Monday, 16 May 2011

Roses everywhere but not mine

Pagi tadi I pergi ke rumah Ustazah yang ajar we all ngaji kat masjid. First time I pergi rumah dia ni padahal 2 minit aje drive from my house, hehehe.

Sampai aje rumah dia, terpegun I tengok all the rose bushes at her house! So many blooming roses and so many rose bushes. Kalau Mak and Abah I tengok, mau agaknya diaorang suruh I mintak anak benih and suruh tanam kat rumah I ni, muahahaha….

I could see all the colours of a 24-crayon box in the rose bushes. Bukan setakat 7 colours of the rainbow aje you, hahahaha. Well, maybe not green or black or brown lah Winking smile.

And I dengan muka tak malunya pergi mintak some flowers to take home, heeee…..

But I only took 8 kuntum aje pun, memang tak luak langsung lah and I took the ones that I think have interesting colours.

IMG_9442

I know, I know, I cannot be a florist. Dulu masa ambik subjek gubahan bunga kat KEMAS, I dapat F, muahahaha Winking smile.

The colours that I took were very pale purple, bright yellow, bright orange, pink, peach and dual pink-white.

IMG_9444

the orange and the dual coloured roses.

IMG_9445

The yellow, peach and dual coloured roses.

IMG_9447

The really pale purple rose. The Other Half kata this rose smells like turkish delight, hahaha.

IMG_9449

The gorgeous pink rose.

Next time I pergi rumah dia, I’ll ask her if I can take photos of the rose bushes ye.

Dah puas layan gambar the roses, layan gambar dinner we all pulak ye.

I made garlic naan tonite to eat with butter chicken and spiced potato. Tapi tekak I terasa nak makan indian rice but malas nak buat. Nasib baik ada pre-cooked instant vegetable basmathi rice kat dalam pantry tu. I tinggal microwave it for 2 minutes and siap di’masak’ Smile.

IMG_9455

IMG_9457

The butter chicken I guna recipe from here but I tak marinate the chicken overnight sebab takde masa. I cuma marinated it for 30 minutes aje, hehehe.

IMG_9458

And the garlic naan I used this recipe but I replaced the butter with oil and I only used 2 tablespoons of oil. And I baked the naan in 180°C oven instead of grilling it.

17 comments:

Fazlinil Irma said...

sy cuba bayangkan bunga2 yg ditanam ustazah akak. mesti cantik. mulalah teringat musim bunga kat uk. rindunya nak cium roses..!

Iera Daniera said...

bestnyer roti naan ;) caner la nak jadi rajin masak mcm2 nih. hehe

zeta said...

xsangka roses byk colour smpi camtu ye..kat cni kalau nmpk colour ln sket pon bila wedding..pastu siap ade colour biru lg..sbnrnye ade ke x roses colour biru kak?

lemongrass said...

Irma,
Memang penuh front garden dia dengan roses. Kiranya kalau banding dgn my roses, jauh panggang dr api lah, hehehe.

Iera,
I ni cuma rajin masak benda yg gerenti akan dimakan dek the people in this house. Kalau lauk pauk complicated tu, lambat lah sikit I nak try :-)

Zeta,
Tak silap I, memang ada roses kaler biru ni but so far I tak pernah tengok lagi kat sini.

relaxNhappy said...

Cantik roses tu letak atas meja. Sambil makan, sambil jamu mata. Sedap I tengok your dinner tu =)

anie,Nagoya said...

roseeeeee....nakkkk....tak penh tgk wane oren.cntik.bkn saje apak..amak...u je yg suruh ambil benih...kita pun nak jg benih2 rose tu.aarrr...pepagi tgk bunga rose...mekar cam rose jg..huhuhu

SJB AKA SUE J-B. said...

1st time nampak pale purple rose hehe.

Mama Nurin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Maya Marisa said...

Me loike the pink roses. Cuttteeeee :)

Annisa said...

Waahhhh..bestnye rumah ade bnyk roses....xdapat nak bayangkan..owhhh!!!

lemongrass said...

relaxnhappy,
Sambil makan, sambil jamu mata and hidu bau bunga n food, hehehe.

Anie,
Rose oren tu memang cantik. Kalau tengok the rose bush, lagilah rasa nak hangkut bawak balik semua, hahaha. Adalah yg kena sekeh dgn Ustazah tu nanti sbb ambik pasu rose dia :-D.

Sue,
Me too. I've never seen a pale purple rose before, tu yg I bawak balik :-).

Maya,
Especially kalau ada orang bagi kita a big bouquet of pink roses kan, lagila bertambah cantiknya!hehehe.

Annisa,
memang sesiapa yg pergi rumah Ustazah ni, sure akan terpegun sgt2 tengok her rose bushes, penuh 1 taman! :-)

NenekPenne said...

my mum pun suka roses, masa pi perth dulu bila tengok bunga2 rose kat halaman rumah orang, terpesona dia kejap...

AI said...

LG, belajar gubah bunga kat KEMAS ye...hehe menjahit pon belajar kat KEMAS kan...sbb saya pn pernah blaja jahit kat KEMAS, bila dah tahu menjahit, malas la pulak...

lemongrass said...

Net,
Mak Abah I klu dtg OZ memang akan kagun sgt2 dgn segala mcm bunga kat sini. Kalau boleh, memang diaorang nak bwk balik segala, hahaha.

Al,
Eh, tak lah. I tak pernah belajar kat KEMAS tu tp I tau KEMAS ada buat kelas2 mcm tu. Saje je buat lawak tu :-). I belajar jahit kat sini :-)

AI said...

LG - laaa u buat lawak rupanyer...kahkahkah...tp I mmg blaja jahit, tp jap je after SPM...

chekna @ mama ziyad said...

geramnya tengok bunga tu.. rasa cam nak makan je...:)

Zack Abd said...

A'kum K.LS,

Dah lama tak komen kat blog akak. DOk jadi silent reader as usual :)

Anyway, tgk naan akak buat tu teringat lak kat satu resepi yg saya try haritu. Senang nk buat and rasa pon sedap. Maybe akak bleh try and see what you think about them.

here's the recipe:
400g tpg(kalau boleh 1/2 tpg cake 1/2 tpg roti, but if xde apape tgp pon ok)
1 tsp garam
120ml air suam
120ml yogurt
2 tbsp olive oil
2 tsp instant yeast
1 tsp baking powder
1 tbsp sugar

just mix everything mcm buat roti biasa, let it rise for 30mins.what did is just telangkupkan bowl and let the dough fall on the workspace. punch down the dough,and tros divide into 8 mcm potong kek.
take one piece and flatten out. (mmt bentuk dia jd mcm naan)
heat the pan and just bakar kering atas pan tu.kalau nak letak garlic pon boleh jugak.

dia akan jadi gebu and lembut sbb ada extra leavening from the baking powder tu.

try la ek akak. it's my favorite recipe. I hope the whole family will enjoy them too.