Tuesday, 19 April 2011

Anzac Day assembly at school

Terus 2 entries in one night semata2 nak cover entry sebelum, hahahaha.

Tak sanggup I nak layan the questions kalau dia terbaca and terfaham, hikhikhik…memang pengsan!

Jom layan gambar budak yg selalu buat we all tersedak tu….

Pagi tadi ada a special Anzac Day Remembrance assembly at the school. Kiranya macam Hari Pahlawan lah.

IMG_8827

Sitting on the stage while waiting for the ceremony to start. Sempat lagi lambai2 kat I, hehehe.

IMG_8835

Getting ready to start singing.

IMG_8837

Siap ada conductor lagi tu, hehehe.

IMG_8838-1

Begitu bersemangat dia nyanyi this song about the war at Gallipoli. Tiap2 hari rehearse the song kat rumah sampai we all semua dah memorised the lyrics! hikhikhik. But it is a very sad song though….

And at the end ada ceremony meletakkan bouquets of flowers at the flag pole.

IMG_8844

IMG_8846

IMG_8848

Cantik kan all the flowers.

Bunga2 tu semua was brought by all the students. Each student was asked to bawak 1-2 flowers atau greenery and then each class teacher will decorate the flowers into a gorgeous bouquet. Kiranya 1 jambangan tu from 1 classroom lah.

So what did Miss 7 bawak?

IMG_8849

Can you see the 2 pink roses and the bunga thai basil underneath it?

Uwahhhhh…. bila the roses are really needed, boleh pulak semua dah layu and tak berbunga. Nasib baik still ada 3 kuntum bunga ros yang tengah berkembang cantik kat garden we all pagi tadi. I pun snipped 2 and then bulk them up with bunga thai basil tu, hahahahaha……

14 comments:

blu4sky said...

LG, zahra is such a bright girl.. i bet berebut orang nak jadikan dia menantu..tengok muka dia..sama mcm the sunflower..ceria sentiasa

hehhehe..

Alin Zabidin said...

LG, I'll be in Perth in June. Tengok gambar anak u at school ni, terasa banyak soalan yang i nak tanya. Maklumlah anak-anak i takut nak pergi ke sekolah di sana. Hope we can meet up. I live in South Perth.
Macammana nak contact u yer?

lemongrass said...

blu4sky,
tengok muka dia memang ramai nak buat menantu, tapi bila dengar soalan dia and mulut dia yg tak berenti bercakap tu, terus terbantut hasrat, hahaha

Alin,
You can email me first at lemongrass@y7mail.com. Then I'll give you my contact details :-).
Your kids will definitely enjoy going to school here sebab tetiba rasa mcm lepas bebas free aje takde exam, hehehe.

penDragon said...

My husband pernah sekolah kt Sydney, dia kata seronok sekolah kt sana berbanding kt M'sia

lemongrass said...

pendragon,
I guess sekolah kat sini tak rasa sgt mcm sekolah esp primary school lah sbb takde exams tiap2 bulan and it's so fun to go to school:-).

Flower said...

Sekolah my anak2 dah cuti hari ni. Ingatkan semalam nak suruh anak2 ponteng but Hana nak jugak gi sekolah sbb ada party. So terpaksalah I bake her honey joys masa I baked for Omar's on Wednesday. So on Monday, we all hantar anak2 straight to school dari Ledge Point. Luckily early morning drive Ledge Point, NOR to SOR tak jam teruk sgt berbanding ngan time kitaorg bertolak dari SOR to NOR, Ledge point after school. Jam teruk2 mcm kat Msia jugak.

K.zoe said...

akak, sy pinjam gambar n review ur awesome blog in my blog ya.. jangan marah k! i adore ur writing about ur family and life. :)

MULAN said...

ohhh little princess tu... comey sungguh...

geram rasa nak kidnap semua bunga2 tu lepas abis majlis... can aahh..??? so the colorful one...

Zaitun said...

Salam lg

Roses... kak Zai memang suka giler tapi tanam tak jadi.grrr..

Ayu said...

hehehee...zahra yg cerdik n becok!!! so cute!! gelak ayu baca n3 pasal porn tu.nak buat camne kan...lidah t'geliat.kita yg dah beso ni pun ada masa leh salah sebut.ni kan budak2.hehehe...

zuwaidah said...

enjoy reading your blog...

Netnet said...

thai basil..i love the smell..kat sini i buat ulam tau cicah dgn sambal belacan..quite nice

lemongrass said...

Nora,
you masak honeyjoys utk Hana masa camping lah ye? Pakai camp oven ke? When are your kids going back to school, awal sehari ke?

Zoe,
no worries! thanks for asking :-)

Mulan,
I rasa diaorang buang aje masuk compost bin leas habis sekolah semalam. Tapi memang cantik2 all the roses, besar2 and kaler pun segala macam!

Kak Zai,
Salam. we all ni yg tinggal jaga aje pun tak tau nak buat mcm mana nak bagi cantikkan :-(

Ayu,
becok betul memang mulut si Zahra tu. Tu yg tersasul2 sampai, hehehe. Pening we all kadang2 tengok perangai dia :-)

Zuwaidah,
thanks for dropping by ye :-)

Netnet,
I tak pernah cuba pulka makan dgn sambal belacan n tahu. Nak kena try lah cmm ni :-)

eleventh-of-eleventh said...

Happy Birthday Miss 12 ;)