Sunday, 22 May 2011

Cooking pizza in the BBQ

How’s your Sunday everyone?

Mine is the same except there was a food ‘fair’ at the masjid tadi. Just a few tables selling the usual malay food.

What did I buy?

Karipap as usual, padahal ada frozen karipap I baru buat on Friday in the freezer! But I tak tau lah kenapa, everytime I nampak karipap, mesti kena beli jugak, hahaha. So I bought 5 pieces which was $1 each. Terer kan karipap kat OZ ni, $1 each, hikhikhik. But they were big and makan 1 dah terasa lah a bit kenyang jugak. I beli 5 sebab The Little Misses love karipap and diaorang aje makan 2 each Smile.

Then I bought kuih ketayap. Kat sini ketayap they jual 4 keping for $3.50. Since The Little Misses and The Other Half suka ketayap and I cuma buat ketayap masa bulan puasa aje, terpaksalah I beli 8 keping ketayap tadi. Can you imagine bayar $7 for 8 keping ketayap! Sure buntang mata Mak Abah I kalau tau Open-mouthed smile.

Then I bought popia goreng pedas for $1 each. I bought 2, 1 each for me and The Other Half. Then I bought mee rebus for me to have for lunch which was $4.50 for a small container but it was very filling for me. The Other Half I tak belikan any meal sebab he wanted to have the nasi lemak leftover I made last night for lunch.

And since lunch dah makan asian food, malam ni for dinner, I made pizza.

But this time instead of baking them in the oven, we baked them in the BBQ using the hood to keep the temperature stable like an oven.

It came out really crisp and we could imagine that it was a ‘wood-fired’ pizza, hehehehe…..

If you nak tau how to bake pizza in a BBQ, this is the link.

And baru lah I tau yang if you want a crispy-based pizza, you dont add sugar to the dough ingredients. But if you like your pizza a bit bread-like, you add a bit of sugar masa buat dough tu.

IMG_9553

I did all the preps and his job was to keep an eye on the temperature of the BBQ ‘oven’ and also making sure that the pizzas don’t get burnt (which I think is the most important job, hehehehe.).

IMG_9554

Going in….

IMG_9563

After 13 minutes in the BBQ, it was crispy and perfectly cooked.

IMG_9569

Nampak yummy tak? Winking smile

IMG_9566

I could only finish 2 pieces sebab still kenyang lagi from lunch, heeee….

24 comments:

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

Oh yeah, karipap Aussie mmg giant. A main meal just by itself..

I pulak din din tonite, beef tortellini. I dpt cari mcm u punya dulu kat IGA canning vale. Mudah n ringkas utk my anak. Hb tak makan malam sbb siang tadi dah makan fish n chips kat Rockingham, again...

anymz said...

salam LG

kenapa tak meniaga sama..mesti laris jualan min tu nanti..

eh!..nampak yummy nya pizza tu..
hari ahad ni kitorang nak ke PD..dah lama sgt tak buat bbq.ingat nak buat bbq kat tepi pantai tu..tapi tak mandi.tak selera akak nengok laut PD ni skang ni..pinjam bbq oven tu sekejap.boleh??..hehe

ati_emylia said...

salam k.min,

k.min, masak apa pun semua nampak yummy.....heheh

emy

Kak E said...

As Salam min....ur pizza look sooooooo sedaapppppppp ...hahaha...leleh ayoq liur mlm2 ni...

BELLA74 said...

Your pizza looks so tempting mesti sedap tu...:)))

ella said...

betul lah tu kak myn .. yis bertindak balas kalau ada gula . .tu yg pizza base naik mcm roti .. tx..tx ... lain kali dh tahu dh mcm mana nak dpt base pizza yg crispy .. tx to u again.

anie,Nagoya said...

Kita pun cadan
g nak wat dinner pizza tuk bdk2.siap beli daun basi.akhirnya.....lain yg buat.Huhuhu.... good idea bkar guna bekas bbq tu

Mak Qis said...

alamakkkk...drooling wehhh....

shahlin said...

amboi makcik, borong sakan nampak. segala kueh dia nak bawak balik. aritu cerita pasal handbag berat, cuba check ni, kot kot ade karipap satu tertinggal dlm. :P

T said...

I takde pasar malam jual kuih kat sini, I yang kena jadi makcik bagi berkat kuih adalah.hehe.

I've been wanting to eat grilled pizza for a while now. I saw they made it on tv before. They just put it straight to the grill and it looked rustic with charred crust and big bubbles. Tapi duduk apartment, mimpi je la buat pizza on a grill.

zarin said...

yummy yummy sgt pizza tu.. kalau dekat kan, boleh aje i hantarkan hasya ke your house kan..dia hantu pizza... 2 kali seminggu mesti mesti i kena buatkan pizza for her tau!

