Thursday, 7 April 2011

Ramblings on a Thursday nite

Sila tengok gambar di bawah….

IMG_8664

This is what Miss 7 has been asking everyday for the past few days, morning at breakfast and after school at afternoon tea time, vegemite on toast!

If you’ve ever lived in OZ or ever been to OZ, you would definitely know about this Aussie icon, the vegemite Open-mouthed smile. Along with pumpkin scones, lamington, pavlova, anzac biscuits, minties and tuna mornay (macam dalam buku cerita Possum Magic by Mem Fox tu lah Smile).

Kiranya macam Melaka terkenal dgn cencalok, Kelantan dengan budu, Penang dengan buah pala (ni masa zaman I kecik2 dululah, kalau sape2 pergi Penang, mesti bawak balik buah tangan buah pala, kalau pergi tempat lain, memang tak boleh jumpa lah buah pala ni! hahahaha).

So, Aussie terkenal dengan vegemite which has been a food staple in every house since 1922. Sikit nya lama vegemite ni bertahan kan!

And since last year, vegemite keluarkan a new product called vegemite cheesybite which is basically vegemite+cheese in it.

But, let me confess here. Walaupun dah bertahun2 I duduk menetap kat bumi Australia ni, tekak I masih tak boleh menerima vegemite nor cheesybite ni. Kat rumah ni, cuma The Other Half and Miss 7 aje yang suka makan vegemite. Miss 11 and I memang tak lalu nak makan. We assumed sebab we all ni bukan Australians, tu yang tak lalu nak makan, hehehe.

(Alah, I yang true blue M’sian ni pun tak boleh telan budu or cencalok or tempoyak, hahaha).

I think you have to be introduced to vegemite at an early age baru boleh tekak tu terima. Walaupun Miss 11 tu membesar kat OZ, tapi I tak pernah bagi dia makan vegemite toast or vegemite scroll masa dia kecik2 dulu, tu yang her tekak memang tak lalu nak terima benda ni, hehehe.

Adik dia pulak ikut tekak The Other Half + tekak I so semua benda tekak dia boleh telan, hikhikhik.

Macam mana rasa vegemite ni, you might ask….

Well, it is salty, not sweet, with a unique undescribable taste. If you put it on your toast, you only put a thin layer of it, not a big dollop macam you letak peanut butter or nutella tu. Kalau you letak a thick layer, even The Other Half pun tak lalu nak telan sebab too salty, hehehe.

And sila tengok gambar kat bawah ni pulak….

The reason why I kena increase my food intake or kurangkan kerajinan I mengemas rumah, hikhikhik….

IMG_8661

(Bukan niat nak menunjuk ye. Selalu I tayang The Other Half’s weight, now tunjuk my weight pulak.)

Don’t say anything, I know it is a bit too low for my liking as well. My weight sekarang oscillates between 44.4 to 44.9kg. I am trying to build up my muscles but it is going quite slowly, I only do weights 3 times a wekk aje pun. I tak nak makan over sebab nanti yang increase is the fat. I kena increase my protein intake ni…

Hari tu I tolong The Other Half angkat this heavy almari. He was so amazed to see my well defined triceps and biceps, hehehehehe….

23 comments:

Unaizah said...

I tak tau about vegemite and tak penah rasa. Tp from the way you describe it, i think maybe it is lebih kurang sama dgn marmite yg ada kat malaysia ni. Just maybe ye.

Just.wanie said...

hahahaha hebat ah kak LG berat 44 kg je . td timbang kat skolah pun dah 46 . sobbbsssss .

mintak rahsia sikit ???? HAHAHAHAHAHA

lemongrass said...

Unaizah,
Most probably lah kot sama dgn Marmite tu. I tak pernah makan marmite either, hehehe. Sedap ke?

