Monday, 2 May 2011

Persimmon and pide

Semalam we went driving further down south semata2 nak cari persimmons that are currently in season. Tapi bukannya drive jauh mana pun, around 30kms aje pun but in Perth, itu dah kira jauh, hehehe.

Kalau kat the shops, they are selling at $1.50/fruit which is ok lah harga dia. But semalam, when we went to the orchards, we got it for $12/box for the seconds. Seconds here doesn’t mean that the fruits’ been half eaten tau, hehehe. It only means that the fruits won’t be winning the fruits beauty pageant because of blemishes on the skins Smile.

IMG_9214

They taste so gooooooooood…… So so sweet and creamy….. And for 50cents each, lagilah manisnya kan Open-mouthed smile. The Other Half kata, nampak gayanya kena pergi beli kat that orchard every 2 weeks lah sebab everyone loves persimmon including Miss 12 yang very picky with her fruits itu!

I tak kisah……I love going fruit hunting at all the orchards….

Hari ni for dinner I made turkish pide with mince topping.

I guna recipe from here untuk buat the pide base. This is the first time I buat pide menjadi macam pide yang jual kat kedai tu! Dulu2, kalau I buat, just jadi macam bread biasa aje, nothing different. Kali ni, memang rasa the chewiness with the holes inside as well. I followed the recipe to a T, I’m happy!

And the filling pulak I guna this recipe but I added a few other things and omitted a few things Smile. I tambah  about 2 tablespoons of pizza sauce and half a can of diced tomato to the mince mixture. And I guna beef mince instead of lamb mince.

I masak the mince filling dulu while the breadmaker’s kneading the dough for the pide.

And then, I bake the pide for about 8 minutes until slightly golden. Pastu I keluarkan from the oven and put the cooked mince mixture on top of the baked pide and then tabur a bit of grated cheddar and baked them again just until the cheese has melted.

IMG_9234

IMG_9232

Bila dah siap di bakar dlm oven.

IMG_9243

IMG_9237

Kena lah makan dengan salad kan, baru lah my tekak boleh terima, hehehe.

21 comments:

penDragon said...

persimmon...I love persimmon too...ingatkan yg seconds tu yg org dh xnak sbb lama ke apa...rupanya sbb rupa dia x cantik je..as long as rasa dia ok, xpe la kan...& pide...nnti I nk try buat nampak sedap je tu...

lemongrass said...

Pendragon,
seconds ni mmng tak cantik lah rupa sia with blemishes and tak cantik bulat. Kalau nak buat hantaran, memang tak boleh lah ;-). But taste dia sama aje. Kalau dah masuk perut, sama aje kan rupanya, hahaha.

-M-E- said...

owh... drool... i love pide! miss it when back in Msia...

Ayu said...

alamak kak....buah kesemak (nama lain bg pisang kaki :D) tu peberet ayu la.kat sini sebiji klu baru kuar tu rm2.50 tau.ayu biasa beli bila dah tak brp nak laku.masa tu rm5 leh la 6-7biji.ayu suka dia mkn masa dia keras2 skit.klu lembik best gak.yg pasti mmg best la.hahaha....

turkish pide tu pun m'goda ayu je.tepi2 pide dia nmpk crispy.ye ke kak?

K.Nor said...

min, bestnyer buah persimmon tu.. tukar sekotak buah dgn semangkuk mihun soto aci tak? hahha

lemongrass said...

ME,
Kat sini pide tu so murah kalau beli kat turkish shop, panas2 and so sedap for $3 aje. But tadi malas nak keluar, tu yg buat sendiri, nasib baik jadi, hehehe.

Ayu,
Salam. First time I dengar nama dia buah kesemak. We all pun suka makan masa dia keras2 lagi tu. Kat sini, season dia cuma masa Autumn ni aje and sampai end of June. Tu yg bantai makan puas2 skrg :-)

Kak Nor,
kalau sekotak persimmon, kena tukar dengan seperiuk meehoon soto lah baru aci! hikhikhik....

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Buah kesemak tu is the "bastardised" version of persimmon - loghat Trengganu - or is it pesemok? Masa duduk Sydney dulu, kita sanggup drive to Kurrajong, about 1 1/2hrs drive just to go pick apples Dec - Mar then persimmons and oranges....aaahhhh....I miss all that. OMG! Pide kebab is my favourite. Dulu jalan kaki 5mins from home. Balik KL ni banyaknya deprived....sabo ajelah. OK OK kalau nak balik Ijok 30mins only maa..... purrr....meow!

