Thursday, 28 February 2013

One of her favourite food

Malam ni, muka budak tu tak pasrah lagi….

Berseri2 muka dia makan dinner sebab it’s her favourite, hahahaha….

Siap tambah lagi tu, so memang feveret lah kan.

Kenapa I cakap muka dia muka pasrah bila dinner time?

Sebab dia ni jenis yang only suka certain food aje.

Kalau food yang dia tak suka and I dah masak and hidang, dia tetap akan makan….

She won’t say anything…..cuma dari air muka dia I tau yang dia ‘pasrah menerima makanan dan makan sebab Mak dia dah masak and tak mau kena marah and makan sebab lapar’.

Hahahahaha….

Tapi kalau makanan yang dia suka, dia akan mintak banyak or akan tambah sendiri kalau tak cukup…

And tadi for dinner, by the time I baru habis tertonggek2 ambik gambar my dinner plate, dia dah on her second serving…

Maknanya dia suka lah tu Smile.

I nak tunjuk a few steps of how I made her favourite food ni ye.

What’s her favourite food?

It’s enchiladas (at the moment anyway. It might change again next month, hehehe).

First step kenalah ada all the ingredients for it kan.

IMG_4044

The wrap, the beef mince filling, the home made enchilada sauce and the grated cheese and an oven-proof tray to put all the enchiladas.

(But for the beef mince filling recipe link tu, I tak buat banyak tu lah and I substitute the red kidney beans dengan canned baked beans and I tak letak capsicum, I letak grated zucchini).

Then you put the filling in the wrap, put a little bit of grated cheese on the filling and fold the wrap into parcel shape.

IMG_4049

Buatlah sampai i. habis all the wraps ii. habis all the filling Smile.

Sebelum you letak all the enchilada parcels into the tray, pour a bit of the enchilada sauce into the base of the tray macam ni.

IMG_4051

And then isi lah the tray padat2….

The next step is to pour some of the enchilada sauce on top of the wrapped parcels.

IMG_4053

And then, pour all of the grated cheese on top of the sauce.

IMG_4058

The last step is to bake it in the oven at 200C until the cheese has melted and the enchiladas are a bit brownish.

Untuk kurang kan rasa guilty sebab makan cheesy things, hidangkan lah dengan salad.

IMG_4059

I made a mixed salad again. Kali ni guna grapes, capsicum and cucumber from our garden.

IMG_4064

IMG_4063

IMG_4067

kalau kita buat sendiri, we can put as much filling as we want kan….

Tapi kalau letak banyak sangat, susah nak roll it into parcels…

IMG_4070

Memang sedap!

Sebab tu Miss 13 suka sangat2, hehehe…

Ada one week tu, she asked for it for lunch at school every day for 5 days!

And obviously dia still tak jemu lagi kan Smile.

17 comments:

pizet said...

bila anak makan apa yang dimasak beria2...priceless

Badar The Great said...

OMG .....Sedapnye, lapooor akak tgok.

Nanti nk cuba buat jg la tp ntah bila la tu, hahahaha. Nak rasa yg LG buat dulu la, ok ka???

m.u.l.a.n said...

yumeeehhh... i dah byk kali a try tapi terbantut.. sbb malas nak gulung2 tu.. baru tengok dalam tv, chef tu layered je the wraps tu.. pastu lapis2 la semua yg macam uada tu.. tapi tak cantik macam u punya ni.. ngapa la i tak serajin u ni.. tiup2 sikit aura u ke i ni.. hehheee..

Mona said...

As Salam LG. Chek pernah beli warps ni...chek koyak pas tu cicah dgn gulai semalam...lagu saja...!!! Lepas ni bulihlah chek buat lagu ni...nampak pun mengancam.

adda syuhada said...

sedapnya...

ummuaidan said...

ini popia basah style mat salleh nie kan sis..honestly, for u mengenyangkan ker tak..anyway since miss 13 suka sesangat mesti best giler kan...heheh

ibu,mommy,mom... said...

Lg you always make beautiful food .

hudamohamed said...

Popia Roll LG. Ermm selera betul Miss 13 Makan kan, yelah fav dia kan.. kalau tak muka pasrah lagi.. Syo makan reramai ni, mcm kita ni duk sensorang memang tgk jer lah akak punya food .. yum yummy

Aida Salleh said...

sis, nampak sooooooo yummy....i biasa buat wrap tu tapi tak pernah buat camtuh..nak kene buat next week ni for my lunch box...bestttt...thank you sis sbb bagi such idea..:-)
sis, next time ambiklah photo miss 13 sekali...nak tengok muka happy dia dapat her fav food :-)

Flower said...

sama ngan my boy, ya Allah susah nye nak bagi makan. Tp bila kita masak apa yg dia suka, seri muka terus keluar...

Kniedaz said...

wow...memang nampak sedap...hehehe

ibh_sue said...

Omg. . Lapo kak tgk. Mmg sedap tu.

shasa_fiez said...

serius, sedap nye kak..

Miss Cool said...

hah hah muka pasrah. I kalau muka pasrah tu sebab kene makan lontong dgn kuah lodeh. atau kuah lodeh dgn apa jenis makanan pun. cannot go weh.

susumanis said...

mmg kita seme de makanan yg buat muka kita berseri n pasrah kan LG, anak anak pun camtu, tapi kalau anak ramai, i 3 ni ramai ke campur bapak dia lak..adoiii kadang mmg de jer yg muka pasrah sbb selera x sama, nk buat semua org nyer fav, mak la pulak yg pengsan..hahaha

hayati said...

kak..terpengaruhnye sy dgn smua mkanan akak.Sy pn ska msak western sb senang n ringkas. Lgpn hubby ska.. Last time buat doh pizza ikut resepi akak..langsung x derhaka.. result sgt mabeles..

tq kak..

KemamanTupperware said...

kak...mcm mane mission wrap tu akak balut tak pecah...sy buat kelmarin die pecah...:(