Sunday, 10 April 2011

Sweet edible ‘insects’

As usual, Sunday is my ‘bringing the cake’ day so kalau I nak bawak cake or cuppies, I will bake them on Saturday night. Kalau I bawak muffins, I will bake them early on Sunday morning. Muffins are much nicer fresh out of the oven while cuppies and cakes you can put them in the fridge overnight and it will still taste really good the next day.

So last night I made choc cuppies (what else is new kan, hehehe). Walaupun I buat choc cuppies most Sundays, I selalunya use different recipes everytime sebab saje je nak try one of those millions of recipes available on the net. And last nite, I tried this recipe but I kurangkan the sugar.

I made 1 1/2 recipes and I got 24 regular cuppies, 10 mini cuppies and 6 shaped cuppies out of it. And pagi tadi I iced them a bit just to make them more attractive.

IMG_8722

This ones for Sunday school. Like I said, only a bit more attractive not a lot more, hikhikhik….

And these are the shaped cuppies I made.

See, when you kemas2 all your baking stuff, you find all these treasure like this silicon insect-shaped baking tray that you bought a long time ago and had forgotten about.

So, the moral of the story is, rajin2 lah berkemas, hikhikhik.

TTM buat dinosaur cakes sebab anak2 dia semua boys. I pulak buat all cute insects sebab anak2 I pompuan kan. Actually I ada jugak dinosaur tray tu and my girls love the dinosaur shapes too Smile.

IMG_8711

So cute kan but the butterflies dah tercabut the antennae and the end bits. Masa nak keluarkan from the mould, boleh pulak terpatah.

IMG_8714

Up close and personal Winking smile. Ada 2 butterflies, 1 dragonflies, 1 ladybird and 2 beetles.

IMG_8719

I rasa kalau pakai fondant icing sure lagi cantik sebab it follows the shape of the insects but tak kuasa I nak main dengan fondant.

22 comments:

tieha ismail said...

auwww sgt comel dan membuatkan diri ini lapooooo~~~

Cik Lina said...

i like to read ur blog madam..and those cuppies look adorable. salam from Kuala Lumpur :)

Lili said...

Will the butterflies flutter inside my tummy when I eat them? Hehehehe...cute cuppies....sayang nak makan macam ni! ;D

Fancy, you have those moulds! Er...jumpa balik ek masa kemas-kemas hari tu ye...! :D

Sizuka said...

k.min,

lawa la the insects cake tu. I saw nordic selling insect cake mould. rasa mcm nak beli, tapi tengah pikir ni. tengok k.min punya, lawa pulak.

k.lili, I think it will! :D

lemongrass said...

Tieha,
Memang comel, my kids siap berebut which ones diaorang nak :-D

Cik Lina,
Salam. thanks sbb suka read my ramblings :-)

Kak Emily,
If I make the cuppies using out of date cake mix, definitely the butterflies will flutter in the tummy, hikhikhik...
Tu lah, I was so excited when I jumpa this mould semalam inside that big box, hehehe.

Shidah,
I guna silicon mould that is bendable and very2 ringan. Are you sure u tak nak I belikan for you and give it to Warque? hehehe.
Psst...definitely lagi murah dari Nordic, wayyyyyyyyy murah :-D

Sizuka said...

alamak k.min!! u telah menggoda i.. huhuhu.. takpe la. i'll pass. my sil cakap, she'll buy for me in Paris coz kat sana time sale, boleh dapat less than euro5 each

A~ said...

nyaaaammm.. comelnyeee cuppies bentuk insects tu. walaupon shaped, to me still yummy cuppies!!
yeah, hari tu i ponggah balik cupboard yg penuh dgn baking stuff, terjumpa some baking pans. tetiba terasa nak bake stuff plak. my hobby is to buy kitchen stuff then berjanji dgn diri sendiri nak masak/bake sedap2 then lupa all about it lepas sumbat dlm cupboard. hahaha.

relaxNhappy said...

