Tuesday, 5 April 2011

Put on my hairdresser hat

I’ve been thinking of getting Miss 7’s hair cut or trimmed (at least). Miss 11 already had her hair trimmed a few weeks ago and since it was done by a trainee hairdresser, we got charged only $10 aje. Sangat2 lah cheapskate Mak dia ni kan, hehehe. Itu pun, cuma trim lurus sahaja, takde layer, takde styling langsung. But Miss 11 was happy with her hair cut Smile.

And pagi tadi, I thought of ringing the hairdresser up to book a cut for Miss 7. Tapi sebelum I rang them up, I surfed the net first cari ‘how to cut curly hair’. And I found this youtube video of this pro hairdresser saying that the best way to cut curly hair is to cut it when it’s dry instead of when it’s damp/wet. Because, that’s the only way we can gauge the correct length and the correct curls.

And I tau yang if I were to take her to a hairdresser, they are definitely going to wet her hair and kalau trainee yang potong, maulah agaknya terus jadi rambut ala2 Warrick Brown CSI tu, hakhakhakhak…

So, balik from school tadi, I told Miss 7 yang I was going to cut her hair instead of taking her to the salon. She was quite happy with it, hehehehe.

This was a photo of her a month ago. I terlupa nak mabik gambar dia pre-haircut tadi.

IMG_8264-1

See how messy and long her hair was.

IMG_8643

Some of her hair yang I trimmed off just now. Ada banyak lagi on the other side of the bath Smile. Siksa weh nak cut curly hair ni because you can’t pull it straight to cut it. You just have to cut it when it’s in the curly position. Nasib baik client I ni baik aje duduk diam2 tadi Open-mouthed smile.

IMG_8642

This is the final length, just under her shoulder. Memang tak nampak macam I’ve cut anything kan but believe me, banyak rambut dia yang masuk Cik Tong tadi, hehehe.

Bila she told her Dad, he said, “Did you get your hair cut? It doesn’t look like it.”

Hisshhhhh…… I’ve saved $10 you tau!

And malam ni I masak slow cooker beef in onion gravy from a packet Smile. I told you yang I nak clear out my soon-to-expire stuff in the pantry.

IMG_8645

Just tambah beef, carrot, button mushroom and a bit of tomato puree.

IMG_8651

Makan dengan mashed potato and green beens. Macam meals at winter times aje kan padahal panas giler hari ni, hahahaha.

12 comments:

Sizuka said...

Ala.. sayangnya rambut Zahra. Kalau jual kat kedai gunting rambut, mau dia org beli utk buat hair extension.

sedapnya dinner k.min. i made cannelloni for dinner tonite :D

lemongrass said...

Shidah,
Zahra tadi suruh I kutip all her hair and suruh I jual and buat wig, hahaha...Kecik2 dah pandai berniaga :-D.
Canneloni tube mahal tak kat M'sia?

Madam Sooyaree said...

I pun sama dengan OH, tak nampak kena potong rambut, hehehe... Tapi kalau dapat macam mamat CSI tu, memang tak rela!

sHieRa cAkAp said...

ALa.. nape tak biarkan panjang! Cantik...

relaxNhappy said...

Jealousnye tengok rambut Miss 7 yg curly tu. Messy pun cantik lah rambut curly mcm tu =)

Yan said...

Curly betul rambut dia kan.. Ikut sapa ek. Min or Hubby.. Akak tak perasan rambut yr hubby masa ada lagi..

Nurwin Heny said...

Your daughter has got such lovely curls! Tak macam messy pun...cantik.

ibh said...

Laaa...dah potong ka..sayangnya....akak.,up gambo terkini Miss 7..nak tgk rambut dia...

lemongrass said...

Sooyaree,
klu dpt mcm mata mamat CSI tu, nak jugak I. Tapi kalau rambut mcm tu, memang tak rela,hahaha.

Shiera,
klu biarkan panjang nanti dia lagi cepat tangled n knotted and susah nak sikat lepas tu.

relaxnhappy,
Kalau dia bangun pagi, lagi sgt2 messy nya! I suka tengok rambut dia bila baur lepas shampoo n conditioned. So sof and nicely curled :-).

Kak Yan,
Ikut sebelah my family yg memang penuh dgn curly haired people, hehehe.

Nurwin,
thanks :-). But sgt2 messy even lepas kena sikat :-).

Sue,
Itu gambar terkini dia lah, I tak potong bnyk mana, cuma trim n potong bawah bahu aje :-).

Ayu said...

suka tgk rambut zahra yg 1st pic tu.maklumla rambut ainnur skit n ikal skit je.tp yg skit tu pun bknnya rajin ayu nak m'bega.sejak dia masuk skolah ni rambut dia ayu potong pendek.rasa mcm lambat lak nak pjg.klu kuar pi jejln,dia juz pakai hairclip/scarf je.

rambut faris pun dah kena potong pendek.sibukla srh ayu buat rambut pacak tiap kali ayu sikatkan rambut dia.iiskk...kecik2 dah pandai nak b'gaya!

Ayu Safieza said...

Kak LG..

Yg $10 saved boleh masuk tbung to...hik3...

love to see the curl...cam anak patung la....mmmmm:) ai pun nak baby girl la......ngeh4!!! Owh...summer...it do not helping really3!!!

sHieRa cAkAp said...

Erm.. betul jugak... nanti kalo dah tangled segala lagi susah..Trus kena potong pendek plak! hihihi