Tuesday, 12 February 2013

It was so darn hot!

Minggu ni kat Perth ada heatwave.

I kesian betul kat tourists yang datang Perth minggu ni sebab panas ya amat!

Dah lah panas, pastu banyak lalat pulak tu (which is usual during Summer).

I yang dah menetap kat Perth for 7 years ni pun find it very very hot and bleugh.

Mana tak nya, this was the temperature outside the car while I was waiting for the girls to come out of schools this afternoon.

IMG_1254

Abaikan lah ye segala habuk on the dashboard tu. Lama giler we all tak lap, hahahaha.

It was 42.5C!

Giler nya panas!

Bila panas2 macam ni, I slalunya akan bawak a bottle of juice/ cordial with loads of ice when I pick the girls up for them to have in the car.

Walaupun kat sekolah tu ada water cooler but it is still nice to have ice cold drinks in the car kan.

Memang weather kat Perth selalu macam ni, bila dah nak dekat masuk Autumn, lagi giler2 dia panas.

Even pukul 7.30 pagi tadi pun the temperature dah sampai 30C.

So, what did I do when the weather was so hot?

Well, apart from siram all the tanaman lah kan and a little bit of shopping to cool me off (hahahaha).

I did some sewing Smile.

IMG_1237

Bila takde guest nak datang, we convert the guest room to store room+ironing room+clean washing dumping room+sewing room.

Bila ada guest, convert balik ke guest bedroom.

Ala2 magic gitu!

hahahaha…..

It’s nice sewing in this room sebab boleh bukak the window luas2 and tengok the green garden.

And since it’s so hot, malas nak makan yang berat2 sangat so I made sausages with onion and apple gravy, steamed veges and homemade bread rolls for dinner tadi.

IMG_3733

IMG_3736

IMG_3740

Believe me, that amount on my plate was very filling.

20 comments:

penDragon said...

Panasnyaaa...I mmg malas nk keluar rmh kalau temp tinggi mcm ni. Keluar hanya jika terpaksa & bila ada urusan je...beriadah dlm mall la selalunya sbb sejuk ada aircond!

Yong Is My Name said...

Salam Sis,

Dah macam free sauna.
tapi keek sini time summer tu normal temp.
minum air banyak yea

akmall said...

waaahhh...panasnya kak... sek baik lah kat Malaysia tak sepanas itu..kalau tak... hhhuuu.. habis tan kulit yang memang dah tan ni.. btw,jangan main panas kak dan keluarga, bahaya..

Unaizah said...

Panasnya!! I penah experience 42`C masa gi jejalan kat Pheonix, Arizona.

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Panasnya, ala-ala kalau letak telur yg dipecahkan ke dlm fry pan, letak tengah panas, mau je dia masak! Mesin jahit sampai dua? Mak Aji punya satu pun sempat collect habuk. Jahit apa?

cik chinta said...

nyum2

susumanis said...

panas tuh LG tapi windy x, kalau x mmg mcm kena bako la yerr

Mother of Two said...

kak min,

kalau kat dubai time malam 42.5 :)..

CikLily Putih said...

Giler panas tu.. kita kat msia ni pun panas terik sket dah tak larat ini kan plak akak kan...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,

Kami di sini pun dah mula panas.
Kalau time subuh tu masih 12c, menjelang dzohor dah cecah 27-30c.
Mujur lps asar sejuk balik plus berangin.
So boleh mula punggah jaket & d geng masuk gerobok semula.

p/s;
Tabik la dgn u blh mkn byk tu jer.. kalau Sham.. hihihi..

ummuaidan said...

Oiiih....panasnya tuh...seksa kan nak kuar umah panas2 gitu...huhuhu..u mesti terer gile jahit baju2 kan sis..ngan2 2 mesin jahit..kat umah pun ade mesin jahit yg tp cuma 3,4 kali jer guna...hikhihik..takder seni...

Aida Salleh said...

uishhh...panas mengalahkan Malaysia ya sis. Bila macam tu sure u rasa bestnya kalau dok kat Malaysia kan kan kan? hehehehhee....

toratorabujie said...

