Monday, 25 April 2011

Vege basket and nasi kerabu

Today is another public holiday here in OZ sempena Easter Monday and Anzac Day so that’s why tomorrow is another PH. But fortunately, they government has given special trading permit to the shopping complexes to open tomorrow so dapatlah we all keluar jalan2 bershopping!

Perth ni is a bit of a hick town, the shops are closed on PH and on Sundays (except the touristy spots) so that’s why they have to have a special permit to open on public hols, hehehe.

Since we couldn’t be bothered to go out at all today, we spent the whole morning buat laundry and a bit of the afternoon gardening. What an interesting life we have kan, hahaha.

It was quite sad looking at our broccolinis tadi sebab all of the plants have been attacked by scale insects Sad smile. Last week I tengok, all the plants were still so healthy and thriving and tadi I cuma dapat selamatkan 1 pokok aje. Yang lain dah jadi arwah and kena buang masuk compost bin. Berbulan2 I tanam and baru aje nak tuai hasil, tiba2 terus kena serang insects.

But I dapatlah tuai a few sayur tadi.

So, what’s in the basket?

IMG_8963

Ada keledek, serai, 2 types of chili, cherry tomatoes, tiny strawberries, pucuk daun kunyit, cucumber, lebanese eggplants, capsicum and the last surviving broccolini.

About 4 months ago, we all saje2 cuba tanam keledek/kumara/sweet potato and tadi I suruh lah The Other Hald dug it out to see dah boleh makan ke belum.

4 bulan menanam, they were still medium size! The Other Half kata next time beli aje keledek kalau nak makan instead of tanam, hehehehe…..

IMG_8966

Kalau buat hantaran veges dalam bakul boleh tak agaknya? hikhikhik….

And then malam ni, konon2nya I nak masak something that uses up all the stuff in the basket lah but biasalah kan I ni. Last minute terus tukar idea nak masak apa Smile.

I masak nasi kerabu perantau recipe Yani kat MyResipi. Tapi kat recipe tu Yani tak cakap bila nak letak santan pekat dalam sambal tumis so I pun letak aje lah lepas cili tumis tu dah agak masak. I ni kan Jawa so makanan Kelantan memang tak reti nak buat Smile.

Nasib baik jadi but authentic ke tak rasanya I tak tau lah sebab last time I makan nasi kerabu yg betul2 sedap was years and years ago so memang dah lupa rasa dia macam mana, hahaha…

But tengok The Other Half makan, laju aje so sedap lah tu kan Open-mouthed smile.

(Actually I pun makan dengan sungguh berselera so sedaplah kat tekak I ni.)

IMG_8970

My nasi kerabu set. Ada paru goreng, daging goreng, grilled ikan, keropok goreng, telur masin and mixed veges.

(there goes my low cal diet tonite, hikhikhik. But The Other Half masih sangat baik sbb dia weighed everything on his plate so he knows how much he consumesSmile).

IMG_8978

Memang nikmat sungguh dapat makan nasi lain dari yang lain ni Smile. I guna daun kunyit yg muda and timun dr kebun,  sugar snap peas and alfalfa sprout untuk sayur kerabu tu. Jadi lah kan……

20 comments:

Sizuka said...

bagus betul kebun k.min, dapat byk hasil. pokok2 yg makcik ton tanam dec last year, takde hasil pun.. huhuhu.. memang tangan tak hijau langsung.

Sizuka said...

waaa k.min!! I was the first to comment!! yay!! eh! cepat la buat giveaway, i wanna join.. hehehe

NoRa said...

sedap sungguh nasi kerabu nie...best n best...lama xmakan..

penDragon said...

paru goreng tu peberet I!! nak2 kalau bersalut sambal lagi best!

anymz said...

pon..pon..akak dtg anta assistant ni..hahaha

eh!ya lah min..bakul tu kalo letak reben kaler merah hias dgn renda kaler putih mmg sesuai sgt wat bakul hantaran..seb baik anak min kecik lagi.kalo tak harus ku pinang kakak budak rambut curly tu utk anak bujang akak..kira brg hantaran semua ada depan laman je kan?
wakakaka..

Dinas Aldi said...

Oh my..kalau kat Malaysia shopping mall tutup masa public holidays & Sundays..mesti ramai yg pengsan, kahkahkah!

lemongrass said...

Shidah,
Kalau I buat GA and you join, you yg kena bungkus hadiah pastu pos balik ke your add lah ye kalau menang, hahahaha.

