Monday, 4 April 2011

Our biasa2 aje Monday

Malam ni I masak nasi goreng with BBQ chicken parts. Ada chicken skewer, chicken sausage, marinated chicken tenderloins and chicken wings.

But, takdelah I serajin itu untuk buat all those chickens. I beli aje yang dah siap marinated and then tinggal bbq aje kat rumah, hehehe.

Nasi goreng tu pun I pakai ready-made paste aje. I tinggal masak nasi, diced the veges and goreng them all.

Tadi I kemas the pantry and I found so many macam2 jenis ready-made pastes yang I beli masa tengah sale, konon2nya nak guna everytime I masak lah.

But, sentiasa terlupa nak guna until dah nak luput tarikh nya, hikhikhik. So, for the next few days, I akan masak guna ready-made pastes aje lah to clear up the stock and the pantry (so I can add more stuff later Open-mouthed smile).

 

IMG_8627

The nasi goreng with colourful veges. Miss 7 kata kat I yang dinner malam ni tak healthy sangat sebab takde sayur. I said to her, “what were those colourful things in your rice? I know they looked like the colours of traffic lights but they are definitely veges Smile.” She said, “Oh yeah! I didn’t notice them.”

See, kalau you diced them finely and put them among the rice, they’ll gobble them up, hehehe.

IMG_8631

Malam ni I masak guna the BBQ yang dah lama sgt we all tak guna tu.

And dah seminggu tak tayang the lunchboxes, malam ni I tayang again.

Cuba teka, sape tekak melayu and sape tekak mat saleh kat rumah ni? Hehehehe….

IMG_8632

chicken and salad sandwich, popcorn, apple and jam biscuits.

IMG_8636

Nasi goreng with chicken, apple, corn cakes and chips.

IMG_8637

Muesli for breakfast, plum and bosc pear and nasi goreng with chicken.

Yang sorang tu kan mintak mahap lah dia nak bawak nasi goreng pergi sekolah. Hari2 I bagi sandwich pun takpe. Yang lagi sorang tu, kalau I bagi nasi goreng dengan baked chicken untuk lunch, happy giler dia, hahahaha.

Yang lagi sorang tu, sentiasa happy tak kisah I nak bagi apa pun (as long as it’s not mee goreng lah unless dah takde langsung benda yg dia boleh bawak utk lunch Winking smile).

18 comments:

Mira Marlena said...

Kak Min,
Thanks for the well wishing...adoi tak lalu nak makan...bila makan lidah rasa pelik...air kosong pun jadi yucky..uwekk!
Love the lunch boxes la...kalau macam ni la gaya makcik kantin...maunya gemuk-gemuk students kat Malaysia ni!

NoRa said...

i rasakan yang ada nasi tu mesti miss 7 punya..hehe

sHieRa cAkAp said...

Em.. tak memilih.. Anak dara akk yg mne 1 la tu... Rase nye si miss 11...

Unaizah said...

1st pic - Miss 11, 2nd pic - Miss 7 and 3rd pic - The Other Half

blu4sky said...

LG, i pun kena buat stock clearance dkt my freezer..kena make room for our upcoming kenduri...penuh ngan leftover..my hubby dah complaint kata nampak mcm takde lauk tp penuh je freezer tu...hahahah...

azieazah said...

Bestnyaa.. meriah betul bekal anak beranak.

Jimat dan berkhasiat.

Yang tekak Melayu tu adalah yang bongsu tu.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nasi goreng tu nmpk sgt sedap..

imanamani said...

lunch box pertama.. miss 11... kedua..miss 7... last one ..the other half.. betul tak kak min...hihihihi

relaxNhappy said...

rajinnye you prepare 2 food yg berbeza, nasi grg & sandwic =) i teka, no.1 Miss 11, no. 2 Miss 7 sbb lunchbag dia warna purple =), no. 3 TOH.

afid said...

no.1 mesti kakak, no.2 to adik & no.3 for ayah..hahaha..corn cakes buat sendiri ke kak lg?

alina said...

