Tuesday, 12 April 2011

Things Mums do….

When she can’t have this because of her allergy…

IMG_8738

And she really really wanted to know what it tastes like…

And all the non-peanut spread and the nut-free spread at the shops come in a biggish jar and quite expensive (what if she doesn’t like it, it would have been a waste buying it.).

So, super-mum surfed the net for a recipe and made this…

IMG_8731

IMG_8733

A cashew-walnut butter spread just for her.

And when she looked like this while eating raisin toasts spread with the cashew-walnut butter and a drizzle of honey….

IMG_8735

And the thank yous that came out of her mouth….

It makes it all worthwhile Open-mouthed smile.

46 comments:

myatiqah said...

salam kenalan..1st time komen ni..biasenye stalked je...xD

coomey anak kakak.dapat plak mak yg rajin masak.beshh =D

Natrah Norlin said...

bertuah anak akak :D !..nak jadi anak angkat ble :D..hehehe

Sizuka said...

awww... bertuah zahra dapat mak yg creative :D

zarin said...

alaaaa sian dia teringin nak rasa peanut butter ye!
pasni buleh buat lagi lah kan sbb dia dah suka tu ;-)

sHieRa cAkAp said...

Hilang penat bile ape kite buat tu dihargai n dgn ucapan terima kasih kn?

an15 said...

Kak Min, hari tu your mom borong cashew etc kat Ben Thanh tak?

K.Nor said...

kasih sorang ibu :)

Azita Zain said...

Super-mom memang boleh buat apa jer...!

Ayu said...

untung zahra...

tp mmg puas hati kan klu apa je yg kita buat,anak suka n m'hargainya.

Dinas Aldi said...

terharu baca entri ni, sob sob..

kella said...

best je.. kan... ure da hot mama wit sweet lil dotterss.. :)

lemongrass said...

myatiqah,
Salam singgah ke comment blog ni :-). Mak dia rajin masak sbb kesina tengok dia nak sgt rasa 'peanut' butter tu, hehehe

Natrah,
Kadang2 aje I rajin godek2 buat benda2 mcm ni, hehehe

Shidah,
I found how to make homemade peanut butter on the net so I pun tukar ke cashew+walnut aje lah. It tasted ok lah but tak rasa peanuts lah, hehehe

Zarin,
tu lah kesian kat dia sbb dia jenis yg memang suka makan kan, hehehe. I pun buat sikit2 aje cos tak nak it goes off.

Shiera,
Memang betul tu :-D

Anis,
Tak, dia kata lebih kurang aje harga dgn kat M'sia and takde yg mentah. so dia malas nak beli n bawak berat2, hehehe.

Kak Nor,
Memang betul kan, sedaya upaya kita cuba buat sebab sayang :-)

Kak Ita,
Super Mom cuma akan buat kalau tak leceh, hahahaha...

Ayu,
I kesian kat dia sbb memang nak sangat rasa benda peanut butter tu sbb dia kata nampak mcm sedap sgt, hehehe. Tu yg buat kan lah jugak substitute ni :-).

lemongrass said...

Dinas,
hikhikhikhik....patut buat entry ni sempena hari ibu kan :-D

Kella,
Thanks :-D

Unaizah said...

Kasih + pengorbanan seorang ibu... A mother would go a great length for her children...

Syue Mustafa said...

Untung Zahrah ada ibu yang rajin & pandai masak macam akak.

Ayu Safieza said...

Owh Sis....u melt my heart with this entry....

Ha....ingat ye tu Zahra,...esok2 jaga mak elok elok ye nak...:)

hani said...

kasih ibu hingga ke hujung nyawa...salam ziarah kak...selalu saya jadi silient reader blog akk...ngeee

lemongrass said...

Unaizah,
Tu yg I sedih sgt2 bila baca kes buang baby ni sebab macam manalah perasaan emak tu kan...

Syue,
Kalau I tak buat, everytime pergi kedai, mesti dia akan cakap, "I wish I could eat peanut butter....", hehehe.

Ayu,
Eh, bila nak naik plane ni?Sempat lagi nak bertenet ye, hehehe.
Kalau dia tak ingat bila dha besar nanti, sedih I :-((

Hani,
Salam singgah ke comment blog I ni :-).
Kasih ibu memang sampai hujung nyawa, kasih anak ni yg kadang2 haru sikit kan :-).

cicayanki said...

hello kakak LG,

this post made me smile :)

DeLancrettLurpak said...

Anak you tak leh makan peanut aje la eh, walnut ahd all boleh la makan? how do you know yg the kid tak boleh makan peanut aje? masa allergy test tu dia bagi tau specific ye?

rajinnye u, nasib baik miss 7 suke ..:)

lemongrass said...

Cicayanki,
Hello :-). Little things like this make my day :-).

Lurpak,
Cuma peanut aje yang she's allergic to. Masa she was a year old, I gave her chicken satay and she reacted badly to it. Then another time, we gave her choc with peanut paste in it and she reacted badly again. Then we got her tested for a lot of nuts and other things and luckily peanut is the only nut she's allergic to.

Sally said...

bertuah anak dara tu dapat loving and creative mom like you do!..
LG..pasal lunchbox tu I will let you know ASAP...k..thanks a lot.