Nora,
Bila dpt makan, memang rasa mcm sedap sgt but I rasa klu orang kelantan makan I punya ni, sure dia kata kureng segala benda, hehehe

Pendragon,
feveret I jugak! tapi tak boleh makan selalu skrg ni, hehehe.

Kak Anymz,
kalau lah semua hantaran ambik kat kebun, sian bakal menantu and bakal besan I nanti. Nampak sgt cheapskate I ni kan, hahahaha...
Psst...dah puas bergolek2 mcm puteri raja tak hari ni? :-)

Dinas,
Kalau tutup shopping komplex kat msia tu, memang akan ada protest besar2an lah, hahahaha...

salju_ungu said...

K.LG..

Whoa..byknya sayur segar! Sronok tgk. Bole msk mcm2 tu. Er..nasi kerabu ada lg? Kemecer tgk sambal atas nasi tu.. :)

sHieRa cAkAp said...

Really? Kena ade permit???
Tapi akk duduk which part of Perth..
Februari lepas saya ke sana 1 family..

cik aien hafidz said...

hye kak LG...maybe sy baru kat sini...really syok baca n3 lam blog akk..tertunggu2 juga sy nak baca n3 akk pasal keletah anak2 akk...n really chumil ur daughter...hope akk teruskan menulis n3 yg best2 pasal life akk kat OZ..may allah swt bless u n ur family...amin....

b a m b a m ' s said...

seronoknya kak LG bercucuk tanam.. kat umh sy ada rumput jek..hehehe

Ayu said...

huhu...ni yg terasa nak mkn nasi kerabu ni.haih...nasib baik kat kantin ada jual.kang leh la beli.

hm..psl kenny rogers tu ekceli dia baru je buka kat terminal bas baru yg dekat dgn umah ayu.klu balik keje naik komuter,mmg kena jln kaki kat walkway tepi terminal tu utk smpai umah :D

K.Nor said...

min, caya lah!! nasi kerabu dari kebun sendiri.. hehe.. tumpang makan ya.. :)

afid said...

:B

ayang said...

Kak min terliur le tgk nasi kerabu akak. mcm class gitu.. Sini mana ada nasi kerabu boh alfafa sprout.. kita panggil nasi kerabu jawa version leh tak? heheheh

zeta said...

ermm..nmpk sedap..yg jual kt cni pon belom tentu sedap kak..hahaha..

vege tu semua segar..lemongrass xlupa ye..hehe

Zaitun said...

Lg tanam pokok yang boleh dimakan kak Zai pula tanam pokok yang boleh di pandang,siapa untung hehehe....

zuwaidah said...

sedapnya nasi kerabu...memang rajin sungguh! kat KL nih, yg sedap di lembah keramat, one kelantanese yang jual ni memang sedappppp

DeLancrettLurpak said...

bikin gegar ok jantung tengok sambal itu.... banyak nye lauk! bagus korang ni, less carb and more protein!

psst, telur masin buat sendiri ke?

lemongrass said...

Salju Ungu,
Memang boleh masak cmm2 dgn sayur tu, cuma ken tunggu angin rajin datang lah, hahaha...

Shiera,
I duduk kat one of the Perth suburbs aje but memang kena ada permit khas for the shopping malls to open on PH kat sini :-).

Cik Aien,
thanks ye sbb suka baca my blog ni and my coretan :-). Thanks for the doa, amin....

Bambam,
Kat rumah I pun banyak gak rumput ni, kat depan n kat belakang penuh rumput, hikhikhik...

AYu,
Kat sini kalau ada nasi kerabu jual kat kantin sekolah budak2 ni, memang dah lama I beratur hari2 nak beli, hahaha....

Kak Nor,
Kalau K.Nor makan nasi kerabu saya semalam, memang sure terasa baaaanyakkkk yg kureng, hehehehe.

Afid,
:-)

Ayang,
ini namanya nasi kerabu Mat Saleh posh yg letak alfalfa sprout ni, hahaha...

Zeta,
Lemongrass kat rumah ni mana boleh xde, sentiasa ada segar bugar kat pasu tu, hikhikhik.

Kak Zai,
We all pulak tak suka sgt menanam pokok yg cuma boleh dipandang dan dibelai aje ni, rasa mcm tak berbaloi aje, hahahaha

Zuwaidah,
Mcm ni nanti, kalau I balik M'sia, memang kena suruh adik I cari nasi kerabu sedap tu lah utk jamu kakak dia ni :-)

Lurpak,
first time you I masak nasi kerabu ni. I thought susah sgt2 nak masak but tak lah susah mana esp bila I guna fish fillet utk buat sambal ikan tu, hehehe.
I beli aje telur masin tu, tak kuasa nak membuatnya :-)