Thursday, 19 May 2011

Roses galore

Hari ni I cuma masak scrambled eggs and bread aje for dinner so instead of tayang makanan orang malas tu, I tayang gambar bunga rose banyak2!

Tadi I pergi rumah Ustazah tu lagi and kali ni instead of mintak izin nak ambik bunga dia, I mintak izin nak ambik gambar bunga dia, hikhikhik. Dia kata, nak ambik gambar pun mintak izin jugak. I kata, mesti lah sebab tak nak lah nanti dia heran tengok I tertonggek2 kat laman rumah dia kan, hahahah.

Layanlah ye gambar some of the roses kat rumah tu.

IMG_9494

Ini baru separuh aje, tapi dah macam2 kaler kan.

IMG_9497

The really pale pink rose. I just love this colour on the roses!

IMG_9499

the pale yellow.

IMG_9501  IMG_9506

The orange ones. I think they are 2 different types sebab the look slightly different kan.

IMG_9518

Bunga ros kembang semangkuk Smile.

IMG_9512

the red crimson one. Kalau ada secret admirer bagi yang ini, sure hati akan dub dab dub dab, tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah Open-mouthed smile.

IMG_9504  IMG_9503

the dual coloured pink rose which when it blooms, it will become this shape.

IMG_9510

Another pink one.

IMG_9502

The pale purpe rose.

It was quite windy when I took the photos of the roses this morning, tu sebab ada yg macam slighty blurry a bit.

To all the visitors of this blog,

Sila lah ambil any of the roses above for you to letak kat mana2. Nak print ke, nak letak as your PC background ke (kalau nak lah), nak buat hantaran ke Winking smile.

Jangan segan2 ye! Open-mouthed smile

39 comments:

Solehah Muhammad said...

kak! 1st time komen after bertahun membaca blog ni :D nakkkkk tau gambar red crimson tu..nak wat wallpaper desktop :D tq!

Sizuka said...

waaaaaaaaaa... speechless! lawa giler!

Shue said...

Salam k.LG,

saya sgt suka the last one..pale purple tu sungguh sweet!

malin_purple said...

kak LG, saya nak pakai kat telinga bole??? hehe

suha said...

salam...mekasih2 bg rose yg mnyk2 tu..cygggg kak lg..mmg cntik..klu dpt bau..lg best nohhh

leya said...

best nye!! i tak jumpe pon rose hidup..caye tak? percayalahhh...*smbil nyanyi ala2 siti*
wah..mesti best klu dapat pegi sne..hmm ><

lemongrass said...

Solehah,
thanks sbb sudi drop a comment. Ambik lah, hopefully boleh buat hari you brighter sikit bila tengok gambar rose ni :-)

Shidah,
Ustazah tu kata bila dia belai2 roses dia, sambil tu dia berzikir. Tu yang agaknya roses dia kembang cantik semua. Unlike my roses, nampak sgt tuan dia ni hampeh, hikhikhik...

Shue,
I pun suka the pale purple because I memang tak pernah nampak that colour in a rose sebelum ni :-)

Malin,
hehehe...boleh aje. Tapi kena print on paper dulu, pastu you gunting, baru selit kat telinga :-)

Suha,
Bila lalu kat kebun rose dia tadi, memang harum aje. Kalau I tak mandi pun boleh bau wangi jugak, hahaha.

leya,
Kat sini, boleh katakan setiap rumah ada roses especially rumah yg ada orang tua. Pastu, cantik2 sgt2 roses dia :-).

~alang~ said...

salam kak min...dh lame x komen2 kt sini....subhanallah,cantiknya bunga ros yang warna purple tu... nk print banyak-banyak la...hehe (^_^)

ise3339 said...

copied all the close up photos of the roses..tq very much!!

relaxNhappy said...

Cantiknye roses tu. Mcm2 bentuk bunganye yg I tak pernah nampak. Thanks sbb susah payah tertonggeng2 ambik gambar sbb nak share wt us =)

Yan said...

cantik2 nya min.

rumah akak puntgh banyak roses ni. anak sedara jual bunga utk itm convo. lebih tak habis jual, bawak balik rumah..sukaaa...