Ayu said...

kak...ayu pun xtau dr mana dpt nama kesemak tu tp mmg dr kecik (zaman kanak2 riang) mmg nama tu la ayu dgr.arwah atuk ayu mmg suka borong buah n buah kesemak ni salah 1 her fav buah.tp dia suka yg lembik2 :D

Bee said...

LG, pisang kaki ni arwah nenek suka sangat makan tp yg kering nye sbb tula cucu dia pun tak pandai makan buah fresh..suka yg kering gak.rasa liat2 dia tu best sangat..

Sizuka said...

K.Min,

Iman and Iffah pun suka sgt persimmons tapi mama dia org tak larat nak beli. Kat Jusco, it's selling at RM4.99 sebijik. So kena tunggu persimmons ada jual kat reduced section baru boleh beli. But the persimmons tak secantik the ones yg k.min beli kat orchard.

alamak! nampak ur pide, tiba2 teringin la pulak nak makan tavuklu pide tu. I love it!! :D

DeLancrettLurpak said...

i love persimmons/sharon fruits! tapi kat sini pun mahai gak.. GBP5 for 3.. i sorang je suka makan, so sekali beli, semua aku punya, kihkihkih

Lisa H. said...

OMG... murahnya...Love sharons fruit ... kat mana orchard ni... share with me please... I'll be heading south on the way to Dwellingup in 2 weeks time ... perhaps boleh kona pi singgah and borong :D

Zaitun said...

Kak Zai pun suka makan buah pisang kaki tapi tak suka yang dah lembik.Tunggu musim murah baru boleh beli.

shahlin said...

ya ampun LG. bila baca pasal persimmon ni. dok kira-kira ingat-ingat balik, dah berzaman tak makan benda tuh. u ni betul lah. evytime masuk blog ni ada jer makanan yg i carik lepas tu ;)

lemongrass said...

Cat,
Wah, terer orang Ganu speaking 'persimmon' jadi kesemak, hikhikhik ;-). But memang I've never heard kesemak before. I guess sbb my family guna pisang kaki, don't know why pisang and don't know why kaki, hahaha.
I thought KL is the hub of food galore? But like you Cat, when I balik M'sia, I wont eat pide or kebab because tak sama like the pides and kebabs here, hehehe.
Next time I balik M'sia, kita jumpa kat Ijok ye. My girls will definitely adore you and your siblings!

Ayu,
My Abah pun suka sgt2 buah ni. Dulu dia pernah dtg Perth masa tgh musim biah ni, terus borong berkotak2 bawak balik, hehehe.

Bee,
I tak pernah rasa yg kering nya. Senang ke nak dpt yang kering kat M'sia tu?

Lurpak,
Best lah mcm tu kalau you sorang suka sbb gerenti tak payah share dgn sesape, hahaha.

Lisa,
They were really cheap! We wanted to buy more than 2 boxes but takut they would go bad before we could finish everything.
We bought them at Waterwheel orchards, on waterwheel rd, bedfordale. Right off Albany highway on your left if you are heading south. It's a few kms after the Albany hwy splits into Albany Hwy, South Western Hwy and Armadale rd.

Kak Zai,
Kat sini tgh musim persimmon skrg so tu yg klu beli kat kebun dia, memang murah sgt2 :-)

Shidah,
RM5! Kalau I pun tak larat nak beli walaupun suka mcm mana. Cheapskate kan :-).

lemongrass said...

Shahlin,
hehehe...persimmon ni pun cuma ada masa Autumn aje kat OZ ni so tu yg bila masuk Autumn, menggila beli :-)

MULAN said...

i love persimmons too... masa duduk korea & vietnam, i makan sepuas hati... sedap..!!!! but here susah nak cari esp yg manis2... ohh drooling here...

lemongrass said...

Mulan,
The persimmon season tak lama kat OZ ni, around 3 months kot so tu yg memang we all pun melantak habis2 :-).

SJB AKA SUE J-B. said...

I like dry persimmon :).

Lisa H. said...

Thank you... :D

lemongrass said...

Sue,
I've never tried dry persimmon. One day nak try just to taste the difference :-)

Lisa,
No worries! :-)