Comelnye cupcake mcm2 bentuk tu. Bkn aje budak2, mak budak pun blh berebut2 sbb excited tak tau nak pilih mana satu =)

zarin said...

cantiknya those insect cakes tu.. ha ah if u taruk fondant n kasi touch up ngan glimmer spray ke apa tu memang lagi cantik n mengerlip gitu tapi macam u cakapla..kalau i jadi u pun tk kuasa ah nk main ngan fondant tu kan...remeh banyak :D

NoRa said...

very nice la..shape n cake...

ibh said...

Bleh tak nak cakap..COMEI dan off coz..tentu sedapkan..heeee

Dinas Aldi said...

Kehkeh ingatkan cerita macam kawan I yg pi Thailand haritu tengok cengkerik goreng kat pasar di sana, yekkk! Macam kat blog you punya insect, I sanggup tolong makan, kehkehkeh!

MULAN said...

wallaaa... kids mesti suka ni... where can i get the acuan semua tu ekk? malaya land ni ada ke?

gameon said...

BIG W pun byk lagi shape yg cute2 tapi for me mahal la $15-16 seketul padahal i tengok sama je quality dgn kmart punya tu. Setakat makan sendiri yg jarang2 buat tu, i beli yg mureh2 sudehhh hehehe

TopsyTurvyMum said...

Alamak terpakai akaun anak i plak tadi..sure dah masuk dlm e-mail u komen i tadi.
Dah lupa sebijik2 apa i komen tadi hahaha

SJB AKA SUE J-B. said...

Cute lah.

Ayu said...

aler...suka sgt insect shape tu.klu dpt kat faris ni mesti akan kata...'sian butterfly kan' nak tau nape dia ckp mcm tu? sbb kena ngap dgn dia la.

aritu ayu belikan biskut bentuk teddy bear utk dorg.faris dok la ckp dgn ainnur...kesian dia...kesian dia.at the same time dia sumbat part of bear tu dlm mulut.kesian tp makan.hahaha...

kak...ayu kenan la baking set for kids tu.klu ada sale sambar la 1 set utk ayu eh.hehehe....

Intan ~ Nur Azlina said...

comel...

Seorang Blogger said...

Salam,
stranger landed here, take off from KOG's makanlah apa lagi ;-)

sgt comelllll butterflies itu tak tersampai hati plak nak makannye hehe

;-)

mohdandmeriam said...

salam min..cantiknya ..sayanglah nak makan..

Shasha said...

Nampak sedap dan comel ;)

lemongrass said...

A~,
tu yg kdg2 I malas betul nak punggah memunggah the kitchen cupboards n pantry sbb I know I will find all these things so takde can lah I nak pergi shopping beli new ones, hehehe.

relakxhappy,
Kalau letak icing fondant, lagi lah memang cantik sgt2 kan and lagilah berebut2 :-).

Zarin,
I ni memang tak pernah main dgn fondant sbb I jenis yg tak patient langsung when it comes to icing and deco. Tu yg guna the easiest icing aje to decorate, hehehe.

Nora,
Kalau you yang decorate, I rasa, sure lagi sangat2 cantik! :-)

Sue,
Memang comei kan :-)

Dinas,
I kalau benda tu di goreng, mau lah terus keluar balik apa yg I makan, hehehe.
Tapi insects yg ini, makin banyak I makan adalah kot :-D

Mulan,
I'm not sure kalau ada jual kat M'sia ke tak but kat OZ ni banyak lah :-)

TTM,
taip balik lah apa yg you tulis sbb comments kat blog I ni tak pergi ke my email so I tak dpt your earlier comment, hehehe....

Sue,
Sure in Canada pun banyak kan these types of silicon moulds :-)

Ayu,
Faris yg ganas, hahaha. Dia kesina tapi dia lapar jugak so tu yg kesian2 pun dia ngap jugak masuk mulut :-).
Psst..I dah belikan utk you tp kena tunggu I balik M'sia lah ye utk dapat :-). InsyaAllah 6 bulan lagi :-).

Intan,
Memang comel kan :-)

Seorang Blogger,
thanks for dropping by here ye.
I lagi suka dragonfly tu, hehehe.

Auntie Meriam,
memang comel utk bagi kat budak2 ni :-)

Shasha,
coklat cuppies memang slalunya sedap kan and then bila dah bentuk mcm tu, lagilah buat diaorang berebut2 :-)