Sunday, 17 February 2008

Khas utk Kak Cik..

Mummy's Baked Chicken recipe.

-1 kg chicken pieces (klu nak guna drumstick atau wings aje pun boleh)
-100g cornflakes crumb (slalunya saya beli cornflakes cereal kemudian hancurkan sekejap dlm grinder, jgn sampai hancur sgt sbb tak berapa crunchy nanti)
-2 sudu kecil powdered chicken stock (brand apa2 pun boleh, sy pun tukar2 brand jugak)
-1 1/4 tsp serbuk ketumbar/coriander
-1/4 tsp dried mixed herbs
-Oil/oilspray for coating

-Panaskan oven to 190ยบC. Lapik baking tray dgn baking paper utk memudahkan kerja2 mengemas dan mencuci :-).
-Campurkan cornflakes crumb, powdered chicken stock, serbuk ketumbar/coriander, dried mixed herbs in a bowl until well mixed.
-Sapukan sedikit minyak ke setiap chicken pieces. Make sure semua bahagian ayam tu kena minyak tapi jgn salut bnyk sgt sbb nanti berminyak sgt pulaknya. Lebih senang klu ada oilspray in a can. Minyak ni fungsinya utk bagi coating tu melekat kat chicken.
-Kemudian letak chicken pieces tu one at a time in the bowl with cornflakes crumb mixture. Salut seluruh permukaan ayam dgn crumb mixture dan letak atas tray. Ulang sehingga semua chicken pieces are coated.
-Put it in the oven and bake for 40-50 minutes (depends on berapa besar size chicken pcs tu dan berapa tebal coating).
Selepas 30 minutes, terbalikkan ayam so the other side is brown as well. Masak sehingga golden brown in colour dan coating tu rangup.
-Makan dgn sos apa pun boleh, kami selalu makan dgn sos cili thai yg manis sikit tu.

Kalau dah cuba, Kak cik bagilah comment ye, mana lah tau, tak sedap pulaknya,hehe...

No comments: