Sunday, 17 February 2013

3 nights’ dinners

Alright, dah ada yang dapat meneka berat tembikai dengat tepat.

Tahniah!

But, esok lah ye I announce the person’s name.

Malam ni, kita layan cerita lain aje eh Winking smile.

Mana ada cerita gempak pun, our lives are not that interesting anyway, bukannya retis kan…

Hahahahaha…

Hari ni, setelah sekian lama bercuti, the girls started their Sunday school at the masjid.

And I pun start lah balik membaking pagi2 Ahad untuk bawak makanan for the kids to eat.

Happy I sebab I suka jugak membaking occasionally (bila datang mood) ni tapi banyak mana aje pun we all boleh makan sebab semua tengah berdiet.

Jadi, adalah reason sekarang untuk I membaking every week and ada budak2 yang nak menghabiskan.

But I terlupa nak ambik gambar the cake pagi tadi so you all layan aje lah ye gambar our dinners for the past 3 nights, hehehe.

Kan I dah bagitau yang I kena masak pizza on Friday nite tu…

So, I pun sebagai isteri and emak mithali, buat kan lah cheese pizzas for them but untuk I, I buat pizza lain yang tak banyak pakai cheese.

Sebab I dah muak sangat2 tengok cheese berlambak2 atas pizza tu!

I made for myself a bocconcini, semidried and fresh tomatoes and basil pizza.

Ini rupa my pizza sebelum dimasak.

IMG_3773

And ini pulak rupa dia setelah dimasak.

IMG_3787

IMG_3795

I made it thin crust and very simple.

IMG_3798

Sampai kan The Other Half pun tergoda habis2 tengok pizza I ni! hahahaha….

And then on Saturday nite, dah penat pergi rock climbing, we had a very simple dinner.

I bought rustic french bread and chicken burger patties at the shop and we had that for dinner, with salad.

IMG_3802

My burger yang sangat sempoi, cuma bread, chicken patty and sandwich mayo sahaja.

IMG_3805

I made green salad with added tomato, capsicum, oranges and bocconcini.

IMG_3808

And then for dinner tonite, terpaksa lah tunaikan permintaan The Other Half nak kari.

Tapi instead of kari, I told him I nak buat rendang daging sebab dah laaaaamaaaaa tak makan rendang daging Smile.

And he agreed with it.

And to make it even better, for the rendang paste, I guna bahan2 yang boleh dapat kat belakang rumah (kecuali lengkuas, bawang and garlic aje lah).

I used fresh red jalapeno chillis, halia, kunyit hidup, daun kunyit, daun limau purut, serai yang semua I petik kat kebun!

IMG_3811

I rasa inilah rendang yang paling sedap I pernah buat sebab semua petik dari kebun!

hikhikhikhik….

And I buat grilled ikan kembong as well, untuk tekak I.

IMG_3813

Makan pulak dengan ulam2an

IMG_3820

Pegaga and kacang panjang petik kat kebun, tomato and timun beli kat kedai, sebab pokok timun masih belum berbuah lagi and pokok tomato baru nak membesar.

And then for after dinner sweet, we had some watermelon slices which also came from the garden.

Sangat lah happynya dengan hasil kebun……Alhamdulillah!

13 comments:

susumanis said...

ala terlepas nk teka watermelon ar..hehe...sedapnyer pizza LG, kalah dominos n pizza hut nyer pizza :)

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak tgk mkn mlm akak ni...seronok baca bila akak kata petik jer sayuran belakang umah...bestnyer...belakang umah fiza byk gak pokok tapi pokok semak samun...ha ha ha...malaih nak bercucuk tanam ni....

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah..
Sungguh mengujakan..
Terliur dgn yg hat last sekali..
Tekak Melayu la katakan..

Nora Karim said...

sedapnya tgk pizza ngan rendang tu... terliur!

adda syuhada said...

wowww sedapnya...

FatihaNur said...

alhamdulillah...ai pun tergoda tgk pizza tu kak

ummuaidan said...

Alahai sedapnya....somehow rendang much better taste than thai curry kan..hihihi...pegaga pun boleh tumbuh kat kebun u yer sis..hehehe..mmg subur..subur....

norhidana said...

seronoknyer kak.... nengok segala hasil dinner tu syr2nyer di tnm sndiri...

Kniedaz said...

ni yang buat rasa jeles ni bila semua petik kat belakang rumah...maka mula la nak beri semangat untuk diri sendiri bercucuk tanam...tak pernah buat pizza simple camtu...selalu nak buh banyak-banayk benda atas pizza hehe

Aida Salleh said...

i ni tak tau lah nak jadi apa. u letak apapun atas pinggan semua i nampak sedap....huhuhuuuu

hudamohamed said...

Gebunya pizza based akak LG, mane resepi mek tu !! leh ajar kita tak.. buat pizza rendang pun sedap jugak ni !!

ibh_sue said...

Omg. . Omg. . Sedapnya tgk pizza akk tu. Nmpk simple. Tp menyelerakan. . Huhuuuu. .

lemongrass said...

susumanis,
pizza pizza hut dgn domino slalunya kedekut fillings kan, hehehe

Hafizah,
hahaha...pokok semak samun tu rasanya tak boleh nak petik2 kan ;-).

Sham,
I pun tekak melayu jugak, at least seminggu sekali kena makan nasi :-)

Nora,
I lagi suka rendang tu dr pizza sbb dah laaaaama sgt tak makan rendang, hehehe

Adda,
memang sedap :-)

FatihaNur,
ramai gak yg tergoda tengok pizza sempoi tu :-)

UmmuAidan,
pegaga tu memang dah lama I cari. Early last year jumpa kat nursery, terus beli and alhamdulillah hidup subur :-). Rendang memang sentiasa number one :-)

Dana,
memang seronok sbb pergi kat kebun terus boleh petik mcm2 buat masak dinner :-)

Kniedaz,
I ni kan sbb hubby pun sama2 suka berkebun, tu yg tahan berkebun tiap2 hari. Kalau sorang2 aje, lama dah bungkus, hehehe.
Pizza ni kdg2 yg sempoi mcm ni yg sedap sgt2 :-)

Aida,
hahahaha... kena makan banyak2 dulu sebelum masuk sini, baru tak terliur.

Huda,
I dah pernah letak recipe pizza sebelum ni kat shortcut 'recipe', Itu aje recipe pizza yg I guna :-)

Sue,
memang sedap! Sudah habis tapinya, hehehe