Wednesday, 4 May 2011

Mat Saleh, melayu, jawa….

Sometimes when you’ve been married for so long (well, I think 15 years can be considered a long time), you don’t see your partner as anything other than ‘them’.

Macam I lah kan, when I look at The Other Half, I dont see him as a Mat Saleh, I only see him as him, my husband. And he sometimes forgets that I’m a Malay (Melayu kat surat beranak Smile) because he sees me as me, his wife. And The Little Misses pun only see us as their parents, not Caucasian or Asian. Kids are colour blind kan, it’s adults yang force their beliefs on them.

Selalu jugak bila I tanya The Little Misses about their friends at school whether they are Asians on Caucasians, they’ll ask me back, “what do you mean? They are Aussies.” I have to ask whether they are like Dad or like Mum, skin-wise, hair-wise, colour-of-eye-wise, hehehe……

Lagi lah when your hubby ni jenis boleh katakan semua dia makan and loves nasi and kari. And mintak nasi and kari at least once a week Smile. Tu yang lagi buat terlupa dia ni Mat Saleh pure, hahaha.

Until lah occasionally, some things pop up which remind you that he is a Mat Saleh.

Like tonite for example….

This is his plate for dinner tadi.

IMG_9257

IMG_9262

He wanted meat and 3 veg for dinner. I cooked the silverside and then boiled the potatoes, carrots and broccoli in the silverside stock afterwards just like his late Nenek sedara used to do a long time ago, heeeee……

He grew up with this kind of food, meat and 3 veg. I ni jarang sgt2 masak plain meat and 3 veg because I find them a bit boring. But occasionally, I masak lah jugak bila The Other Half nak.

But I tak tahan tengok the boiled potatoes looking so bland and bleugh. I added basil, sour cream and mayo and baked them in the oven. Barulah tak nampak bleugh and tertarik jugaklah minat I nak makan kan, hikhikhik….

But untuk tekak Jawa I ni, lagi sedap duduk bersila makan nasi ambeng ramai2…..

Sambil makan silverside tadi, sambil I terbayang2 kesedapan nasi ambeng….

24 comments:

penDragon said...

bagus mcm tu...patut jadi contoh yg baik...akak faham TOH & TOH faham akak, saling menerima seadanya...& I yg x jawa ni pun sgt suka masakan jawa, sambil bilis tempe & of coz, nasi ambeng! (akak mesti rindu nk mkn nasi ambeng ramai2 kan...first time I dpt merasa nasi ambeng masa kt Tanjung Karang, beli kt pasar malam situ...)

Kay Masingan said...

what is feels like to hv a relationship with orang putih? saya berkenalan ngan 1 org putih, kawan kasi kenal (kawan ni kawin org utah). i takut nak bagi komitment sangat. takut byk benda x ngam. dah la ckp org putih x berapa lurus..hehe, then psl agama, dahlah saya ni pun convert to islam, nak mengajar org putih tu pula psl agama..
mybe owner salam dua benua ni ada idea n pandangan..:)

Yan said...

wahhh.... nanti min balik, boleh lah makan nasi ambeng kat warung ibu tu..

sedapp

Mat Gebu said...

Ohhh..nasi ambengg....hmm,nasi beralas daun pisang, ada sambal goreng, mee goreng, ayam masak kicap, serunding kelapa, ikan masin..ohh heaven..kannn...LG...hmmmm

Ayu said...

kak...silverside tu camne ek? dr aritu nak tnya tp tak t'tnya2.hehehe....

suha said...

sama2 kak..since dh bc n3 yg d latest ni gian plak nk tahu yg old2 stori..2 yg khatam abis tu..klu boleh nk bc n3 masa tgh hot bcinta tp nsb baik xde..hihihi..ade ker kak?kot sy xjmpa cr since sy ni d new followers..tp dh hebat sgt sy kak jap jer dh jd top10 members..hehehe..

alinac lover said...

hehe :) sedap jugak menu tu kak~ tp msih nmpk mcm kosong je :) letak nasi sket lah hehehe

HaniRose said...

