Thursday, 5 May 2011

Nasi kelabu (mushroom risotto) bukan nasi kerabu

I told to The Other Half that a few readers of this blog have been asking about our ‘love’ story and how we met etc….

And he said, “Tell them it’s not a love story, it’s a comedy of errors!

Ha bloody Ha Ha….Baring teeth smile

And you said this after I stood in front of the stove for nearly an hour tonight cooking and stirring the mushroom risotto that for a few days you’ve mengidam nak makan!

Adalah orang tu yang nampak gayanya kena makan maggi aje lepas ni gamaknya, muahahaha…….Sarcastic smile

Let’s just say, our ‘love’ story memang tak romantik langsung so memang tak kannya dapat masuk list ‘the greatest love story of all times’, hikhikhik..

Tu yang malas nak cerita sebab gerenti nya people will say, “lerr…macam tu aje ke. Tak lah best mana, best lagi cerita cinta we all!

Heeeee…..

We met when we were both students and got married when we were still students as well. Tu lah sebab we don’t mind living without a lot of material things sebab dah terbiasa dengan kehidupan students yang serba daif itu, hahahaha…. Winking smile

Dari dia penuh rambut kat kepala sampai lah dia takde rambut kat kepala, hikhikhik….

Dari I tak tau masak sangat sampai lah sekarang dah terer jugak lah masak for the family Smile.

Dari tak pernah makan nor masak risotto to now yang dah boleh berdiri lama2 depan stove mengacau risotto sampai masak, hahaha.

Dinner we all malam ni, mushroom risotto with grilled chilli prawns.

IMG_9272

The Little Misses I buatkan nasi goreng ayam sebab diaorang tak suka mushroom. Our risotto tonite memang penuh dengan segala macam mushroom, I letak swiss brown, shiitake, button and enoki mushrooms.

Risotto guna arborio rice, paella pulak guna medium grain rice, nasi goreng guna long grain rice, sushi guna koshihikari rice, nasi briyani guna basmati rice!

Tu sebab dalam pantry I tu ada bermacam2 jenis beras Open-mouthed smile.

IMG_9275

The Little Misses bila tengok our risotto terus kata, “why does it look so grey? Is rice supposed to have that colour?” Pastu they asked, “That’s not for us, is it?”. Takut sangat agaknya kalau kena paksa makan nasi kelabu, hahaha.

Colour dia memang a bit tak menarik sebab kelabu asap gitu tapi rasa dia tetap mengancam Smile. I used this recipe tapi I adapted it to suit our taste. Instead of wine, I ganti dengan shiitake mushroom stock and I tak letak butter, just olive oil. And I couldn’t be bothered with the parsley nor the lemon sage oil.

21 comments:

JaJa'Z said...

alaaaaaaaa kak min...tak kira la tak romantik ke apa ke..nak la tau jugak..sapa yang kenyit mata sapa..sapa yang bagi surat cinta dulu....time study tu kat mana? and apa reaksi ur family bila diaorang tau u nak kawen dengan mat salleh....

b a m b a m ' s said...

alar kak LG.. nak tahu jugak mcm mana fall in luv.. mana ler tau leh saya praktikkan ker..hehehehe.. :P

Dinas Aldi said...

Yalah, nak tau jugak, tak kira romantik ka tidak, pweeease pweeease pweeeeese! :)

Ini baca & komen jugak walaupun tengah menahan kesakitan, harap dipertimbangkanlah ya?

Ohh risotto tu macam kaler nasik lemuni la.

mia said...

hye, i've been reading you blog for quite sometime tp baru skrang memunculkan diri ;)
btw, thanx for sharing the information about risotto, paella and etc sbb saya suka tgk top chef, so skrang baru faham apa yang mereka-mereka itu masak. hee..

mrs plain-june said...

kakakaka.. lawakla.. adaka comedy of errors?? tak sayang perut sungguh! hehe..

waaa.. teringinnya nk mkn paella & risotto.. post la sket ke sini kak LG.. :D

relaxNhappy said...

