Sunday, 29 May 2011

The long winded affair of making dinner

Tonite we had a very late dinner (according to our standard lah) sebab the dinner was at 7!

Why the late dinner?

Sebab The Other Half bercita2 besar nak masak the whole dinner from the potatoes to the corns to the bread and to the chicken in the BBQ!

I guess he should be applauded sebab he managed to cook the chicken and the bread in the BBQ, hikhikhik…. While I cooked the corns and the potatoes on my humble dapur aje Smile.

He started making the bread at 1.15 (with the help of the bread maker) but he chose the ‘wrong’ kind of bread that required double kneading time which means by the time dah habis dua kali dough cycle in the breadmaker, dah 4.30. Pastu nak shape the bread and let it rise again, dah ambik masa lagi. Dah lah the weather mendung aje petang tadi, hehehe.

Pastu, tiba2 he said to me at 6.15 yang the bread will take another 40 minutes to cook in the BBQ. I was like, “what! what time are we going to eat anyway?

Luckily masa tu, the chicken was already cooked. We started the cooking the chicken in the BBQ before 5 and it took a while jugak to masak I guess. So I said to him that I’ll cook the potatoes and the corns atas dapur aje lah sebab kalau nak tunggu the bread habis masak dalam BBQ, baru bakar the corns and potatoes, adalah yang nanti tergolek2 atas carpet menangis hiba kelaparan macam tak makan sebulan! Open-mouthed smile.

But, it was well worth the wait sebab the ciabatta loaf that he made was superb!

Except that he managed to burn the bottom bit of the bread and managed to wreck my tray as well!

Takpelah, sekali sekala dia nak masak, I tutup mata aje lah (lagi lah bila dia kata dia akan belikan I tray yang baru which kalau di‘translate’ kan means I yang kena pergi kedai beli sendiri tray yang baru Eye rolling smile.)

So, layanlah gambar our dinner in the making…

IMG_9686

The whole chicken cut in half so cepat sikit masak.

IMG_9689

Lepas diterbalikkan. Nampak so juicy and sedap kan Smile.

IMG_9692

Nasib baik I masak the potatoes awal2 you, hehehe.

IMG_9698

On the dining table. The chickens, the corns, the potatoes, the coleslaw and the ciabatta.

IMG_9705

The bread that took a long time to make. Maybe tu kot yg buatkan dia lagi sedap kan. The texture is soft but slightly chewy on the inside but so crispy on the outside with a slightly sourish taste.

IMG_9707

My plate minus the sweet chilli sauce.

Kalau masak kenduri with nasi dua tiga jenis, lauk 5 macam, patutlah jugak kan berejam2 masak baru boleh makan, hikhikhik….

10 comments:

efa fairuz said...

wahhh! tapi kan kak, roti tu nampak betul2 sedap.. worth the wait la kan.. hehe

MULAN said...

wallaaaaa... kudos to u both...!! sbb dua2 masak... i punya itu bbq kt luar sudah jadi gajah putih.. i malas nk sambung gas etc.. last2 guna oven je.. hehehe..

sedap nya tu lg..!!!! excited puloks nak ber-bbq esok lusa tulat...

AI said...

wahhh...TOH da balik ye...dah ilang rindu ye...hehe

Sizuka said...

hari ni i masak pizza je sebab sakit kepala.. huhuhuhu

ops! i made custard tea cake too..

T said...

ciabatta needs lotsa love. hahaha. tapi memang betul, compared to other bread (except for foccacia), ciabatta takes forever to make, and to top it off, you guys made made it on the grill set. kudos.

Those potatoes look good too.

kasihredha said...

salam kenal
bestnya...paling best bila ada jagung tu...tentu sweet sgtkan jagung kat sana :)

Faerie_Princess said...

looks so yummy.. love your food presentation.. baik western or malay food..
br last week start reading ur blogs.. tp dh baca nearly the whole thing.. sbb not much work in the office hehehe.. really enjoyed it very much.

TopsyTurvyMum said...

Hari tu lama i tak buat roti tetiba buat terlupa taruk yis!

buang masa 1 1/2 jam! kena buat semula haha.

I blom try buat ciabatta..kasi i the recipe boleh?:)

relaxNhappy said...

bbq to celebrate TOH blk ke? the foods look delicious lah =)

lemongrass said...

Efa,
Sebab semua dah lapar sgt2, tu yg rasa dia sgt2 sedap, hehehe

Mulan,
hehehe...itu memang baru betul gajah putih sbb it is as big as gajah :-). Kat sini since BBQ dah the culture, so senang to buy gas bottles for BBQs and nak refill them :-).

Al,
Memang dah hilang rindu :-)

Shidah,
Kalau I jadi you, lepas balik fr lunch buffet, memang tak masak lah. Makan toast aje malam2, hehehe.

T,
I dont mind him giving the ciabatta all his love but why couldn't he do it when we had more time? hehehe....

Kasihredha,
Salam singgah ke my blog :-). Jagung kat sini ada jugak yg tak manis tp boleh katakan semua manis lah yg jual kat kedai tu :-).

Faerie_Princess,
Thanks ye sebab sanggup baca the whole story dary tahun2 lepas. Ada macam baca novel tak? ;-).

TTM,
Kalau tak taruk yis, jadi lempeng tebal aje lah ye? hikhikhik. Nanti I bagi recipe ciabatta tu ye.

Relaxnhappy,
TOH beria nak buat bread tu sbb dia kata dia makan this really sedap bread masa kat Melbourne so tu yg tetiba naik semangat dia nak buat bread sendiri, hehehe.