I sometimes forget that Nathan is white too because like your husband, he eats like lelaki melayu asli, dari sambal belacan, petai, durian semua bantai. Last time when he's back here, boleh mencangkung kat blakang rumah dgn my dad kopek kelapa muda nak minum air =P tu yg I slalu tersasul ckp melayu bukan2 dgn die hehe

on a somewhat serious note, yeah kids are usually more colorblind than us adults but from my experience teaching in a kebangsaan school here, seems like they've been "programmed" to identify the differences cos they just could come up with every single stereotype you could think of (and not good ones) and it's quite a challenge to get them to revert back to being non judgmental little kids..

very different than kids I taught in Aussie. But that's just my thought :)

MULAN said...

nasi ambeng...!!! nak cari, nak cari...

darah mana2 pon, janji bahagia & terima diri masing2 seadanya...

ni haa kat malaya ni, kawin sama2 melayu pon gaduh jugak pasal makan minum semua tak kena... hahha... dah camna tu..

u both.. great couple..!!!

DeLancrettLurpak said...

been meaning to ask you lamaaaaa dah..silverside tu ikan ke?

Rima said...

Haizz baik jgn buat ku terbayang bayang kan kesedapan nasi ambeng.. fav ku tu.. dah lama betul tak buat nasi ambeng makan ramai ramai.. the last time we did that was when i was 7 months preggie.. buat kenduri lenggang perut...

Alah mine ape lagi.. born and raised here.. so skin aje mat salleh.. my nyayi talk to him in jawa of cos.. dia faham tak faham belakang kira hahahha

pemerhati said...

salam akak...dolu2 saya ni punya la taksub kat makanan orang puteh..dah tua2 masuk 29 nih..baru saya perasan betapa sedapnya makanan melayu..punya lah fanatik smpai sy rasa kerepek pisang yg halus2 tu lg sedap dr potato chips.hahaha..satu lagi saya rasa makanan melayu ni cukup rasa..ada masam..manis..masin..pedas..they mix very well :)

DeLLa said...

semalam baru pekena nasi ambeng..ayam cili padi..sambal goreng..ikan masin...sedapppp

kucingorengemok said...

'your mat saleh' reti makan nasi ambang dalam dulang tak? hehe...

umi said...

nasi ambeng? wah sedapnya...walaupun ai bukan jawa, takde kaitan langung dgn jawa tapi tetap suka nasi ambeng, boleh?
bagusla macam tu kak min, anak2 mmg color blind, kita yg corakkan mereka.

nae said...

sis, how do you cook silverside...pakai pressure cooker ke?

lemongrass said...

Pendragon,
Memang betul tu, tak semestinya rambut sama hitam, straight away boleh ngam n berkekalan kan :-).

Kay,
It's like any other relationships, kena banyak give n take, patience, understanding. But ours pun tak perfect, masih banyak lagi yang kena belajar from each other.
And tak semua Mat Saleh sama so I can't give advice or pandangan sbb I dont know that guy.

Kak Yan,
Jauh betul nak pergi makan nasi ambeng tu, hikhikhik. Nanti I nak suruh Mak I order aje dgn orang kampung Ijok tu, hehehe.

Cik Mat,
I rasa kan takde lah makanan yg boleh dpt tandingi kesedapan makan nasi ambeng ramai2 1 talam kan, hehehe...

Ayu,
Silverside tu daging lembu yg diaorang dah salted and letak perisa sikit. Boleh beli mentah or yg dah masak. I beli yg mentah and masak rebus sendiri kat rumah. Bila dah masak, baru slice sekeping2.

Suha,
Cerita masa tgh hot bercinta tu zaman dulu kala. I pun tak ingat whether I pernah tulis pasal kisah cinta we all atau tak. Yang pastinya, memang tak seromantik kisah cinta orang lain, hahaha.

