Monday, 11 April 2011

Monday story

There’s only another week of school left before the holidays start. And then, masuk aje sekolah balik, Miss 7 will have to sit for NAPLAN which is an Australian-wide test for Year 3, Year 5, Year 7 and Year 9 students. Since she’s in Year 3 this year, kenalah dia sit for the test. Diaorang cuma assess literacy and numeracy aje pun but itupun ambik masa 3 hari for the test.

So I said to her that she’s not allowed to play on the computer or the DS or Wii after school for the month of April sampai lah habis NAPLAN ni.

Baru aje I tak bagi main benda2 tu after school. She can still play with them at the weekend. She can still watch tv in the morning while having breeakfast before going to school, she can still watch tv after school while having afternoon tea.

Itu pun dah whinged macam lah I tak bagi dia main segala benda and tak bagi dia tengok tv langsung!

Hish! Nampak sangat tak pernah merasa sekolah kat M’sia kan! hehehehehe……

I told her yang masa I kecik2 dulu, bila aje time exam, I tak boleh langsung tengok tv and tak boleh keluar main petang2 for a month sampailah habis exam. Sikit pun tak kisah sebab dah biasa….

Pastu, dia boleh tanya I whether I akan bagi dia hadiah kalau her results are good. I said to her, results tu keluar end of third term or fourth term, sikit nya lama lagi ke so we’ll wait and see.

Pastu, she said, “Maybe you can give me a present once I have finished NAPLAN?

Banyak lah cantik!

Mana ada orang dapat hadiah semata2 habis sit exam. Well, not my kids anyway, hikhikhikhik…..

I dah masak kan you nice dinners every night tu dah kira bagus lah kan Winking smile.

IMG_8730

Our dinner tonite. Beef ravioli pasta bake.

IMG_8728

I masak pasta bake using frozen beef ravioli. Makan dengan salad and sweet corn. I bought the ravioli, tak kuasa nak membuat sendiri. Haritu I found a shop selling frozen halal filled pasta so I pun belilah 1 bag just to try sedap ke tak. It was really nice so lepas ni boleh beli lagi.

Senang hidup I, hehehe…..

20 comments:

blu4sky said...

good luck zahra!!!
LG, i pun ada exam..nx monday..boleh dapat hadiah tak once i finished my exam...hihihi...

btw, do drop by to my kitchen ya.. :D

Flower said...

kat mana you jumpa yg halal tu. Tak yah lagi nak buat.

My hana pun this year Naplan. Practice test dia tiap2 hari. Punya lah byk tp stil tak se teruk kat Msia lah. Kira mcm main2 je.

lemongrass said...

blu4sky,
hehehe...you kena mintak present kat hubby lah, mana tau dapat :-).
Ok, I'll go to your kitchen nanti :-)

Nora,
Hari tu I pergi Spud shed kat Jandakot airport tu and I belek2 their frozen pasta. Ada chop halal so I ambik lah. Ada a few other types as well.
Zahra pun hari2 bawak practise sheets sekarang but definitely tak sebanyak mcm kat M'sia lah kan :-)

Sizuka said...

k.min,

sedapnya beef ravioli tu. tadi iman and iffah balik, bagitau their exam results. rasa nak pengsan jap. my hubby was really worried. nak suruh tuition etc, i told him, let them be kids, nanti bila dah masuk form 1, baru suruh jadi budak dewasa.

I think i should take ur approach, nak exam je, sebulan takleh tgk tv. iman suka sgt tgk tv, iffah pun sama.. erm.....

jom kita tukar dinner nak? i made japchae tonite :D

Chik Na said...

tadi bila buka buku resipi ingat nak buat ravioli jugak tapi p JJ takde plak frozen ravioli...hmm sedapnya tengok yr beef ravioli

msmitchie said...

Good luck to Z.S.T! I am sure she can doit even with half-closed eyes.

BTW: My daughter isn't allowed to play Wii or watch TV during school days, so her mommy is nice. :-)

lemongrass said...

Shidah,
I rasa kan kalau my kids balik M'sia and sekolah kat M'sia, mau hari2 nangis sbb can't cope with the exams, tests and homework!
NAPLAN test yang every 2 years ni pun diaorang dah tak larat, hehehe.
Iman n Iffah tu ikut Mama dia ke tang tengok tv part tu? hahaha

Chik Na,
We all pun baru ni makan beef ravioli sbb dah terjumpa yg halal :-)

MsMitchie,
My kids are so lucky kan! Tapi tu lah, they still think that we are so strict, hehehe.

afid said...

Jagung tanam sendiri ke Kak Lg, Rapat2..hehe..dulu2 mak cakap kalau nak jagung rapat2 ms tanam jangan borak2, kalau borak nnti isi jagung jadi jarang2..hahahha.(ntah betul ke tak)


Oh, ms sy UPSR kan, abah simpan tv sETahun..sEtahun la tak tgk tv..huhuhu

Sally said...

hah ah kan...masa kecik2 dulu kalau musim exam mmg tak boleh on TV langsung..emmm skrg lain..nasib baik cvrg tv kat area rumah susah nk dpt ..cara paling senang saya tutu astro account..so everyboday kat rumah ni tak boleh tgk tv..sib baik la ada wifi neighbour..sekali sekala g jugaklah dia main game tu..

pssst:LG..pasal lunchbox tu kalo tak jumpa kat mesia ni nanti I nak kirim kat u la..boleh ke u purchase for me?

