Friday, 20 May 2011

Rain, tornado, flooding and puddles

We had the best rain of the year today!

Siap ada mini tornado lagi tu! But in another suburb about 5 minutes drive from my house.

Dari malam tadi, BOM (which is our jabatan kaji cuaca Smile) dah bagi warning yang there might be a thunderstorm this morning between 6-10 o’clock.

So, The Other Half tak jadi lah naik beskal pergi kerja pagi tadi, he caught the bus and train instead. Which was lucky for him or else memang akan basah kuyup and sejuk menggigil2 lah dia kalau naik beskal.

And the storm came at 8 o’clock when semua orang tengah bersiap nak hantar their children to school. Memang terasa macam kat M’sia aje tadi masa tengah driving in the heavy rain, hehehe. Except that it was freezing cold lah and kena pasang heater in the car Smile.

Punyalah jakunnya we all tengok puddles everywhere and some flooding on the roads. Miss 7 and Miss 12 and their Mum went ooh and aah bila nampak puddles and the ‘rivers’ of water. Ye lah, nak tengok hujan pun susah kat Perth ni, lagi lah banjir kan, hahaha. Nasib baik lah my car tinggi lah jugak so tak lah stuck in the floods.

And the journey to school yang normally will take around 10-12 minutes, pagi tadi took us about 30 minutes. We got stuck at the traffic light at the corner of the school for 10 minutes. Miss 12 dah gabra sebab takut lambat sampai kelas and dapat ‘pink slip’ for being late. I said to her that all the teachers will understand if anyone is late today.

And then when we finally got to the carpark, the walk to Miss 7’s class that took 2 minutes made her kasut lencun. Badan tak basah sebab pakai raincoat but kasut basah kuyup sebab there were puddles everywhere.

Nasib baik her teacher was so nice and made a temporary clothes dryer infront of the wall heater for the students to hang their soaked socks to get dry Open-mouthed smile.

Miss 7 was so happy to take off her shoes and socks and went barefooted in her class tadi, hehehehe. But classes here semua ada wall to wall carpet so tak lah sejuk their feet.

And it had been raining on and off the whole day today.

But instead of masak wintery food, I masak Summer food malam ni Winking smile.

I made oven baked chicken drumsticks guna recipe from here.

IMG_9526

And seperti biasa, makan dengan oven baked chips and steamed veges aje.

IMG_9529

Our favourite kind of food, simple to cook yet filling Smile.

12 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam min..apa kabar?lama atie x menyinggah kat sini.

zarin said...

bestkan rasa bila sesekali dapat merasa hujan lebat gitu... i suka kalau hujan lebat je tp sungguh takut if ada kilat guruh tu

Sizuka said...

k.min, i'm hungry!!

petang tadi my dapur banjir sebab hujan kat melawati sungguh lebat. so air dari longkang luar, melimpah masuk. nasib baik masuk sikit je. haru sungguh

ps : zarin, i pun takut sangat kilat! :D

an15 said...

Pagi tadi i pun redah air dpn uni, rasa mcm dah balik Trg masa tengkujuh dah. Siap ada kete tersadai lg tepi jalan.

Nasib baik that mini tornado tu x reach our area. Gosok mata jap bila baca news tu sb x caya :p

Flower said...

I tak tau satu apa pun abt the tornado. Nasib baik mini tornado tu bukan my side but the other side of Canning Vale. Kalau tak mmg budak2 berdua tu dah ponteng sekolah sbb pukul 8.00am ialah time we all bertolak keluar dari rumah.

SJB AKA SUE J-B. said...

Ada masuk news juga ni.

shahlin said...

hah? kelas ada wall to wall carpet? waaa lumayan buk :D

Madam Sooyaree said...

Prihatin cikgu Miss 7 :) Agaknya kalau hujan banyak tu kat sini, I pun jakun sama, hehehe

Lili said...

...and I'm always in awe and love puddles! Strange but true. But then I'm not alone now...knowing now you too like them...hehehe

*check out my posting on 'Musings' about puddles, when you have the time-lah ;)

indahhouse said...
This comment has been removed by the author.
indahhouse said...

Salam kak LG,
apa khabar kak? ada tornado dan banjir kat sana? hehe.. kita kat sini takut kalu macam tu, sbb ada kilat guruh segala. Baru kelmarin ada tanah runtuh kat hulu langat. huu... kesiannya, budak2 tertimbus. Sedih.. Macam tak selamat kalu sekeliling ni bukit.

Okla, skip part sedih. Bestnya dalam kelas ada karpet. Seronok budak2 belajar. kat sini, kalu baju, kasut basah.. sure tak nak gi sekolah dah, takut kena marah. Guru kat sana sangat memahami. :))

lemongrass said...

Atie,
Salam. Thanks sbb sudi lagi singgah sini walaupun busy :-).

Zarin,
Kat sini jarang ada guruh n kilat so tu yg best aje bila hujan lebat without the terrifying effects ;-)

Shidah,
Kena halt your baking project temporarily lah ye bila dapur banjir? Luckily dapur kan so tak lah susah payah nak jempur rugs semua.

Anis,
Nasib baik Zafira I tinggi lah jugak sikit so redah air pun tak lah dia masuk dlm kereta, hehehe.

Nora,
I heard kat masjid today that the tornado hit near the area of friend's friend in front of the sikh temple.

Sue,
Masuk news in Canada? wow, sungguh tak sangka, hehehe.

Shahlin,
kelas kat sini semua wall to wall carpet exc the labs kot. Rumah kat sini pun mostly wall to wall carpet jugak sbb sejuk weh masa winter kalau takde carpet, hehehe

Sooyaree,
Biasalah kan bila duduk dry areas ni, memang jakun kalau nampak hujan :-D.

Kak Emily,
I love stepping in puddles but with gumboots on, hehehe...

Indah,
Salam. Tu lah, sedih I baca cerita pasal landslide kat Kajang tu. Siap masuk news kat sini lagi. Al Fatihah untuk semua yang terkorban, semoga mereka aman di Jannah.
Guru2 kat sini memang lebih peka sikit dgn benda2 macam ni. Kalau hujan and budak2 basah kuyup, diaorang akan make sure budak2 tu tak kesejukan n dpt baju 'ganti'.