Thursday, 14 April 2011

Sardine + lempeng

Kalau dah ada darah Jawa tu kan, tercampak kat mana pun mesti akan terkenang2 kan lempeng once in a while.

Tapi I kena tunggu jugak masa yang sesuai untuk masak lempeng ni, bukan boleh sebarangan. Kalau saje2 masak lempeng bila tengah tak teringin, pandang pun I tak nak.

So, kiranya malam ni memang sangat2 ngam lah untuk menikmati lempeng ni. The Other Half takde kat rumah for dinner, The Little Misses cuma nak makan sausage n bun and I terjumpa a small can of sardine dalam pantry tadi.

Project melempang melempeng pun berjalan dengan jaya nya.

IMG_8764

The most basic lempeng yg cuma guna tepung, garam dan air sahaja.

IMG_8758

Makan pulak dengan sardin cili….fulamak! Memang sedap sungguh!

I tak tau lah jenis sardine apa ni, but they were so tiny, only big enough to put in the small bowl nicely Smile.

Bila The Other Half balik from his conference tadi, rupa2nya dia belum makan dinner lagi so I buatkan dia sandwich sardine sebab dia memang tak makan lempeng cicah sardine(and they are all gone anyway).

Kesedapan dia makan sandwich sardine itu, hahahahaha…..

29 comments:

A~ said...

i love sardine!!! hehehehehe. easy, sedap, yummy. tapi pelik ramai kawan2 aussie i tak suka sardine. bila i ckp i buat bun sardine, diorang will be like "uurrgghh.. sardine. yucks!" kadang tu kelakar jugak. they will say the same thing about ikan bilis jugak. masa mula2 sampai sini i tak paham jugak kenapa. then lama2 tu baru perasan yg anchovies sini dlm botol tu besar gajah & urrghh i pon gelik jugak. ahahhaha.
diorang ni salah paham dgn ikan bilis kita yg sedap rangup tu. same with sardine :P

Maryam Izza said...

salam kak Min...dah lama tak makan lempeng dgn sardin mmg mabeles lah!

i suka sardin last makan sardin masak tempoyak hehe...tp duk ngajar di kwsn pedalaman ni mmg sardin tu selalu ada stok lah hehe

btw send my regards to adik yg gebu dan kakak yg cantik tu k...

pssst lawo je u gulung lempeng tu :)

Sizuka said...

K.min, I love lempeng sardine! Sedap!! Tapikan, ningbo depan takmau dah mkn roti, overdose carbo

Sizuka said...

Hah!! Ningbo?? Actually I wrote minggu depan. iPod benngong ni memandai tukar

mrs plain-june said...

hahaha k.shidah.. i tawt u were speaking korea! hehehe..
k.LG.. sedapnya sardin cili cicah lempeng suci murni tu. dah lama tak menyadin. budak2 kat rumah ni tak reti makan :(

Nanak said...

i love sardine too but my hubby pula yg tak makan..huhu

Lili said...

Hahaha..nak gelak kat Shidah dulu..I pong ingat dia cakap Korea! Almaklum ler pandai masak masakan Korea. :D

LG,

Kat umah I kalo masak sardine kira special sesangat tu. Sedap, sampai kena masak the next day lagi.
Macam-macam... ;p

Sizuka said...

Ju n k.lili! Haip!! Gelakkan org pulak ! :P

miSs inTerpReted said...

Kak LG,

I baru je mengidam sambal sardin tapi tak masak2 lagi.So malas!!!

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

wah sangat sedap lempeng & sardin tu memang my fav...nyum2

Farra Dhelina said...

emmmmm sedapnya kak..cicah sardin pulak!!!

Yan said...

Aikkk...buat lempeng pun nampak cantik.. dasat tul lah min ni..

nurhanzs co said...

Salam K LG,
Selama ni dok senyap2 jer tgk juadah yg akak msk.. tp bila tgk yg ni mmg tak leh nak tgk senyap2 dah..huhuh... almaklumlah tekak jawa meluap2 sudah..

nak wat menu ni gak lah utk minum mlm.. org lain minum ptg kami minum mlm.. heheh.. apapun salam pkenalan.. pstt..agak2 buleh ckp jawa lagi tak? kih kih..

Shereen said...

LG,
I Nyonya and not Jawa but dibesarkan with lempeng also..hehehe.Sama la recipe dengan you punya tu.My hubby tak suka virgin sardine (straight from the tin) but if disambalkan or dicurrykan,suka pulak dia...and all these while I thought it's a mat salleh food!!

Flower said...

I love lempeng. Makan ngan sambal tumis pun sedap kan. My anak2 pun suka lempeng. Cuma diaorg pgl lempeng tu malay pancake. Makan gitu je.

zarin said...

lempeng basic tu cicah sardin memang sedap. i pun dah laaaaama berzaman tk buat lempeng sebab my hb pun tk mkn lempeng..lama sungguh tk buat lempeng sampai i tk tau anak i suka ke tak lempeng ni sbb sejak dia lahir memang tk pernah buat la :D

T said...

I selalu buat lempeng/crepe, dan selalu buat sardin. Tapi tak pernah buat lempeng dengan sardin, Kena cuba ni one of these days. Lately, I selalu cicah dengan gula melaka syrup.

Noriz said...

cantiknye lempeng tu...klu sya uat msti tak lawo cam tu ..huhu

kak LG, klu ke perth boleh tak kite bwk sambal ke serunding ke, pek dlm plastik letak dlm luggage? coz sya takut dah bwk dr msia nanti kat airport sana tu dia buang lak....

kucingorengemok said...

haiyaah, sedapnya lempeng dengan sardin! nenek i dulu buat lempeng tebal²... lama la nak masaknya kot

Syue Mustafa said...