Arina said...

Masyaallah....Cantiknye,how I wish I could have such a lovely rose garden macam ustadzah you tu...Especially that pale purple tu..bila di tiup dek angin I'm sure bau that sweet scent tu semerbak harumnye......Masa akak tinggal d cameron highlands dulu ade jugak akak tanam pokok2 roses tu tapi bila dah pindah balik KL ni paham2 aje lah bukan mau hidup sgt...kena take care bagai nak rak pun macam hidup segan mati tak mau.....Tapi akak tanam juga jenis ros local/kampung,selalu akak mintak benihnye dari Aci dekat rumah akak..hehehe....

Madam Sooyaree said...

Masya allah, cantiknya!!! I nak yang pale purple tu pleaseee...

shahlin said...

eh 1 pokok tu roses dia bole byk color eh LG? ke lain bushes tu?

chekna @ mama ziyad said...

cantiknya... nak jugak...

Yani said...

Salam kak LG. lama tak jalan2 kat cni.. cantikkkknya bunga2 rose tu.. paling suka yg kaler pink putih gambo 1st tu.. sweetnya..

MULAN said...

tq tq... u ni tersangat sweet macam semua roses tu.. have a great weekend..

norlie said...

salam ziarah...cantiknya ros segar tu

Anis Rafie said...

kak mynn,

i dah ambik dah the crimson one as my desktop backgroung.. bombastic bila nampak sekuntum besar mcm tu.. thanks anyway.. :)

tinie said...

kak LG.... cantiknyer... geram tengok......

prettyorked said...

mak aiiii...kak LG, boleh ke tanam kat Malaysia nih? Cuaca Perth ngn Msia sama panas kan? hehehehe...

Cujie said...

baru nak mintak izin amek gambo tu..cantiknya (^_^)

NenekPenne said...

cantiknyaaa.... geramnya i tengok roses tu.....

sara said...

kakak...!! santik nyeeee munge....

suke yg crimson red n pale purple tuh.... sgt22222222222 santekkkkk........

Ayu said...

uiks...byknya roses kat umah ustazah tu ye.akak tanam la byk2 mcm dia.mesti umah akak bau wangi je nnti.hehehe...

hm...ayu suka crimson red n pale purple tu.ekceli ayu bkn la peminat rose tegar tp dah benda cantik..mesti la suka kan ;D lagi2 klu org bg sejambak gitu...lagi la suka.mslhnya takde sape yg nak bg sejambak roses kat ayu.huhu...

DeLLa said...

kalau la boleh ambik yg fresh2..letak sejampak dalam opis i ni......mesti mood kerja cemerlang sampai berbulan2..haha

zuwaidah said...

wow, cantiknya bunga roses...kalau di sini tak sempat la kot bunga tu nak kembang lawa mcm tu. cepat layu. kecuali cuaca sejuk mcm di cameron highlands.

Manusia Kerdil said...

Salam kak...

bestnyeee ada bunga rose yg banyak (macam2 warna ada)...thanks sebab berikan mata saya santapan yang sangat segar di pagi hari ni...

Rose yang sangat segar...thanks kak...

Kak nak tanya, apa petua akak maintain slim n cun mcm anak dara?...hehehehehe nak cube implement hehehehehe

thanks kak...

geez said...

Kak! Very nice! Nice color of the roses n nice shot. Mesti akak dah terer giler guna Dslr camera kan!

Rinah said...

kak, kita ambil rose warna merah :)

nak letak kat belog.

terima kasih.

suka tengok bunga ros nie semua..

lemongrass said...

Alang,
Salam. Memang I pun terpegun tengok Allah's creations ni, rasa macam tak nak stop ambik gambar semalam :-).

Ise,
you are welcome :-)

Relaxnhappy,
I loved the feelings masa ambik gambar semalam because of the beauty of all the roses. Tak rasa malu langsung tertonggeng2, hehehe

Kak Yan,
Sure semerbak aje kan bau rumah Kak Yan sekarang sebab penuh dgn roses :-)

Kak Arina,
Ustazah tu kata, everyday dia akan keluar belai the roses sambil berzikir. Maybe sebab tu her roses cantik sangat2 kan. I yang tak minat sgt nak tanam and jaga rose bushes, terus terasa nak tanam banyak2 bila pergi rumah dia semalam :-)

Sooyaree,
I pun semaalm rasa nak aje mintak 1 pot of rose bush from her, hahaha.

