Saturday, 16 February 2008

Malam tadi member fr MyResipi minta resepi pizza roll. Ini sy bagi resepi dough pizza yg paling mudah dan resepi pizza sauce yg mudah. Inti pizza roll ni terpulang pada citarasa sendiri, nak letak apa aje pun boleh. Yang saya buat haritu, saya letak pizza sauce, crushed pineapple, poloni/ salami dan grated cheddar cheese. Kalau untuk saya dan hubby, saya selalu tambah chopped up pickled green chilli/ cili hijau jeruk nak bagi pedas dan sliced mushroom/ capsicum. Kiranya sy guna apa yang jumpa kat dlm fridge tu lah,hehe...

Khas utk Zie..

Pizza dough:
-2 sudu kecil instant yeast/ dried yeast
-1 1/4 cawan air suam
-2 sudu kecil gula biasa
-2 sudu besar minyak (saya guna olive oil, klu boleh guna minyak yg takde rasa sgt)
-1 sudu kecil garam
-3-31/4 cawan tepung roti (klu takde tepung roti, tepung gandum biasa pun boleh. sukatan tepung ni bergantung jugak pada keaadaan cuaca dan humidity sesuata tempat. Masukkna sukatan yg sedikit dulu, klu masih melekat dia tangan semasa menguli, tambah tepung lagi sampai takde dough yg melekat kat tangan)

Larutkan gula dlm air suam in a small bowl just by stirring it. Setelah gula larut, taburkan yeast ke dlm air dan kacau perlahan. Masukkan minyak dan kacau sedikit dan cover bowl with cling wrap dan rehatkan for 15 mins or until mixture berbuih.
Di dlm mangkuk lain yg besar, campurkan tepung bersama garam. Tuang yeast mixture yg dah berbuih ke tepung. Uli adunan sehingga tiada tepung melekat di tangan dan dough is elastic and springs back when you press lightly, about 10 minutes. Kalau tak rajin menguli, boleh guna mixer yg ada dough hook attachment.
Letak dough dlm mangkuk besar yg disapu minyak sikit so dought tak melekat kat mangkuk masa tgh naik and cover the bowl with cling wrap and put in a warm place for 30-40 mins. Selepas dah naik 2 kali ganda, punch the dough again and uli balik for about 1 min.

(This is the basic pizza dough resipi, u can use this resipi to make pizza, pizza roll, mini pizzas, pita bread, breadsticks dan mcm2 lagi :-).)

Pizza roll- Divide the dough into 2. Roll each one on a well floured bench/meja into a rectangle about 40x50cm or until thin. Then put the pizza sauce on it, taburkan the diced poloni/salami, pineapple, whatever else you want to put in it, grated cheese. Lepastu, roll the dough mcm cara roll swiss roll, make sure you roll it a bit tight, klu tak, nanti isi semua jatuh keluar. Then, angkat the rolled dough carefully onto a tray lined with baking paper. Pastikan yg lipatan/end is underneath so bila dlm oven dia tak unroll balik.
Bake in 200°C until golden brown, maybe around 15-20 mins.

Easy pizza sauce:
1 bawang besar, sliced thinly
1 biji bawang putih, crushed and minced
1 sudu besar minyak
400g canned diced tomatoes (klu tak jumpa, boleh juga guna tomato puree tapi kena adjust rasa masam dia)
dried herbs (oregano or rosemary klu ada, klu takde takpe)
salt & pepper to taste

Panaskan minyak dlm saucepan menggunakan api sederhana. Saute bawang dan garlic until wilted. Masukkan canned tomatoes dan biarkan simmering sehingga kuah pekat. Klu nak cepat pekat, drain the canned tomatoes and buang airnya. Masukkan herbs, salt & pepper. Cool it before using it on the pizza.

1 comment:

Along Najwa said...

I dh pass buat pizza dough ( you are my inspiration :) ). Tp I fail buat topping nyer..asik2 sardin n mushroom...any suggestion x?