Assalamualaikum kak LG.. i ve been reading thruout ur blog for past few days just to get the idea about living in Perth but turn out being amazed by all ur dishes. Jangan tatau yesterday i cooked satay just because tgk gambar ur satay. I started making satay from A to Z!!!! Seekor ayam je pun .. By the way suhu kat sana skrg macam suhu kat Abu Dhabi during ramadan. Kat sini pernah up to 51 degree celcius!!!

eezard_vazz said...

Wowww that's blazing hot... Never experience such high temp... Wish to go to Perth, WA someday... Luv the unique Pinnacles Desert area... Pretty cool, I guessed... =D

Owhh, that food pics, very very tempting... Keep on inspiring me to cook @ bake, Sis... =)

Kniedaz said...

Panasnya......kalau sya...xkeluar rumah la...huhu....

Miss Cool said...

beliv me. The law of attraction memang kuat giler LG. Bila i teringin pizza, ur entry is pizza. Bila teringin a kind of ayam, nmpk u makan lauk tu. kali ni plak, I dok teringinnnnn nak beli mesin jahit sampai mimpi2. Tgk tu! U tayang mesin jahit U plak!

lemongrass said...

Pendragon,
memang tak larat nak keluar rumah. Nak jadi drebar pun seksa rasanhya, haha. But klu bershopping mmng best sbb nyaman aje :-)

Yong,
Salam. klu duduk dlm kereta, memang lost weight lah lepas tu sbb bersauna. Kat sini occas aje dia naik sampai 40+ tapi slalunya seminggu suhu tinggi mcm tu.

Akmall,
kaki I pun dah berbelang2 sbb terlebih tanned sbb pakai selipar. Keluar siram pokok sekejap tu aje pun dah boleh tanned :-)

Unaizah,
bila dah sampai 42C, memang I rasa cair otak I ni sbb panas sgt, hehehe

Mak Aji,
Salam. mesin jahit tu satu mesin jahit biasa, satu lagi mesin jahit tepi. alah, cuba bega2 baju sikit semalam :-)

Cik Chinta,
memang yumm :-)

Susumanis,
wind dia pun bertiup dr desert so panas berbahang jugak. Dah petang baru nyaman sikit angin nya.

Shiela,
Kalau I kat Dubai masa Summer, memang takkan keluar langsung lah even waktu malam, hahaha

CikLilyPutih,
nasib baik lah bukan hari2 panas mcm ni, kalau tak, memang I balik Msia aje lah, heeee

Sham,
Salam. Kat sini pulak, entah bila nak start sejuk. Padahal Autumn offcially starts bulan depan. tak larat dah panas2 ni.

UmmuAidan,
I tak terer menjahit sgt. I kena ada pattern, baru boleh jahit, hehehe. Tapi kdg2 setahun baru mood dtg nak menjahit ni :-)

Aida,
bila panas mcm ni, baru lah rasa alangkah bestnya klu ada pasar malam yg jual segala mcm air sejuk2 kat sini, hahaha.

toratorabujie,
Waalaikumsalam. Thanks ye sbb sudi baca my blog. You berhajat nak berhijrah ke Perth ke? Perth ni best sbb sgt lah multicultural nya :-).
Congrats sbb berjaya buat satay fr A to Z :-).

Eezard,
Pinnacles would have been extra hot during Summer because it's just desert so kalau nak dtg sini, dtg time late Autumn or early Winter :-).

Kniedaz,
I terpaksa keluar rumah sbb jadi supir kan, hehehe

Miss Cool,
hahaha...lepas ni you kena lah beli mesin jahit jugak sbb dah termimpi2. Nasib baik you tak termimpi nak bercucuk tanam kan :-)

Sayed Hasrul said...

Salam
Cuaca makin panas dari tahun ke tahun. Kesan rumah hijau dan global warming nih. We should be prepared for the heat and extreme climate where ever we are. Lucky you have some activities to fill up the free time.... : )

Nora Karim said...

cantiknya pemandangan garden tu kalau tgh menjahit... hehe

LynnAiza said...

takleh bayang panas 42.5 kat sana tu mcm mana. kat msia ni pon dah boleh cairrr,peluh2 abes. phewww. :P