Tuesday, 10 May 2011

Explosion in the kitchen

Hari ni I rasa I did non stop cleaning!

Pagi tadi, macam biasa vacuum the whole house, scrubbed and mopped the toilets and bathrooms and the laundry then mopped then non carpeted areas.

I was so happy looking at the clean floors and bathrooms and toilets and kitchen.

Suddenly, petang tadi while I was cooking dinner…

This happened!

IMG_9361

IMG_9365

IMG_9367

I don’t know what happened,

I flipped open my tomato paste squeeze bottle and then next thing I know, the tomato paste exploded and went everywhere!

Aggggghhhhhhhhh…… Rasa nak menangis I tadi bila tengok what happened to my kitchen walls, the ceiling, the clean floors, the dining table, the dining room floor, the rug, the kitchen bench. It even went onto my body!

IMG_9366

Nasib baik ada Miss 12 yang willing to help me clean up the mess. The Other Half wasn’t home yet tadi or else sure dia pun kena tolong jugak.

So tadi, sambil masak, sambil I sental the ceiling and the walls Sad smile. Terus terasa macam Cinderella aje tadi, hikhikhik….

Nasib baik dinner was halfway done, kalau tak, memang I akan ajak makan kat luar aje lah tadi sebab penat giler menyental!

And what did I cook for dinner sambil menyental tadi…

IMG_9371

beef and vegetable pie.

IMG_9379

IMG_9377

Makan dgn bread, steamed veges and cheese stix.

35 comments:

blu4sky said...

sabar LG..sabar..
tarik nafas pepanjang...
inhale..exhale..
inhale...exhale..

blu4sky said...
This comment has been removed by the author.
zarin said...

hadoiii..kalau i tu yg kena mesti sambil nangis sambil dok mengelap tu sebab dah jadi dua kali kejer pulak kan..hukhuk sib baik ada yg rajin menolong kan kan :-)

Miss Layaleya said...

salam sis,

cobaan utk master chef.. sabo ye sis.. elok gak sental2 dapur, leh bakar kalori..

have a great day:)

Mat Gebu said...

Waaaa...releks...u tomato paste,mat gebu lagi teruk... "cencaluk"s" yang meletop. lepas tu kena kat muka sendiri, tinggal mata saja yg tak kena..udang2 cencalok tu semua dok celah rambut mat gebu.,...aduhh nak nangess juga tapi segannnn..huhu

NoRa said...

rajin miss 12 tolong bersihkan...hehe sedapnya dinner tu...

Alexandriana Alia said...

dasat sangat explosion nya tuh. mmg tak senang kalau dibiar lama. heheh

Unaizah said...

Elok lagi ke tomato paste tu? Dah macam kes bekas tempoyak "meletup" hihi. Sure tension bila tengok tempat yg dibersihkan jadi kotor balik.

Zaitun said...

Memang ada jenis makanan yang dalam botol suka meletop,contohnya cencaluk kalau tak berhati2 memang beginilah jadinya.

Cian lg kena bersihkan the whole house.

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

kesian nye kak LG... sabar ye kak...

Sizuka said...

alhamdulillah I ada makcik ton. so bab2 menyental, memang i serahkan kat dia je. k.min nak pinjam makcik ton for few days? maybe then, u'll have time to go for a spa treatment untuk recharge :)

dont cry.. *hugs*

Madam Sooyaree said...

Yang kat ceiling tu mesti susah kan nak dibersihkan.. kesian LG.. nasib baik tak masuk mata ke apa, kalau tak naya aje

K.Nor said...

uishhh ingatkan blood sampai ke siling td! nasib baik tomato sos hehe..

k.nor sama cam che mat, cencaluk yg explode! bayangkan dgn baunyer tu.. lepas lap semua terus gi mandi, badan dah berbau cencaluk! :)

NenekPenne said...

boleh imagine cemana penat nak buat tu.

sama mcm happened kat my ex dulu.. dia masak kari, then dia letak kuali atas api, pastu dia tinggalkan mcm tu jer pi jawab phone sampai upstairs. i pi kerja time tu.. dia tak sedar kitchen terbakar until jiran belakang rumah pecahkan tingkap dapur dan simbah air..kari dalam bekas pecah dan wallla abis satu floor kitchen tu bersepah dgn kari sebab claypot pecah... i balik nak marah pun ada nak tergelak pun ada...at the end dia sendiri yang kena mop lantai berkari tu sebab dia punya salah

abis syiling rumah kaler hitam sebab asap api..

bondaqeem said...

salam

memula tgk gambar memang suspen apa bendanya kan.. sekali u kata ur paste tomato yg exploded.. memang buat i gelak besar... heheh:)jgn marah ye..
sesapa yg penah be in this kind of situation tahula camane tensionnya. after penat2 kemas everything bagai and ntah macamane itu plak berlaku.. adoii!
tp i nk gelak jugakla akak.. hehe:)

suha said...

adui..klu kes yg 23 x keje ni rasa nk ngs ni..klu su la..klu akak mumy yg pybr ni xngs kot..he2..sbr kak sbr..bertabahla..