Noriz said...

di australia tu, tak de exam tiap2 thun cam msia ke? bestnyeee...

i'll be in perth about 23 april onwards...camana weather kat sana ek?
and is it hard to get halal food there?

kucingorengemok said...

i think zaman² kita belajar dulu senang jugak tak tengok tv because programs start at 3! hahaha. malam pun ada cerita apa je, drama minggu ini and mekar sejambak :)

...safella... said...

good luck Zahra!!
try ur best....
hope u can answer it with ur beautifull smile on ur face lah....

makcikkantin said...

LG,
Been yr silint reader for some time.... Senang2 singgahlah rumah makcik ya, ada penghargaan sikit

MULAN said...

oohh.. kat sana ada jual frozen halal beef ravioli..??? senang nya kan...

alahai kesian ms 7.. tapi sama la dgn budak berdua ni pon.. byk la songel time nak periksa..

relaxNhappy said...

Miss 7 ni ade aje bahan yg nak dickpkan =) sure u terhibur dengar dia ckp mcm2. sedap pulak i tengok beef ravioli tu...

Ayu said...

pandai zahra ek.abis je exam nak hadiah.klu mcm tu dlm sebulan 3-4x exam pun takpe sbb akn dapat hadiah.hehehe....

hm...masa ayu nak upsr dulu abah srh ayu cuti skolah agama sebulan lbh.kekonon nak ayu concentrate la.nsb baik ada A.klu seme B n below....naya je.hehehe....

ppsstt...akak dah belikan eh? mould ke? hehehe...bestnya!!! thanks kak...akan kutunggu....

lemongrass said...

Afid,
Wah, abah you lagi hebat, setahun terus dia simpan tv, hehehe...
Jagung kat kebun I dah lama habis, sekarang makan jagung beli aje lah :-).

Sally,
Tu lah, kiranya I ni memang tak strict sgt lah part2 tengok tv masa nak exam ni, hehehe.
I dah beli a few lunchboxes hari tu sebab it was on sale and my friends pun nak jugak and I bought extra. Kalau you tak jumpa kat M'sia, let me know ok!

Noriz,
Memang takde, tu yg lepak aje gi sekolah kat sini :-).
Halal food senang nak dpt kat Perth ni and kat Perth city pun banyak kedai makan halal.
kalau you nak tau weather kat Perth, ini link dia http://www.bom.gov.au/wa/forecasts/perth.shtml. Sekarang ni tgh hujan rintik2 and getting colder :-).

KOG,
masa I sekolah rendah, ada 2 aje channels. Memang kiranya lagi best main teng-teng kat luar dr tengok tv lah, hahaha.

Safella,
We hope so too lah. Pening I kalau dia buat tak kisah aje ni...

MakcikKantin,
thanks ye for the award and also for being a reader of my blog :-)

Mulan,
Tu I ckp dgn dia, exam cuma 2 tahun sekali aje, itupun banyak no songeh and whinging nya. Kalau exam tiap2 bulan, padan muka dia kan, hehehe.
Ha'ah, I baru aje jumpa yg halal ni, seronok I :-).

Relaxnhappy,
Kadang2 memang boleh gelak guling2 bila tengok perangai dia tu. But kadang2 geram nak cubit2 aje, hehehe

Ayu,
tu lah nya, nasib baik bukan duduk kat M'sia yg slalu ada exams tu. Mau kopak poket we all, hehehe.
Ha'ah, mould silicon tu, yg insects tak silap I :-).

rita said...

As salam min..i ni silent reader blog u..since 2009 till now..every morning b4 start my working baca ur blog dulu...suka baca blog u coz i think u write truly from ur heart...cewahhhh dpt hadiah dak puji u...hehe..anway jeles tgk u n hb has lost all the lemak..and i pun dah start cycling mcm ur hb..nnti after 4 months i bg tau result ye...motivate giler ni..
ok min take care..

Azza JAT said...

Thanks Mdm LG! I feel so connected reading this entry: 1) kids and wii +tv, 2) Catching up with NAPLAN Yr 3 syllabus during the days I taught in AlHidayah 3) your beef ravioli reminds me of the halal steak pies of Danish Patisseries! Droooling!! You rawk, LG! Cheers mate!

lemongrass said...

Rita,
Wassalam. Thanks ye sbb sudi baca my blog bertahun2, sungguh2 I terharu sbb you tak bosan baca walaupun dah 2 tahun :-). Kiranya mcm baca paper tiap2 pagi lah ye ;-).
My hubby pun tgh happy sgt2 sekarang sbb he is so close to his ideal weight berkat cycling n exercise hari2 and also jaga makan.
Let me know your progress ye :-).

Azza,
Thanks for dropping by :-). I told my daughter that she is lucky to only have tests every 2 years so she has to stop complaining! :-D.
They have been doing NAPLAN mock tests everyday for the past month at the girl's school so I'm feeling happier that they are doing something for the kids.
I love to go to Danish Pattisserie as well and stock up on their party pies and sausage rolls :-).