Just.Wanie,
I kalau timbang pakai baju n kasut lengkap, maulah 46 jugak, hehehe...

mama_QnR said...

puan serai...

belacan lalu kaaannnn???
belacan boleyyhhh!!!

wowzerr... you so kulusss....
bila la i pulak nak nampak angka 4 di hadapan.....
sikittttt jek lagi....

tapi kalo nak balik mesia sure pulun sampai dpt angka 4, sebab balik mesia buleh la makan lebih sket...

boleh kan konsep sebegitu?
hehehehehehehe hahahahahaha huhuhuhuhu hohohoho....

p/s me tgh mengemas sakan menunggu ketibaan bonda ayahanda adinda aunty'nda and cousin'da tersayang... insyaAllah 6 jam lagi dpt la peluk mama...

Nanak said...

kak, sila kurangkan kerajinan ye...hehe

nqr (qistina) said...

ahhh!!cemburuuuu!!itu berat zaman anak dara duluuuuu...

FairyLilly said...

LG,
Dulu I mmg excited nak merasa vegemite nih. I ingat kot ada rasa manis2 macam madu ke.
Bila try, adusssssss...memang tak hingin dah. Bayangkan makan roti yg disapu petis....

Dinas Aldi said...

I kalau takda belacan, tak bermakna hidup, kahkah!

betul la bila orang mai Penang mesti nak cari buah pala :D

cutefroggie said...

kak LG..44kg???dah kurus sgt dah akak nie......balance tak ngan ur height ni kak LG??

HaniRose said...

vegemite yucky!!! haha tapi after first year in Aus my tekak pandai pulak telan vegemite. tapi dgn rice cakes je hehe tp kalau bagi now mmg rasa takleh telan dah la kot hehe

PatinPasta said...

LG,
Alahai... tak buleh terima tempoyak ka? Sedih saya sebagai president kelab tempoyak. Haha!

44.4kg? Sila jangan keluar rumah ketika angin bertiup kencang ye.. takut terbang kang, jenuh. :D

psst.. lepas ni nak panggil Kak Min la, ok tak? :)

Sizuka said...

k.min,

eh! u silap tunjuk gambar la.. tu kan gambar i timbang berat i. hahahha.. i was that "heavy" when I was in Ausmat. sekarang ni, i'm so much "LIGHTER".. :D

dunno why, tapi my tekak pun susah nak terima vegemite :D

Alexandriana Alia said...

i baca blog akak ni mmg jadi inspirasi nak diet.. i nak turunkan 5kg. agak2 kalau langsung tak makan nasik/mee/roti for 2-3weeks berkesan tak?

exercise takde la sangat, tapi jalan kaki cepat tu ada la more than 30minutes per day.

somuffins said...

LG
Nak menyedapkan hati sendiri, I think weighing scale tu rosaklah, hehehe... *namun I percaya you mmg petite n ringan*

I know Marmite sedari kecik lagi cos my father used to 'minum' that. Tak berapa nak suka baunya.

yellowie roses said...

sisss~~~apsal kurus sgttttt???
jelez nihhh
sila upgrade until 50's
;p

nazirah.zakaria said...

akak LG..wahh,sangat kulus laa u. jeles3 . . hehe

Mira Marlena said...

Kak Min,
Kalau berat saya dah sampai ke 44 kg maunya buat pesta makan 3 hari 3 malam..wahahaha...ish..dah below average ke kak Min punya weight tu?Makanlah carbs banyak sikit..supaya balance kan balik...
Si Zahra dah kemaruk makan vegemite ek?I used to eat it with porridge last time..takpun ratah gitu..tapi ya ampun,masin!

lemongrass said...