Sedapnya lempeng sardin. Kat opis lama dulu siap beli lempeng sardin lagi utk b/fast. Yummy.....

Izariza said...

salam,
uhhh lempeng lwn sardin memang secocok! sayapun suka lempeng basic ni .. kadang kalau lepas bulan puasa biasanya ada serunding yang lebih-lebih tu kan .. haa cicah dgn lempeng memang melekat beb hehe :)

Unaizah said...

Sedapnya lempeng!! I selalu letak santan sekali. Nak lagi sedap letak kelapa parut. Mmm, tak sedar makan berkeping-keping. My kids pun suka.

Ayu said...

huhu...nak buat lempeng la mlm ni.thanks kak sbb bg idea.ayu rasa tak nak mkn nasi sbb dah mkn nasi semlm.so arini nak mkn simple2 je.

balik kang leh la melempeng buat sambal tumis ikan bilis.ppeerrrgghhhh....mana ckup 2keping!

hm...2 hari ni layan tekak kejawaan sbb mlm td mkn rojak pecal.mlm ni lak lempeng.heaven!!! :D

NoRa said...

sedap..

Ribbon Clown said...

i suka lempeng.. dari lempeng bodo [tepung, air je hihi] sapai ke lempeng pisang, lempeng kelapa.. makan ng kari, ng sardine, kuah lemak cili padi.. terliur masa type nih..hihi sedap.. sapai leh makan 2,3 keping.. ;p

DeLancrettLurpak said...

you letak minyak sikit kan LG? seriously, nampak cantek you punya lempeng.. terliur ok!

lemongrass said...

A~,
Mat Saleh makan sardin but their sardines mostly in oil kan, memang sgt2 tak tempting unlike our kind of sardines, hehehe.
And I also cannot eat Mat Saleh anchovies in oil tu, nak ter uwekk if termakan. But hubby loves it so much!

Maryam,
Salam. I pun sentiasa ada stock sardin dlm pantry tu bila time mengidam nak makan, boleh terus buat, hehehe.

Shidah,
Muahahaha...I pun baca 'ningbo' tu I ingat a new m'sian word taken fr a movie :-). I baru aje ingat nak tanya you what it means :-P


June,
Hahaha...mentang2 dia suka citer korea :-). Budak2 rumah ni pun tak suka makan sardine which is good sebab more for the adults and we all boleh letak cili banyak2 :-D.

Kak Emily,
dia suka tengok citer korea, pandai masak korean food, pastu jual barang2 korea jugak, hehehe.
Sardine ni memang kira makanan special, sbb jarang2 masak tapi bila sekali masak, berpinggan2 makan nasi :-).

Miss Interpreted,
Senang ke dapat sardine kat sana? Or you bawak fr M'sia? :-). Nasib baik kat Perth ni senang dpt sardine, hehehe.

Lizz,
I pun suka makan lempeng dan sardine ni, tapi jarang2 masak sbb tunggu mengidam sgt2 baru I masak, hehehe

Farra,
food yg simple ni yang sedap kan :-)

Kak Yan,
Jenuh I fikir semalam mcm mana nak bagi lempeng tu cantik masa ambik gambar, hahahaha..

Nurhanz,
Salam kenal :-). I bolehlah ckp jawa sikit2 tp bunyi mcm orang Thai ckp Jawa kot, hahaha.
We all pun suka minum malam2 ni tp minum aje sbb takut gemuk balik :-D

lemongrass said...

Shereen,
My hubby sama dgn yr hubby lah, only likes sardines the asian way, cooked with onion, garlic, ginger and chilli :-). I think if it's un-asianised, takde rasa apa kan, so bland, hehehe.

Nora,
My kid cuma Zahra aje yg makan lempeng but they would rather eat pancake and roti canai :-).

Zarin,
wahhhh...sikit nya laaaaamaaaa you tak masak lempeng ni. I pun masak bila hubby takde kat rumah sbb dapatlah I makan sepuasnya tanpa perlu masak another dish for him, hahaha.

T,
I dulu suka sgt2 makan lempeng with susu pekat manis, sangat lah heaven nya :-). I tak berani nak cuba makan lempeng dgn gula melaka syrup sbb takut tak boleh berenti, hehehe.

Noriz,
Australian custom sgt2 lah strict nya. Any meat walaupun dah dimasak,tak boleh bawak masuk ke sini. Kalau serunding ikan, boleh lepas tapi kena make sure ingredients dia listed on the pack. Sambal boleh lepas, tapi kena ada ingredient list jugak lah. Ikan bilis boleh lepas so maybe you nak goreng siap2 kat M'sia.

KOG,
Nenek I dulu buat lempeng kelapa tebal2. I think sure lama kan nak masak tp bila makan, kejap aje dah habis, hehehe.

Syue,
Ada jugak ye orang jual lempeng sardine ni? Sure banyak demand kan sbb sedap :-).

Izariza,
I suka makan serunding gulung dlm lempeng, memang sedap :-).

Unaizah,
tu yg I jarang masak lempeng sbb bila makan, I rasa susah sgt nak berhenti, hahaha.

Ayu,
mana boleh makan lempeng 2 keping aje, sekurang2nya kena makan sampai dah tak meleleh air liur and dah sendat perut tu! hahaha..

Nora,
memang sedap :-)

RC,
Semalam I makan lebih dari 2-3 keping so my calories went overboard semalam disebabkan penangan lempeng, hahaha.

Lurpak,
I letak minyak klu tak guna non stick pan. Semalam I spray aje the pan so tak sticking but tak oily. Less calories sikit, hikhikhik...

ShashaCatering said...

Saya pun suka sangat lempeng camni. Kalau takder sardin tu, cicah gula pun I suka.

Thanks for sharing, dah lama tak makan camni. Minta sikit...;)