Ayu said...

salam kak..

pekabo? wah..b'guna tul bbq akak tu kan.mcm2 leh buat dlm tu.tak rugi akak beli.lainla klu ayu yg beli...mmg jd tukun la gamaknya

hm...nape akak tak jual kuih kat msjid tu? tentu untung n laku.hehehe...

afid said...

Kak Lg,
Tukang masak pizza mcm mengantuk je mata~~pizza sedap!!saya pon suka karipap. haha

TopsyTurvyMum said...

Baru makan pizza, tengok ur pizza ni teringin balik hehe..

psstt..i dah buat entry tempat beli kithen gadgets kat Melbourne:) Gigih okkk hahaha

AI said...

LG...nape model tu nampak cam sedey je...

PUTUBAMBU said...

ish..ish...byknya beli..
lepas gian yek..

pizza tu nampak tempting le...

NenekPenne said...

mcm dominos pizzza jer...

damn it looks yummy...

anie,Nagoya said...

hahaha...pembetulan.bkn daun basi.daun basil.

de engineur said...

huh nampak sedap lah homemade pizza tu. Mungkin lebih sedap drp yg kat Pizza Hut

pB said...

pB was here dan melihat semua gambar gambar makanan ini semua



laporrrrrrrrrr

hnyhar said...

bestnya BBQ...kak LG, nape big boss nampak slim je..akak xkasi makan eh.. :P

PatinPasta said...

Kak Min,
Memang yummmeeeeeh! dengan cheese bertali gitu, haish! Nak jek tunggu dengan pinggan kosong kat tepi BBQ tu :D

lemongrass said...

Nora,
Oh, kat IGA pun ada ye tortellini tu, boleh lah I beli lagi next time, tak payah merantau sampai ke spudshed, hahaha.
Cayalah yr hubby cuma ambik 1 main meal a day. Dia tak lapar ke?

Kak Anymz,
Salam. I tak meniaga sebab I ada mengaji at the same time. Sape nak jaga 'gerai' I nanti masa I tengah ngaji, hehehe.
Kalau BBQ kat M'sia, sure mesti ada sate tak?

Emy,
Hahaha...you tak tengok yang masuk Cik Tong sebab semua tak larat nak menghabiskan sbb rasa yg teramat 'sedap'nya :-).

Kak E,
Wassalam. Pizza dgn cheese meleleh2 memang slalu buat air liur meleleh kan ;-)

Bella,
we loved the taste of the BBQ-baked pizza. Lain dr rasa oven-baked :-).

Ella,
Pizza yg takde gula ni still naik jugak, tak bantat, cuma tak gebu mcm roti letak gula tu lah.
I ni dah bertahun buat pizza, baru tau rahsianya, hahaha

Anie,
Daun basil kat rumah I ada kat kebun tapi jarang pulak I guna sekarang ni, hehehe.

Mak Qis,
Pizza..... yummmm.... ;-)

Shahlin,
Sekarang I dah tukar ke handbag kecik sikit so tak boleh sumbat segala mcm benda. Tapi, I yg tension sbb tak boleh nak dump everything in the small handbag, hahahaha...

T,
The pizza we made, we used the BBQ hood down so it acts as an oven. Maybe we should try grilling it next time kan! :-)

Zarin,
Kalau Hasya datang sini, tak makan agaknya dia sebab too busy playing with the girls especially main little ponies, littlest pet shops and polly pockets, hahaha.

Ayu,
Kalau boleh, I nak jadikan BBQ tu my outside dapur aje sebab ada wok burner so boleh lah nak goreng macam2 :-). Tapi, sian pulak kat I kalau kena duduk memasak sorang2 kat luar tu, hehehe.

Afid,
tukang masak pizza heran sbb kenapa dia yg kena masak, hahaha

TTM,
Nasib baik ada cik BM yg baik hati kan, nak makan pizza, boleh suruh dia uli segera :-).

Al,
Model kena masak malam tu, tu yg sedih aje, hehehe ;-)

Putu,
Banyak beli sebab tiba2 the girls beria2 nak makan ketayap dgn karipap tu :-)

Net,
I ni dah lama gilers tak makan dominos pizza sampai lupa mcm mana rupa dia, hahaha

De engineur,
we all kalau balik M'sia, emmang tak pergi ke pizza hut langsung sbb dah biasa sgt makan n buat pizza sendiri. Pergi kedai maamak n pasar malam lagi best, hehehe

pB,
thanks sbb sudi singgah sini :-)

Hnyhar,
I dah suruh dia stop exercise lebih2 and diet lebih2 sbb dah kurus sgt2 kat mata I. Tapi dia dah terbest dia kata jaga makan and exercise ni, hehehe.

Aida,
Hubby I kata, kalau jemput ramai2 orang and masak pizza kat BBQ, sure happy giler semua orang sbb lepas masak, terus potong and makan. Pastu, sambil tunggu dia masak, sambil borak2 :-).