YaNa said...

salam...hai akak...sy slalu baca blog akak...tp rasanya entry nie yg wat tertarik nak komen....

rasa terharu baca...itulah ibu....sggp buat ape sj tuk anak...hopefully i can b a good mum in d future too...:-)

lemongrass said...

Sally,
Kesian jugak kat dia nak sgt rasa peanut butter tu, dpt makan ala2 peanut butter pun jadilah kan, hehehe.

Yana,
Salam singgah ke comment blog I ni :-). Bila dah jadi Mak memang automatically akan ingat anak2 dulu in everything :-).

SJB AKA SUE J-B. said...

You pernah cuba almond butter?. I think I suka almond butter better then peanut butter. Tapi tak pernah cuba cashew/walnut butter pulak :).

Daniera said...

kasih sayang seorang ibu :)

relaxNhappy said...

I pun terharu baca entry ni =) And at the same time happy tengok muka Miss 7 senyum sambil makan tu.

Madam Sooyaree said...

Bertuah anak, dapat mak yang prihatin :)))

Aswani said...

kak LG,
saja nk bizibodi, botol ubat apa yg byk2 blkg miss 7 tu? :)))

ka6_jeram said...

Kak, nak tanyer, yg test allergy yg cucuk tue, mmg cucuk sampai berdarah-darah ke ?

Oyis said...

aduhai, dunno mcm mana saya nak buat when aisyah gets to that stage bcoz dia all nuts x leh ni *garu2 kepala*. skang ni dia x tahu lg existence of peanut butter, sbb we ols sorok, and kat nursery pon sini well aware psl allergies kan, banned from school premise terus. balik msia x tahu la cam no huhuuh...

T said...

LG,
Those looks so good. Next time letak chocolate chip or nutella too. I'm a bad influence.
I tak pernah buat lagi nut butter because I don't have food processor. Besides, here ada kedai yang jual almond butter/ peanut butter yang allow you to dispense it from a dispenser/blender macam slurpee tu. So I could take as much or as little I want.

Kalau tak habis, boleh buat base for pesto sauce or pecal or sambal kacang salad dressing.

sarasofia said...

kesian kat budak2 kalau allergi ni.. but alhamdullillah u manage to find something that can replace the peanut butter for her.. n i'm sure bila tgk muka miss 7 yg penuh satisfaction makan tht butter.. the mommy pon rasa puas n senang hati.. tho have to googling n struggle buatkan that butter for her..

btw, love the way u snap the pic.. masa miss 7 makan sambil tersenyum..

Anash said...

the 'thank you's came out from your daughter will always be the magic 'zap-away-the-tired-feeling' of you...I baca your blog pun ilang my boredom...hehe

Noriz said...

wow...u really good!

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

aliaaroslan said...

mum will do almost anything to make her children smile..

Axie04 said...

betuah ank u dapat dapat momy cam y

lemongrass said...

Sue,
I've never tried it. Maybe I should make almond butter next time using almond meal :-).

Daniera,
Kasih sayang yang tiada bandingan kan :-)

Relaxnhappy,
I pun suka tengok hati dia berbunga2 bila makan the spread with toast :-).

Sooyaree,
Mak dia prihatin when the food to be made is so sempoi aje, hahaha

Aswani,
Itu segala mcm vitamins and ntah hape2 lagi, hahaha

ka6,
tak sampai berdarah. Dia cuma prick sikit aje mcm kita tercucuk jarum sikit. Still sakit tp tak berdarah, hehehe

Oyis,
We all bila balik M'sia memang on high alert everytime sebab kat M'sia banyak food yang campur nuts esp peanuts and banyak food yg digoreng guna peanut oil. It is quite difficult jugak lah but luckily Zahra dah besar so she can ask and understand why she's not allowed to eat the tempting looking cookies or kuih or anything.
Poor Aisyah though nanti esp if she's going to a m'sian school.

T,
hehehe...Maulah every week I kena buat a batch of spread if I add chocs to it :-).
Lucky you! If only kat sini ada kedai jual almond butter in that slurpee jar.
I might make the leftover into chicken sate marinade :-).

Sarasofia,
Sekarang boleh lah I buat all those nice cakes n cookies n muffins yang guna peanut butter in the recipes by using this butter kan! :-).

Anash,
She's so happy to finally be able to taste 'peanut' butter thus the many thank yous :-).

Noriz,
It's not difficult to make tu yg I try buat :-)

bobhandburry,
Salam singgah ke my blog :-)

Aliaa,
That's a prerequisite to becoming a Mum kan.

lemongrass said...

Axie,
Senang aje nak buat that nut butter, tu yg I cuba buat. Jadi pulaknya :-)

shiori_LA said...

seronok...kan LG kalau dapat tunaikan hasrat anak2....

lemongrass said...

Shiori,
Memang seronok esp kalau dia dah lama mintak kan :-)

PUTUBAMBU said...

wah..terer lah LG skrg...

hnyhar said...

sy suggest kak LG komersialkan hasilnya...nmpk mcm sedap je tgk little miss cheeky tu makan...

lemongrass said...

Kak Putu,
hahaha...skrg senang betul nak buat apa2, just surf the net and dah dapat recipe kan :-)

hnyhar,
I kena tweak the recipe quite a lot sbb a bit keras and susah nak spread sbb kena letak dlm fridge kan :-).

4AS said...

Things that moms would do..Terharu I baca what u did for her. I'm sure she appreciated it very much.
Zahra punya allergy that bad? kesian kat dia.