I pun nak tau your love story tu =) kalau komedi, your love story tu cerita romantik komedi gitu =)

hnyhar said...

kak LG,
kat rmh sy ada beras risotto sekampit..tatau nak masak camne..ini neighbour yg bagi..rasa dia mcm nasi jugak ke kak..?

penDragon said...

wah mcm ni rupanya nasi kelabu ni ye! alah..., k LG ni, ceritalah lagi pasal love story tu...ramai yg request ni..

afid said...

cerita la kak..eh2..kepochinye saya..ekekekkee :B

Ayu said...

hehehe...leh si TOH ckp comedy of errors ek.ala kak...ayu punya love story pun tak romantik gak.awal2 kwn lg hb ayu dah kena sergah dgn ayu.maklumla...kwn dgn anak singa :D

hm...klu masak risotto tu mmg kena slalu kacau ke kak?

tinie said...

kak LG sambung lg lah cerita nye???

Zaitun said...

Kak Zai ingin tahu apa reaksi family lg.

lemongrass said...

Jaja,
muahahaha...kalau I citer, mau nanti jadi mcm hikayat 1001 malam ;-).

Bambam,
Dah ada calon ke? ;-)

Dinas,
Tak baik2 lagi ke leher you? Nanti kalau I cerita, you kena duduk lama2 depan PC, mau bertambah sakit lagi nanti so baik tak payah cerita kan, hahaha

Mia,
thanks for reading my blog. Risotto and paella ni kiranya mcm nasi briyani versi Mat Saleh lah :-).

June,
Orang itu memang tak sayang perut, mentang2 lah perut dia dah kecik n flat sekarang ni, hahaha.

relaxnhappy,
Kalau komedi romantik takpe, ini more to black comedy, hikhikhik...

Hnyhar,
rasa dia macam nasi tp dia lembik sikit but still ada rasa beras jugak at the same time. Cubalah try. Ada banyak gak recipe risotto yg simple yg boleh masak dlm microwave ni.

Pendragon,
I aje yg masak kaler kelabu ni, kat webiste tu, still cantik creamy aje kaler risotto dia, hehehe.
I kena bertapa dulu lah baru boleh karang hikayat our love story ni ;-)

Afid,
hahaha...kalau baca kisah cinta orang memang best aje kan rasanya :-P

Ayu,
Kawan dgn anak singa, kenalah tahan kena ngauman dia kan, hehehe. Masak risotto ni yg cara asli memang kena sentiasa kacau sbb kena masukkan air utk masak nasi dia tu sikit sikit at a time sambil kacau sampai dia absorb semua air tu. Tu yg kena berdiri depan stove top lama aje.

Tinie,
muahahaha...kita buat chapter 1, chapter 2, mcm cerita novel lah ye ;-)

Kak Zai,
Itu yg seriau nak cerita sebenarnya, hahaha....

AI said...

saya pon nak tahu gak citer nye...tapi kan...ingat MIL melayu je yg selalu x suke DIL...org putih pon ade camtu ek...sian kat u...

tinie said...

hehehe... kak LG nak mengarang chapter 2 jgn lama2 sgt yek..... tak sabar nak tunggu sambungan... :D

PUTUBAMBU said...

kaler dia gelap2..cam nasi yg beras bukit tu je kan?

udang tu looks temptinglah...

lemongrass said...

Al,
I think bangsa apa pun sama aje kan.Ada MIL yg sgt2 baik, ada MIL yg ok, ada MIL yg tak ok langsung2. My MIL ni kiranya kategori ok lah jugak, sbb dia tak kacau we all, hehehe...

Tinie,
I boleh karang tp kena tunggu editor baca dulu sebelum dpt pelepasan utk kena publish, hahaha

Kak Putu,
Kaler dia sebenarnya mcm beras biasa tapi bila dah dimasak campur dgn mushrooms yg kaler dia gelap, terus nasi tu pun jadi kelabu, hahaha.

anie,Nagoya said...

hahahah...kelabu abis.kalo kita wat gerenti anak2 tak pandang.

ce cite...ce cite..nak gak tahu.

lemongrass said...

Anie,
tu yg I kena masak nasi goreng utk the kids sbb diaorang pun takut nak makan nasi kaler kelabu,hahaha

suzi fauzi said...

love story no matter wat story must be lomantik one lah LG..my yr love will Toh will last dunia akhirat..amin

4AS said...

Tu la curious gak nak tau ur love story..;-).