Cinta Misteri said...

It's still ok sis, masa I bertunang dulu lagi sadis.
My luvly sister dh lama stay oversea (tipu actually KL jer), then lama tak jumpa cencalok.
Chec...first2 nmpk cencalok dlm fridge, take it nak makan ngan nasi. tuang-tebalik-kocok2-tonggeng ttp tak keluar, so dia letak kat sink kat backyard umah, kena panas (konon2 fikir beku lahtue) half an hour dtg amik goncang skit, then bukak KEBAABOWWW.....splashing habis 1 dapur. Bau tengek sampai ke hall, lagi 1/2jam pihak lelaki nak sampai.....camner? Apa lagi, abis sumer perfume kat bilik2 di bawa keluar + gi kedai beli pebriz
huhuhuhu......

Jamie said...

Mesti penat kan, nak mengemas 2 kali. nasib baik ada anak dara nak tolong> Ingatkan dapur yg meletup tadi..suspen

PatinPasta said...

Kak Min,
Alahai.. saya tengok crime scene kemalangan tu pon dah dok terpikir, betapa la penatnya nak kena cuci suma tu (tambah lak bila baru je lepas menyental satu rumah). Nasib baik la ada assistant :D

Camno la buleh sampai meletup gitu ek. Musykil sungguh!

June said...

adoi terbahak2 org gelak kesian merata plak tu dia xplode

K.zoe said...

kesian u kak min. huhuuh. must be the pressure in the bottle so high dats y jadik mcm tuh. tapi ur meal tetap great! :)

Ayu said...

aiyoo...camne leh explode tu? mujur la kena ceiling.klu kena muka/mata akak lg naya.mmg la paste je tp klu kena tu sakit gak sbb dia mcm kena tembak kan.pasni kena la hati2 ye kak...

nsb baik ada assistant yg rajin n baik hati nak tlg.klu tak...

CT Delima said...

Assalamulaikum Min

sianya.. sabar eh. kak ct pun pernah kena sama macam Mat Gebu. Nak masak cencaluk time nak bukak tutup botol tu, dia meletop habis kabinet dapur sampai langsir dan wall semua kena cencaluk.. hahaha. tu tandanya dia suruh kita merajinkan diri lagi buat keja2 rumah kan Min.. alahaiii

lemongrass said...

Blu4sky,
Memang menguji kesabaran betul malam tadi, hehehe. Nasib baik I tak nangis dpn the girls :-)

Zarin,
I guess diaorang tengok muka Mum dia mcm nak nangis aje, tu yg terus offer nak tolong, hehehe. But memang rasa nak nangis dah malam tadi sbb penat sgt2.

Layaleya,
hahaha...agaknya body I tau yg dah lama tak exercise, tu yg bagi I kerja lebih sikit malam tadi :-)

Cik Mat,
hikhikhik...nasib baik lah bau tomato paste ni sedap banding dgn cencaluk tu ye. Kalau I, dah lama nangis bila nampak udang kat celah2 rambut, hahaha

Nora,
diaorang kesian tengok muka Mak dia dah nak nangis, hahaha

Alia,
Itupun dah ada yg kering and kena sental beria baru tanggal, tu yg penat sgt2 rasanya :-)

Unaizah,
Elok lagi tomato paste tu sbb I simpan dlm fridge. Tu yg I pun pelik sgt2 kenapa tiba2 dia nak squirt out everywhere.

Kak Zai,
Nasib baik tomato paste aje kan Kak Zai so tak lah bau satu rumah :-)

Emmany,
Alhamdulillah, dah dpt disental n dibersihkan semuanya mlm tadi :-)

Shidah,
Hahaha...I wish I ada Makcik Ton when I need her the most :-D. Memang last nite, I rasa nak terus book aje the spa treatment tu, hahaha

Sooyaree,
It is true, yg kat ceiling tu yg paling susah nak sental. The rest is easy because they use the cleanable waterproof paint. Kat ceiling tu they use a different paint, memang sengal betul nak menyental nak bagi hilang kaler merah tu, hehehe.

Kak Nor,
Kalau CSI datang rumah semalam, sure ingat sapelah yg kena murder kansampai siling darahnya, hehehe.
I think I lagi suka tomato paste dr cencalok yg meletup, at least tak lah satu badan bau cencalok, hehehe

Nur Ede said...

