Thursday, 14 February 2013

Eating the same thing every week!

The Other Half dah mintak I masak thai curry and rice.

But baru haritu aje kan makan nasi!

When I told him that kita baru aje makan nasi on Sunday siap lengkap dengan 2 jenis lauk for makan besar, and then we had rice again the next day for lunch.

Dia mesti akan cakap, “mana sama! itu nasi with chinese style lauk pauk. I nak nasi dgn thai green chicken curry…” (setelah di alih bahasa).

Samalah klu I buat nasi goreng ke, sushi ke, dia sure akan kata mana sama dengan nasi and kari daging….

For me, rice is rice, sama aje semuanya kan!

hehehehe….

Even though I know I guna beras yang berbeza2…

Basmathi lah, jasmine lah, normal long grain ones, koshihikari rice lah or arborio rice….

Tapi kalau dah beras tu, adik beradik jugak lah kan.

For The Other Half pulak, selagi dia belum makan nasi dengan kari for that week, walaupun dah makan nasi goreng and sambal or maki sushi or risotto or paella or nasi putih dgn lauk melayu/cina, selagi tu dia akan mintak nasi and kari!

Tak larat I kadang2, hahahahaha….

I rasa kadang2 muka I ni dah macam muka mamak aje sebab makan kari hari2 Smile with tongue out.

Kaler kulit dah nak sama, cuma tinggal hidung I penyet aje banding dgn hidung mamak yg mancung tu.

Tadi dia dah berbunyi2 jugak lah mintak nasi and kari but I berjaya pujuk dia to have it on the weekend instead.

So, malam ni I made him another one of his favourite dishes.

Mee kari laksa/ laksa nyonya/ nyonya kari.

IMG_3761

adalah jugak lah kari2 nya walaupun jauh panggang dari api, hahahaha.

IMG_3766

IMG_3769

Since esok Jumaat, dah berbunyi2 jugak lah mulut2 tu mintak I buat cheese pizza for dinner esok.

I am sick of cheese pizza already!

Tak jemu ke you all! Makan cheese pizza tiap2 minggu!

Lengan I pun dah macam popeye sebab menguli every week!

kahkahkahkahkah….

17 comments:

penDragon said...

Dia mesti nk nasi dgn kari kan k LG!?

meera said...

Nasi dgn kari mmg xleh lawan la.. Lg2 klau tukang masaknyr mcm kak LG.

Badar The Great said...

yes kari klu ada sambal belacan, ulam n tambahkn dgn ikan kering mmg bombastic....hehehe.

ur mee kari tu looks delicious. akak salute u mmg Master Chef.

Flower said...

Kawin ngan mamak tak?

susumanis said...

mat saleh suka kari..hot stuff tu LG..kikiki

Yantisa said...

rumah kami ni dalam seminggu mesti ada 2/3 kali makan kari sebab cik abg memang mamak... tak sangka mat salleh pun suka kari jugak ya.

cik chinta said...

dia suke mkn sbb masak sdp la tu

nurul nadia afiza said...

i love reading your blog with your kids , husband , cooking and your garden . feels like i want to GET MARRIED .

ummuaidan said...

heheehe..klakarlah sis..i rs kita nyer food yg less menguli sekali..kecuali nak buat kuih muih...buat jer lah sis thai curry tu kesian dia..:)

Aida Salleh said...

ala2 kawin mamak gitu ya sis? tapi mamak ni special skit sbb mamak makan pizza jugak...ni mamak international namanya...heehhehehee...

emy pokden said...

akak masak sedap..itu suami akak request tu...hehehe

BLOG ANAK MAMA^^ said...

kih kih kih nasibla kak LG ni pandai masak^^ bolehlah request-request ye^^

liemaopurut a.k.a ana said...

hahahha....husband kak LG memang suka sangat ni makan nasi ngan kari. Kita ni pun kadang2 jemu makan nasik hehehe.

Kniedaz said...

hehe...nasib baik bukan hari2 nasi dan kari...kalau tak, boleh bukak kedai kari la...

Unaizah said...

Okay la tu, TOH just mintak nasi with kari and cheese pizza. Maunya dia mintak makanan yg susah-susah every week, tak ke naya. If you dah muak makan those things, you can always cook something else for yourself. Takpe sebab you're a good cook :-)

Nora Karim said...

heheh hubby dah terpengaruh dengan masakan melayu... :P

lemongrass said...

pendragon,
entah apa yg sedap sgt kari tu, I pun tak tau, hahaha

Meera,
Kalau I ada keturunan mamak, I rasa baru lah my kari sgt kaw2, hehehe

Kak Badar,
my hubby pulaknya, suka kari style indian. I pulak suka kari style melayu, mkn dgn sambal belacan/sambal kicap, terung celur..yummm :-)

Nora,
Itu yg I heran, sure Mak dia masa preggy dia dulu, asik tengok citer hindustan aje agaknya, muahahahaha

Susumanis,
ramai mat saleh kat oz ni yg suka kari, termasuklah my hubby yg sorang tu, hehehe

Kak Yanti,
sure seronok hubby I klu pergi rumah you sbb dpt makan kari mamak kaw2 :-)

Cik Chinta,
agaknya lah kan. Ataupun dia dah terbiasa sgt dgn cara I masak, so sedap tak sedap telan aje, hehehe

Nurul Nadia,
marriage is not always sunshine and rainbows, ada masa2 penuh dgn storms and rain. But that's what makes marriage interesting kan :-)

UmmuAidan,
I ni kan tak kisah kalau menguli, tp asik2 balik2 uli pizza, jemu I, hahahha

Aida,
entah mana dia dpt genes mamak tu, heran betul I. Ni silap I lah, introduce kari ke dia awal2 kahwin dulu sampai dia hooked, hahaha

Emy,
dengan sape lagi dia nak request kan, hahaha

Blog anak mama,
tu yg diaorang pandai2 aje request macam2 kan, hahaha

Ana,
tu yg I heran mcm mana dia tak jemu nasi dgn kari ni. I yg Asian ni yg jemu, hahaha

Kniedaz,
kalau hari2 dia mintak nasi n kari, memang lah I mogok hari2, hahaha

Unaizah,
tu lah, luckily bukan benda yg susah nak buat kan :-). I pun slalu jugak masak something else yg melayu style for me on top of the kari :-)

Nora,
dia dah terpengaruh dgn masakan mamak, hahaha