Kak Min,

Gmbr paling menjeleskan adalah gmbr set meja tuh.entah nape rase mcm best gila agaknya dapat rilek2 smbil minum kopi kat situ kannn

prettyorked said...

lunchbox yg first, miss 11, second miss 7, yg last tu The other Half..hehheeh...

sb husband akak tak mkn apple kan? anak2 je la mkn..heheh

Sally said...

LG,
berkenan la dengan lunch box tu..mcm banyak ruang jer boleh letak..nnt ada masa tunjuk skit how the lunc box tu look like...mcm handling bag ker cmner?

Ayu said...

hanya alya je yg tak bwk bekal nasi goreng kan? hehehe...yg tak suka mee tu sape lagi klu bkn TOH.zahra leh geng dgn ainnur n faris...semenya dia telan.hahaha....

klu kat senang dpt ank yg tak fussy bab mkn.yela...kekdg kita bwk pi umah org kan...dia jamu pape.klu cerewet,payah gak tuan umah nak melayan.

syaheed awwal said...

alya tekak mat salleh....zahra tekak melayu...pastu the other half yg last pic..

Alin Zabidin said...

Salam perkenalan,

Nama saya Azlin. I baru terjumpa blog u ni. My husband pun tinggal di perth. Buat masa ni i berulang alik perth-kl, kl-perth.

U di perth bahagian mana ya? I di South Perth. Anak i yang boy 13 tahun and yang girl 11 tahun.

Hope to see u in Perth :). Email me at alinzabidin@gmail.com

lemongrass said...

Mira,
Kalau tastebuds gone with the wind, memang nak makan apa aje rasa tak best kan. Tu yg boleh kurus bila kena head cold ni, hehehe.

Nora,
Hahahaha...dia tu memang suka nasi :-)

Shiera,
Miss 11 tu sgt2 lah fussy nya kadang2 :-). Tapi, klu benda yg dia suka, dia tak kisah makan food yg sama hari2, hehehe.

Unaizah,
Pandai you teka :-D

blu4sky,
Rumah I ni pun freezer sentiasa penuh tp tak tau penuh dgn apa, hahaha....

Kak Azie,
bekal budak2 n bapak budak kat rumah ni memang sentiasa meriah sbb tekak masing2 berbeza2 :-).
Yang bongsu tu tekak multinational, semua dia telan, hehehe

Lydia,
Nasi goreng kalau kena kawan dia, memang sedap aje masuk tekak :-)

Imanamani,
hahahaha...betul tu :-)

relaxnhappy,
I rajin prepare berbeza tu sbb cuma nasi goreng and ayam leftovers fr dinner i buatkan bekal diaorang, hehehe. Sandwich ayam tu I guna ayam yg I bbq, tu yg 'rajin', hehehe.

Afid,
betul tu tekaan anda, hehehe. Corn cakes tu beli yg dah siap, I ni mana rajin buat benda2 mcm tu, hehehe

Alina,
kalau duduk lomantik2 berdua2an lagi lah bestnya tau! :-D

prettyorked,
Hubby I tu akan makan apple bila dah takde buah lain langsung yg boleh dimakan lah kiranya sbb dia kata masa kecik2 dulu hari2 makan apple sampai naik muak dah, hehehe

Sally,
I ada letak gambar the lunchbox in a previous entry. Dia rectangle and ada zip and then wrist strap kat tepi. Kiranya tak boleh jadi mcm handbag, tapi boleh letak around the wrist klu nak hold it.

Ayu,
Agaknya kan kalau kita letak zahra sebelah Ainnur n Faris, mau kita pun rasa lapar balik bila tengok diaorang makan kan, hehehe.
Alya tu klu pergi rumah orang, dia sanggup berlapar dr makan benda yg dia tak suka kdg2. Tak pun, dia makan nasi aje tanpa lauk, hehehe

Syaheed,
betul tu :-D.

Azlin,
Salam singgah ke my blog.
Wah, frequent flyer lah you Perth-KL ye :-). Sure penat jugak kan.
I tinggal south lagi dr South Perth dekat2 area Carousel Shopping centre :-).

sHieRa cAkAp said...

Really??? Hahaha.. Takpe.. nasib die ade the best makcik kantin ever! :D