Assalam Min...
Waduhhh siannyer.. kat min, alhamdulillah..mujur Miss 12 ada dan sedia membantu min waktu tu..kan.. kadang2 pengalaman mengajar kita untuk masa akan datang...

alamanda said...

aku kene dgn dapo dapo sekali meletop. hihihi. nak terb*rak punye pasal. lupe nak kecikkan api dapo. keluar bilik air, abis dah dapo terbakar. sabo je.

lemongrass said...

Net,
itu lagi dasyat giler kan sbb siap berapi2 lagi. Nasib baik dia tak terbakar sama kan! Masa I tengah menyental semalam, I fikir nak bagi calm me down, at least it's not stinky and it's not the whole house covered, hehehe.

Bondaqeem,
My kids kata, mcm ada orang kena bunuh aje and darah penuh sampai ceiling, hahaha.
Memang betul tu, yang buat I rasa lagi penat nya sbb I baru aje mop and bersihkan area tu paginya and tup2 petang tu, kena buat balik benda yg sama...

Suha,
tu yg buat memang rasa nak nangis sgt2 semalam tp sebab depan budak2 kan, malu jugak lah nangis sbb 'small' matter, hehehe.

CintaMisteri,
hikhikhik..bila baca kisah you, rasa mcm kisah I semalam memang betul2 small matter lah kan :-). Sure family tunang you heran sgt2 apasal bau rumah you wangi giler tp ada underlying bau cencalok, hahaha.

Jamie,
Penat sbb tu lah, kena menyental 2 kali dlm hari yg sama. Nasib baik lah ada anak yg dah besar boleh tolong, hehehe.

Aida,
I pun tak tau mcm mana boleh explode keluar. Tomato paste tu dlm plastic squeeze bottle yg you flip open the top n squeeze the content out. I tonggengkan dia simpan dlm fridge so sennag nak squeeze out bila nak guna.
I baru aje flip open the top, terus tersembur keluar segala isi perut dia, belum lagi I squeeze tu, hehehe.

June,
Kalau kena kat hubby I, sure dah kena gelak dgn I sikit2. Tapi sbb I yg kena, tak dapatlah I nak gelakkan diri I sendiri, heheh

Zoe,
I think so too, but I dont know how the pressure got to be so high in that plastic bottle though.

Ayu,
I pun tak tau macam mana lah jadi mcm tu. Kalau I duduk M'sia, memang I dah stop masak and terus ajak gi keluar makan, hehehe. Sbb dah penat menyental bersihkan dapur kan :-)

Kak CT,
waalaikumsalam.
I rasa pun lah, memang tanda suruh I rajin bersihkan all the blinds, cuci the walls and tingkap dapur tu, hikhikhik...

lemongrass said...

Kak Nur,
Waalaikumsalam. Memang rasa lega sikit beban menyental malam tadi sbb ada anak offer tolong :-)

Alamanda,
Subhanallah. Itu lagi teruk, siap dgn dapur terbakar sekali. Nasib baik lah orang nya selamat kan :-)

TopsyTurvyMum said...

nasib la ada anak dara boleh mintak tolong. Kalau sorang2 sure dah nak nangis.. dah la baru lepas menyental.

i pernah grill meletup...hilang bulu mata ngan segala bulu kat muka..huhuhu..sib baik tumbuh balik.

zuwaidah said...

alaaaa nasib baik anak dara tolongkan. i suka u masak, healthy food, less minyak.

AI said...

kesian nye kat u...tp bersyukur gak u & the girls x cedera...miss 12 tu bagus la...sambil sental dinding sambil senyum...rajinkan...

MULAN said...

loorrrr.... kesiannya u.. nasib baik tomato tu je.. suspen jgk sebelum baca abis...

PUTUBAMBU said...

ish..ish...nak cuci yg malas tu kan?

cem mana boleh pop up gitu yek?
selalunya..botol2 air berkarbonat yg boleh pop up kalau kita goncang..

lemongrass said...

TTM,
Kalau I sorang aje yg kena buat, sambil sental, sambil nangis, sambil sental, sambil nyanyi lagu ala2 bawang putih bawang merah, hahaha.
I kalau grill meletup, memang phobia lah lepas tu nak masuk dapur balik!

Zuwaidah,
Nasib baik anak dara tu offer tolong, so kurang sikit beban I malam tadi :-).
Kadang2 I masak goreng2 jugak but sgt2 jarang lah :-)

Al,
Kalau hari2 I suruh dia sental dinding, mau muncung gak mulut dia agaknya, hehehe.
Tomato paste tu cuma tersembur keluar aje, botol plastic dia still ok :-)

Mulan.
Kalau orang tengok, sure ingat darah kan, hehehe

kak Putu,
I pun tak tau apasal dia boleh tersembur keluar mcm tu. Itu yg sgt2 mushkil nya

relaxNhappy said...

I baru tau food dlm botol blh meletup. Mcm tau2 je u baru habis sental rumah, time tu lah nak meletup =) terliur tengok pie & cheesetick tu.