Wednesday, 18 May 2011

PT meeting in high school

Esok ada parent teacher meeting at Miss 12’s school so all the students will be ‘released’ early from school so the teachers and parents have the whole afternoon to see each other.

They gave us the info about the parent teacher meeting about 2 weeks ago and the parents have to go online to set the times to meet up with the different teachers. And they say that we might book the appointment times after the students reports been distributed.

Zaman technology kan, mana main telpon2 or tulis surat nak jumpa cikgu. Semua main online aje sekarang ni, hehehe….

I asked The Other Half whether nak buat appointment awal2 dengan any of the teachers tak. The Other Half kata wait until their term progress report comes out baru lah set the appointment. Tunggu punya tunggu, hari Isnin semalam baru dapat the report which we are very happy with. The Other Half siap kata kat Miss 12 kalau she keeps it up throughout the year, he’s definitely buying her something nice.

(What about me? I punya progress report pun sentiasa cemerlang, all rounder gitu, nak lah present jugak, hikhikhik Open-mouthed smileSend a kiss.)

Pastu, we all saje lah went online nak tengok ada tak lagi slots available to see any of the teachers, tengok2, semua slots dah filled up. Nasib baik Miss 12 nya report ok so tak lah rasa terkilan tak dapat jumpa her teachers. What if results dia teruk, macam mana nak jumpa kan since all the times’ taken.

Rasa macam bad parents pulak sebab tak set up times to meet the teachers but how were we supposed to know that you have to book early even before the report comes outSad smile.

All these new things you have to learn when you have kids in high schools kan.

Malam ni I masak baked pasta for dinner.

IMG_9480

(it is very difficult to take photos at night time without a good lighting. Dah lah sekarang ni cepat dark.)

I cuma sauteed chopped onions, garlic, chopped zucchini and mushrooms in olive oil until masak, then added some beef mince and cooked until brown. Then I added a jar of pasta sauce and simmer for about 15 minutes.

Then in a bowl, I mix the cooked pasta with the sauce mixture until nicely combined. Then I added chopped up bocconcini cheese into the pasta mixture. I also scattered some bocconcini on top of the pasta.

Pastu, baked it in the oven at 180°C for about 15 minutes.

IMG_9484

Bila keluar, jadi lah macam ni.

IMG_9489

IMG_9493

And bila dah letak kat pinggan masa panas2, nampak lah the steam coming off the pasta and the melted stringy bocconcini between the pasta Smile.

12 comments:

zoe said...

good job miss 12. if miss 12 can asked anything for the present mesti dia suka sangat. hehehe. congrats to miss 12.

btw, kak min, i kurangkan gula mase buat maringue tuh. and then, i letak almond nibs and strawberry chocolate so it looks yummy sgt. hehehe. thanks again for the recipe. i never thought, that it will taste that way. hhehehe..

DeLancrettLurpak said...

your pasta nampak sedap gile! I kalau ramai2 dtg umah ni, baru i nak masak cenggini.. sebab husband I adalah kureng makan pasta mcm ini.. kesian I..

azieazah said...

Betul tu. Di sini, students masih lagi dok bawak balik surat pekeliling/pemberitahuan. Kadang2 lupa terperap dalam beg, ada tu basah kena hujan.

Info lambat sampai dan kadang2 langsung tak tahu pun.

Tahniah kerana anak-anak beri result yang cemerlang...

Pasta tu sungguh lah menyelerakan!

“NUR KASIH the Movie: Bila Hati Sudah Kasih...”

relaxNhappy said...

Congrats Miss 12 sbb dpt good result & make your parents happy =)
Meet online tu thru ape? Curious nak tau =)
Sedapnye pasta cheese tu. Kecur air liur I tengok.

Sizuka said...

Congrats Alya for the good work! Keep it up!

and congrats to k.min too for being cemerlang year in, year out.. hehe.. lepas ni mintak solitaire 1k sebijik ye :D

ps : i pun nak mintak solitaire la sebijik dari sham. eh! come to think about it, solitaire tak best, common. I want a hummer! :D

Kau Dan Aku-Hidup Ini said...

pagi2 dapat baca favourite blog, ssooooooo heaven !! :)

call me Dina said...

ohohoho..melolong2 perot i tgk tht cheeesssyy2 stuff..haihhhhh

shahlin said...

wahh klu LG nak present memang takde tempatlah dlm rumah nak simpan barang2 tu sume. lagi2 klu each category u nak kan... wfe, mother, teacher, makcik kantin, supir...

zuwaidah said...

LG, you memang seorang serba boleh..thumbs up for you.

PUTUBAMBU said...

uisshh..sedapnya pasta tu..!

bagusnya Miss 12..pandai orgnya..
congrats for the result
keep up a good work ye..!

lemongrass said...

Zoe,
I said to hubby suruh dia tunggu end of the year, baru bagi hadiah kalau results still ok, jimat sikit duit we all, hahaha.
Last time I buat meringue, I guna half sugar, half stevia so kurang gula but still manis :-).

Lurpak,
I pulak kalau ramai orang dtg rumah, I masak nasi and lauk pauk, hahaha. Konon2nya wanita melayu terakhir kan :-)

Kak Azie,
Kat sini pun sama jugak, notices still on papers and kadang2 diaorang lupa nak bagi kat we all. Nak buat appointment dgn cikgu aje kena go online :-).

Relaxnhappy,
Thanks. Set the meeting up aje online tapi meeting nya face to face. I guess diaorang tak nak semua parents to ring the school utk set meeting time, kesiah kat the receptionist dia nanti asik jawab phone aje kan :-)

Shidah,
Thanks :-). I tak pakai jewellery sgt so kalau bagi solitaire, tak tau nak letak kat mana, hahaha.
Kalau dia bagi a complete kitchen renovation, lagi lah I suka you :-D.

Kau dan aku,
I'm glad my blog boleh buat your hari ceria :-).

Dina,
perut I pun happy aje malam tadi sebab dpt makan all the cheese and pasta :-D

Shahlin,
Macam tu, kena beli rumah lagi besar lah kan sebab nak isi all the presents, hahaha

Zuwaidah,
Takdelah serba boleh, sikit2 aje boleh lah :-)

Putu,
Alhamdulillah, so far dia boleh lah keep up dgn her studies. Hopefully selama2nya macam tu :-).

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

nyum...nyum...marveles