Alinac,
Memang kosong pun tp hubby Mat Saleh I suka makan kosong2 mcm ni kdg2, hehehe

HaniRose,
That's why sometimes we forget especially when they do things typical malays will do, hehehe. I pun occasionally cakap melayu dgn dia ;-).
It is true about the kids and being colour blind. But kat OZ ni, if you go to certain areas, you can suddenly see that the kids are not colour blind at all which is so sad :-(.

Mulan,
memang betul tu, tak kisah lah kan macam mana rupa kita, kalau tak ngam, gaduh jugak hari2. Padahal 1 negara jugak kan, hikhikhik.
Nasi ambeng memang akan ku cari setiap kali balik M'sia! :-D

Lurpak,
It's cured n salted beef. You can get it already cooked and sliced or raw. I beli yg raw and then boil it at home.

Rima,
Hahaha...samalah mcm Arwah Nenek Mbok I dulu, cakap jawa aje dgn semua orang, tak kisah dgn cucu menantu yg melayu pure or mat saleh pure ni :-).
Kat S'pore ada nasi ambeng jugak eh? ;-)

Pemerhati,
Mat Saleh kat sini pulak skrg tersangat lah minatnya dgn makanan Asian! Sbb diaorang kata memang dah lengkap segala rasa, tak bland mcm food diaorang, hehehe.

Della,
Cissss....sampai hati kamu, hahaha

KOG,
Mat Saleh I tak reti nak makan 'gaduh2' berebut ayam seketul kat dulang nasi ambeng tu. Pastu dia tak suka sgt nasi ambeng sbb takde kuah mcm kari kesukaan dia tu...

Umi,
Sekarang ni kan, memang ramai yg dah tau pasal nasi ambeng ni kan. Kalau masa I kecik2 dulu, cuma orang2 jawa aje yg tau, hehehe.

Nae,
I just cook it on the stove top tapi ambik masa lama. Kat packet tu tulis, cuma simmering aje the water and cook for 30 minutes for each 500g of meat :-).

Zaitun said...

Tak kira mat saleh atau melayu semua sama aje yang penting bahagia dan rukun damai.

Kak Zai masak nasi atau mee kalau menantu balik diorang suka makan.

akmal fatin said...

i love your blog so much... since last month jumpa blog nieh tiap2 ary bukak nak tengok your latest entry... huhuhu myb sy pown suke mask gak kot.. i sy suke tebgok culture orng luar.. i mean cr idop kat ngra asing.. so much fun!!

lemongrass said...

Kak Zai,
Betul tu Kak Zai, asalkan aman damai, bahagia rumah tangga, syukur sgt2 kan :-)

Akmal Fatin,
thank you for reading this blog and loving my stories :-). My life sebenarnya tak lah fun mana but I just put the fun bits aje in the blog, hahaha

My MAA said...

Salam K'min,

which butcher yg jual silverside...i pi carousel xde la...taste dia cam salami ke? menu tonight looks simple yet tempting....sonang ajo....rebus n bakor.....

PUTUBAMBU said...

hmm..kalau dah jawa tu jawa jugak lah kan..

tetaplah nasi ambeng dlm hati walau di mana jua berada..hehhehe

lemongrass said...

Maz,
Butcher kat Cecil Ave. yg kat luar dr carousel ada jual. But bukan slalu lah. Or you boleh cari kat Woolies atau Coles, dia dah siap vaccum packed straight from Harvey Beef. Tak silap I nama dia Harvey Beef oak barrel silverside.Harvey Beef halal. But jgn terbeli yg Coles or Woolies brand tau!

Kak Putu,
Memang betul tu. Nasi ambeng ni memang sentiasa bertakhta kat hati, hehehe

suzi fauzi said...

LG..x kira bangsa pe, kl dah jadi hubby, he became part of us, soulmate u.. some ppl said mum knows her son in out tp i rasa wife lagi tahu seme kan..hehehe:-) btw i love nasi ambeng too coz my hub pun jawa joho u