30 May 2011

Our garden is flowering again

We were warned of impending storm last night, supposed to arrive around 11 at night and last till morning. Once again, we secured all loose objects around the house (mana lah tau kan, kena terbangkan dengan angin kencang sampai ke Melbourne Winking smile).

Pastu, dah siap unplugged everything from the power points. Torch and emergency candle memang dah sentiasa tersedia.

But, it rained for 5 minutes masa I nak tidur tu and I slept peacefully throughout the night. No storm woke us up. Either that or we all tidur mati sampai tak dengar langsung when the storm came, hehehe.

When I woke up this morning, I saw all the roses still on the bushes so obviously it just rained only but takde storm.

And since I dah selalu tayang gambar roses orang, hari ni I nak tunjuk our roses pulak.

These will be the last remaining roses to bloom before we have to prune all the rose plants this July. kalau tak prune, nanti masa Spring, they wont flower nicely.

IMG_9714

The pale pink

IMG_9731

The purple rose,

IMG_9730

The light yellow rose (tak silap).

IMG_9725

The white rose.

IMG_9723

The red rose.

IMG_9717

The orange rose.

IMG_9718

The dark pink rose.

IMG_9719

The tak tau kaler apa rose, hikhikhik….

We’ve got 11 rose bushes in our garden and all of them produce different colour roses. The other 3 bushes produce the dual coloured pink white roses, deep red roses and slightly dark red roses.They are suddenly flowering again. I guess sebab it’s a bit cooler nowadays but with the sun still shining during the day, their kind of weather Smile.

25 comments:

kasihredha said...

cantiknya...
suka bunga ros :)

Cik Kamoo said...

cantiknya! bestnya kalau kat umah CK pun ada....cantik sgt

Zul said...

salam dari tassie,
dekat sini sejuk sanagt2, malam suhu dah -ve, hehe, btw, cantik2 bunga

Afne said...

waahhhh cantik2nya!

Atun said...

subhanallah cantiknya bunga rose tu kak...bahagia betul rasanya jika dikelilingi bunga2 indah mcm ni :)

AI said...

hmmm...harum nye sampai sini...suke nyerr...

lemongrass said...

Kasihredha,
Bunga ros ni memang cantik tapi I selalu terlupa nak belai2 roses kat rumah ni.

Cik Kamoo,
Roses ni memang cantik tapi I rasa macam susah pulak nak jaga from diseases and insects.

Zul,
Salam. Tassie tu memang sentiasa sejuk, hehehe. Kat Perth ni pulak memang rasanya once in a few years baru ada -ve temperature masa Winter.

Afne,
I suka sgt2 ambik gambar roses, nampak cantik aje kan :-)

Atun,
Memang seronok bila tengok semua roses kembang cantik ni :-)

Al,
All the roses have different smell. Ada yg wangi habis and ada yg takde bau sgt :-).

ShashaCatering said...

Wow! Roses cantik dan wangi.
Lepas prune u buat apa dgn bunga2 tu?
Buat bunga kering tak? ;)

Nur Ede said...

Assalamualaikum Min...
Cantik nyer roses dari garden min tu.. akak suke yang warna merah tu.. sebab teringatkan lagu allycat "Sekuntum Mawar Merah..." tapi semua roses tu cantikkk ler warna nyer.. wangi x bau roses tu...min.. alahaii banyak tanya pulak akak nie..

K.Nor said...

min, cantiknyer roses tu! tp k.nor suka 2nd pic tu.. nice &sharp!

marinahunny said...

geramnye tgk bunga tu!

nuwairani ismail said...

teringin sgt nk tinggal di negara yg ada 4 musim mcm ni jugak..boleh merasa mcm2 pengalaman...

anie,Nagoya said...

jeles....jeles....jeles....tak aci dia sorang bercintan gan rose.uuwwwaaaaa.....

Faerie_Princess said...

lovely rosy pictures.. boleh bau wani ros tu dr sini :D
suka tgk bunga tp x suka tanam. kata org tua2, tangan panas? only my hubby je yg "tangan hijau".. dia le yg jd gardener kat rumah but so far roses x menjadi.. maybe sini x sesuai kot

A~ said...

sejuk hati tengok the colourful flowers kan.
lucky lah takde storm kat sana kan.
how's the temperature? warm ke or sejuk dah?
sini we r enjoying the last ray of sun before official winter tomorrow. this autumn byk hujan, yet ada some sun, so the autumn leaves are of vibrant red, orange, yellow, brown.
first time in my life kat aussie ni the autumn is vibrant & cheerful, despite the gloomy weather. ahahha.

SJB AKA SUE J-B. said...

Memang cantik lah.

Faerie_Princess said...

br baca ur previous entry pasal jln2 kat PKNS tu. its not pasal mat salleh jer.. my aunt marrying a japanese pun sama.. kalo bwk ank2 dia keluar jln2 ingat dia tu maid lak sbb ank2 dia muka putih melepak mcm jepun.. dia lak sempoi dgn muka mmg melayu jawa johor nyer.. and still got the "looks" dr org2 yg "jakun" hehehe
btw, my aunt dgn u mcm similar lak, cuma dia tinggal kat sini je since hubby dia keja kat sini.. tp dia mmg suka masak.. selalu mmg looking fwd g rumah dia sbb nk mkn masakan dia.. expecially the japanese food n cream puff dia :D n his hubby pun suka buat roti..

Mama Danial said...

memang cantik ros-ros tu semua kak..secantik tuannya..=)

Cujie said...

cantiknya (^_^)..saya amek ea gambar nie =)

MULAN said...

cantik nya roses tu... sweet macam tuan dia..

Cikmin said...

salam LG...lama ai tak singgah sini lah...as usual..alasan skema..bizi wif macs oder..hari ni terpikat pulak tgk roses2 ni...sejuk je mata...hehehe..

take care..love cikmin... :)

mamasuri said...

lawanyer..tingin nak tgk bunga2 mekar di laman sendiri..huhuhu

Norliza said...

Salam LG
Cantik sungguh bunga ros u.
Geram nye! I dont have green thumb. hahaha so beli silk flower jer lah.

relaxNhappy said...

Cantiknye roses tu. I asyik lah scroll ke atas, ke bawah nak tengok roses tu ulang2 =)

Mamma Olyn ♥ said...

cantiknye bunga ros kembang mekar, suka sgt dgn roses, xjemu mata memandang...:)