Shahlin,
lain2 pokok but sebab dia tanam very close to each other, tu yang nampak mcm 1 big pokok :-)

Chekna,
ambil ambil, jangan segan2, heheh

Yani,
Salam. Memang sweet sangat2 kan that pale pink rose :-).

Mulan,
thanks for that sweet remark :-). have a great weekend too!

Norlie,
Salam singgah ke blog I. memang cantik the roses tu :-)

Anis,
you are welcome. I pun nak buat that rose as my wallpaper jugak, hehehe.

Tinie,
memang geram tengok. Kat dlm rumah ustazah tu, ada 1 big vase of colourful roses kat meja makan dia. Cantik sangat2 :-)

Prettyorked,
rasanya tak boleh kot, walaupun cuaca kat Perth ni mengalahkan M'sia panasnya kadang2, hehehe

Cujie,
ambil lah yg mana berkenan :-)

lemongrass said...

Net,
masa I ambik gambar semalam, rasa macam nak petik aje all the roses, hehehe.

Sara,
Kalau you tengok the rose bush yg red crimson tu, lagi lah cantik nya. Next time I nak try ambik gambar that bush :-)

Ayu,
Samalah kita, takde sape nak bagi kita bunga rose jugak, hahaha.
I tak kisah tanam pokok rose ni, tapi I tak tau macam mana nak jaga, hehehe.

Della,
Yang lagi best, kalau ada orang bagi kita sejambak bunga ros, lagilah mood kerja akan ceria cemerlang untuk setahun, hahaha

Zuwaidah,
Maybe lah kan. Sebab bunga rose kat sini kebanyakannya memang akan kembang setaman. Kadang2 jadi tak cantik macam tu sbb besar sgt pulak.

Manusia kerdil,
Salam. Badan I ni dari anak dara sampai sekarang, turun naik turun naik aje. Bila I makan lebih tak hingat berbulan2 and tak exercise, dia akan naik. But bila I insaf balik, betul2 control makan and exercise at least 4X/week, dia akan turun balik. Pastu slalunya akan maintain a few years until I ter'lupa' and start naik balik sbb makan tak hingat balik.

Geez,
I tak terer lagi guna DSLR ni but if the weather is nice and lighting pun nice, baru lah rasa best nak ambik gambar :-).

Rinah,
Ambik lah, jangan segan :-). Memang cantik kan bunga rose merah tu.

Unaizah said...

Oh my my my!!! Feast for my eyes. Love flowers....apalagi roses kan...

SJB AKA SUE J-B. said...

Boleh buat postcard :).

eL_kz said...

bahagianya hidup ade kebun bunga cam tu..haha

PUTUBAMBU said...

subhanallah...! cantiknya roses2 ni..!!

MyStar.Anise said...
This comment has been removed by the author.
MyStar.Anise said...

As salam Kak LG..

Saya sempat sunting sekuntum.. Semuanya comel2 belaka. Kalo ader lagi, nanti akak tepek lah lagi yer.. ;)

Suka juga lihat kebun akak.. Menu apakan lagi.. bikin perut terus lapar... TQ Akak..

lemongrass said...

Unaizah,
Unfortunately, this is not my garden. Alangkah bestnya kalau my garden penuh dgn roses mcm ni kan :-)

Sue,
Memang boleh buat poskad but I ni ada sikit malas, hahaha.

el,
tiap2 hari bila keluar rumah, terus rasa ceria kan sebab terus nampak bunga ros yg cantik2 :-)

Putu,
Ustazah ni memang pandai jaga all he rose plants, semua berbunga lebat! :-)

MyStarAnise,
Wassalam. Ustazah tu kata, dah nak hujung2 season the roses sebab dah nak masuk Winter, tu yang I gigih ambik gambar sekarang ni, hehehe