Sunday, 24 April 2011

Just some photos of dinners

I only wanted to show 2 nights worth of dinners but judging from the amount of photos I put up, macam seminggu punya dinner pulak, hehehehe….

For dinner last nite, I made fish and prawn skewers cooked on the barbie. Sejak ada BBQ guna gas, it’s so easy to have BBQ every nite. Just turn on the knob and 5 minutes later, it’s ready to be used Smile.

IMG_8926

We had them with couscous and beans salad.

IMG_8937

IMG_8938

I used barramundi fillet for the fish. I cuma marinate the fish and prawns in garlic, ginger, olive oil, cumin, coriander, smoked paprika, five spice powder, dried oregano and salt.

And then for dinner tonite, I made roast chicken with smashed roast mixed sweet potato and potato and mixed beans salad.

IMG_8941

The mixed smashed roast keledek and kentang. I roast the potatoes and keledek first. Dah masak baru letak atas chopping board and cincang dia sikit with fresh thyme and basil. Then I sprinkled with pepper and chicken salt. Makan dengan sour cream and sweet chilli sauce Smile.

IMG_8949

The mixed beans salad with raw mushroom, capsicum and cucumber.

IMG_8950

The succulent looking bird.

IMG_8953

After that big meal, all of us went out for a 55 minute walk di dalam gelap tadi while it was drizzling lightly. It was really fun!

12 comments:

penDragon said...

I pun mengidam sgt nk beli BBQ yg guna gas, mcm senang sgt nk bbq...x payah bersusah payah nk buat bara...

lemongrass said...

pendragon,
memang senang sgt2! We all dulu pun guna yg pakai arang tu. Kalau nak berBBQ, kena planning 3 jam awal!

Sizuka said...

K.Min, bila tengok ur dinner, baru I perasan that I havent had any. The last meal I had was at 5.30pm tadi, roti telur bawang. Patut la lapar.. huwaa... kirim sikit the roast chicken kat Warque next week ye. :P

Yan said...

nampak simple je.. tapi sure sedap ni..

ShashaCatering said...

Wah! Sedap2 la masakan-masakan ni. Best. Saya suka sangat2.
Thanks for sharing.

Tempat barbeque yang guna letrik camner plak? Mana yang lebih baik banding dengan yang guna gas?

Peace... ;)

Ayu said...

aiyaaa...byk lapar wwooo.lg la bila tgk ayam panggang akak yg seksi tu.tetiba je terasa nak mkn kenny rogers.takpe..la ni dah ada kenny rogers yg dekat dgn umah.jln kaki pun leh smpai.anytime leh serang.muahaha....asyik t'ingat2 muffin dia yg wangi n sedap tu.iiisskk....

NenekPenne said...

bila tengok ni, nak pi masak sekarang jugak...

Farra Dhelina said...

geramnya tgok udang tu..aym tu lagi lahh..

Zaitun said...

Kak Zai pekenan dengan ayam panggang dan udang tu.

MULAN said...

adei... lapar ni lg... awat banyak sangat makanan hari ni.. sedap2 pulak tu..

Aswani said...

Kak LG,
wow! aym tu nmpk mcm aym golek bzr Ramadhan pulak! btw susah tak nak cuci alat BBQ tu tiap kali lps msk?

lemongrass said...

Shidah,
Ni sure sama ada sibuk masak or sibuk bershopping tu yg terlupa nak makan kan :-P. Makin pening lah Warque, hikhikhik...

Kak Yan,
Itu lah dinner yg paling sedap, yg senang nak masak :-).

Shasha,
I guess yg guna letrik tu kecik sikit kot. I takde yg letrik ni, cuma yg gas n arang aje yg ada :-).

Ayu,
Kiranya nanti Ayu n family jadi pelanggan tetap kenny Rogers lah ye sbb jalan kaki aje pun dah sampai, hehehe. I kan tak pernah makan muffin kenny rogers tu so memang tak boleh bayangkan mcm mana rasanya..

Net,
Dah pegi masak tak malam tadi? ;-)

Farra,
kalau BBQ ada udang, memang itu yg kena terkam dek orang dulu kan :-)

Kak Zai,
udang n ayam BBQ ni memang boleh buat sape2 aje terliur kan :-)

Mulan,
makanan dia sikit aje tp gambar dia yg banyak, hehehe

Aswani,
Ayam kat bazaar ramadhan tu memang sentiasa boleh buat orang terliur dgn baunya aje kan!
We all slalu cuci the BBQ plate n grill kat sinki aje sbb ours yg boleh keluarkan tu.