Tuesday, 3 May 2011

A little bit of garden

Tadi intai2 kat kebun after a few days neglecting them. I ni kadang2 boleh ‘terlupa’ nak belai2 manja the plants, padahal bukannya sibuk mana pun kadang2. Nasib baik hujan lebat last week kan so tak lah mati kebulur kekeringan all my pokok, hahaha.

And I found these in the garden tadi while I was watering.

IMG_9246

Some ripe strawberries. Ni memang tak boleh nak buat hias cuppies nor choc cakes sebab rupa takde but taste dia still manis Smile (macam I lah jugak kan, muahahaha).

IMG_9247

Some cherry tomatoes

IMG_9249

My pokok kesum yang half kering half segar studded with flowers.

IMG_9250

And a girl trying to pick the strawberries for her own consumption! Winking smile.

Our dinner tonight was a simple one, salmon patties (guna canned pink salmon) with salad n croutons aje. I masak fries for The Little Misses but not for us. Dalam patties tu dah ada kentang so tu yang malas nak makan banyak sgt2 kentang.

The salmon patties guna recipe from here.

IMG_9252

Bahan2 for the salad tu I petik fresh kat kebun. Mixed lettuce leaves, cherry tomatoes and capsicum. Ingat nak letak timun but malas pulak nak petik tadi, hehehe.

16 comments:

blu4sky said...

alahai comelnye buah strawberries ngan tomato tu..segar bugar gitu

DeLancrettLurpak said...

if my husband punya tekak boleh makan cenggini, oh bahagianya!!

CT Delima said...

Assalamulaikum Min

kak ct geram tengok tomato ceri tu. agaknya kalau kak ct tanam memang tak tunggu besar lah buah tu asik kena ngapp jer ngan kak ct. Seronok kan dapat berkebun sendiri :D

JaJa'Z said...

amboi2..segabak la plak besarnya daun kunyit kat belakang miss 7 tu...

penDragon said...

Yup! Manis mcm tuan dia....

lemongrass said...

blu4sky,
memang so fresh rasa dia sbb terus makan lepas petik :-)

Lurpak,
Nasib baik hubby I jenis yg boleh makan everything except maybe real kampung nya makanan which I adore, hehehe.

Kak CT,
waalaikumsalam. Memang kat rumah ni pun, asal merah aje terus kena ngap, hehehehe.

Jaja,
Memang gemuk2 daun kunyit tu tp tak tau dah nak guan buat apa sbb daun kunyit frozen dr tahun lepas, still ada dlm freezer, hehehe

Pendragon,
hikhikhik...hitam2 si tampuk manggis :-D.

SJB AKA SUE J-B. said...

Nampak fresh lah.

Yan said...

Mak aiii..kesum punya lah banyak. merimbun.. rumah akak ni merangkak - rangkak dia...

Ayu said...

huhu....bila tgk pokok2 yg akak tanam tu segar2 (w/pun ada yg half segar :D) segar blk bijik mata ayu yg dah layu ni.ikutkan hati mmg nak tido je rasanya tp ada lg keje yg tak settle.isskk...nsb baik la esok ainnur pakai baju sukan so tak yah la nak iron baju skolah dia.jimat skit tenaga.hahaha....

suha said...

salam perkenalan kak..br nk bg salam walhal dh 23ari ni asik dgt jer rumh org tu ngintai..he2..bkn penyegan nk bg slm..sbuk nk mgkhatam n3 yg 23thn lps ni.hik2..sonok bc cite akak ni lg2 tgk misses yg cute2 tu..teringin nk jgk ank gegirl cm tu..he2

mamasuri said...

bestnyer dpt petik buah strawberi sendiri..

eliyaezlinalias said...

secomel2 stoberi itu, comel lagi insan yg memetik!
hiihihi

lemongrass said...

Sue,
Memang fresh sbb baru petik from kebun :-)

Kak Yan,
Kesum kat rumah ni, kalau I rajin siram, memang happy. Tapi tuan nya ni malas nak siram kadang2 :-)

Ayu,
we all kat rumah ni memang dah tidur by 10.30 sbb dah tua kan so tu yg kena tidur cepat, hahaha.

Suha,
Salam kenal and salam singgah ke blog I ni. Thanks ye sbb sudi baca entry2 yg lepas2 tu, hehehe.

Mamasuri,
Memang best tp cuma ada 1 pokok aje so tak banyak yg dapat.

Eliya,
Hehehe..strawberry tu memang utk dia aje sbb dia yg paling suka makan :-).

Zaitun said...

Kak Zai tanam daun kunyit tak pernahlah daunnya membesar macam tu.

TopsyTurvyMum said...

Hahh...pokok kesum u ada bunga??
Mine berlambak boleh jual kat market apsal tak berbunga??

lemongrass said...

Kak Zai,
I pun tak tau apasal daun kunyit tu besar2 mcm tu, hehehe

TTM,
Maybe sbb pokok kesum I tgh darurat kot, tu yg dia keluarkan bunga so the ants/kumbang/whatever dpt pollinate and gi tanam tempat lain. Agaknya lah kan, hehehe...