MamaQnR,
Belacan I terer makan, hehehe especially sambal belacan makan dgn nasi panas, sayur lemak and ikan kembung goreng.
I pun kalau nak balik M'sia, mesti turunkan berat badan dulu so bila balik dr m'sian holidays, tak nangis bila berat naik 3kg, hahaha

Nanak,
Tu lah kan, sape suruh I rajin sgt2 ni. Kena malas2 balik lah macam ni :-D

Qistina,
I pernah capai berat ni a few times lah lepas dah beranak pinak. Bila tak jaga makan n tak exercise, dia naik balik, hehehe

Fairylilly,
Bila I tengok my daughter n hubby makan vegemite, nampak mcm sedap sgt2. I boleh makan sikit, but cuma 1 suap aje yg boleh telan, hehehe

Dinas,
Hehehe...Kat rumah I ni stock belacan memang sentiasa ada :-D.
Buah pala kat Penang tu kan, I rasa mcm sedap sgt2 masa kecik2 dulu, hehehe

Katak_Ayu,
don't worry, I'm always aware of my BMI. InsyaAllah I takkan jadi anorexic nya :-). My BMI still within normal lagi.

Hani,
Maybe I should try vegemite with rice cakes, manalah tau, my tekak can accpet it after that kan, hehehe.

Aida,
I guess sbb Mak I masa I kecik2 dulu tak pernah masak tempoyak so tu yg I tak makan and tak pernah mencari. But probably kalau you buat masak lemak tempoyak kat I, I akan makan sambil menjilat jari kot :-).
Psst..you nak panggil I Auntie pun boleh, muahaha

Shidah,
Masa I student dulu, I pernah heavier than that. Berat I ni jenis yg turun naik turun naik aje but hopefully it will stay around 45-46kg ajelah sekarang :-).

Alexandriana,
memang akan berkesan kalau tak makan carbs langsung for the next 2-3 weeks, surenya berat you akan turun. But lepas that 2-3 weeks, berat you akan naik balik sbb you start makan carbs balik.
It is much better for you to continue makan carbs but kurangkan the amount. Memang berat akan turun lambat sikit but at least your body will like the new way of eating.

Cik Som,
My hubby pun kata that scale yg rosak sbb bila dia timbang berat dia, tak turun2, hahaha.
petite is a nicer way of saying pendek, hikhikhik...

Yellowie roses,
I nak tambah lah ni, but tak sanggup sampai 50s weh, hehehe.

Nazirah,
Memang sgt kurus, tu yg tgh dlm proses nak naikkan balik sikit :-)

Mira,
It is still within normal BMI range. I ni pendek, tu yg berat sikit mcm tu still ok lagi :-).
You like vegemite too? Susah nak jumpa non Aussies suka menatang ni, hehehe.

Flower said...

Marmite n bovril mmg makan we all kecik2. Mom selalu letak dlm bubur. Tp vegemite, I tak boleh telan. Bau mcm lipas. My girl suka mkn vegemite n my boy tak suka. My hb, mmg favourite dia lah tu.

story of carl and icca said...

kakak dah kurus BANYAK!! 44.4 kg tuuuuu... cayalahhh!!

TopsyTurvyMum said...

i pun tak boleh blah ngan rasa vegemite ni. Lagi 20 tahun kalau dok sini lagi belum tentu i boleh telan jugak haha..

haaaaaaaa...44.4kg???
berat i sebelum kawin. Skang takde dah nak dapat camtu.

lemongrass said...

Nora,
I marmite and bovril pun tak boleh telan jugak kot rasanya. Nasib baiklah I can still make her vegemite toast hari2 walaupun I tak lalu. Ibu mithali betul kan kita ni :-).

Story of Carl n Icca,
Itu berat pagi2 baru bangun tidur belum makan apa2 lagi, hehehe.

TTM,
I yang dah duduk kat OZ dah 15 tahun ni pun still tak boleh belah dn vegemite tu. Anak2 you makan vegemite tak? hehehe
I timbang berat tu pagi2 morning, belum makan or minum, tu yg memang ringan habis, hehehe

DeLLa said...

kak.....berat i kena trn separuh tau baru smpai mcm u....jeles nya kat u my dear...jenuh diet..tp belum berhasil la...exercise malas pulak tu... berangan je dulu..hihi..mana tau nnti boleh juga tayang scale kat blog..sian scale kat umah tu..asyik menahan berat..:(