Wednesday, 27 February 2013

When I don’t know what else to cook

Malam ni I masak noodles…

Itupun pukul 5 baru kelam kabut cari and keluarkan bahan2 nak masak.

When The Other Half got home and saw the rice noodles soaking in warm water, he asked, “Are you making char kuey teow tonite?

I said, “no…it’s probably more kuey teow less char…

I used the dried rice noodles yang the Thais selalu guna untuk buat pad thai since I tak kuasa nak pergi kedai beli the fresh kuey teow.

And nak buat rice noodles tu sendiri, lagi lah I tak kuasa! hehehehe

I suka guna dried noodles ni sebab dia tak senang hancur masa digoreng tu.

Kalau guna yang fresh, by the end of the goreng session, dah banyak yg hancur and susah betul nak makan guna chopsticks.

IMG_4031

I only used garlic, oyster sauce, sweet chilli sauce, kecap manis and kicap masin for the perencah.

So, tu yang bukan char kuey teow nor pad thai yang I masak ni.

I guess just kuey teow goreng biasa aje lah kan Smile.

IMG_4038

And then guna thinly sliced beef topside and eggs for the proteins.

IMG_4034

And spring onions, carrots, beansprouts and tomatoes for the veges.

IMG_4039

And bila nak makan, just tabur bawang goreng, cili jeruk and cashew nuts on top.

Seperti biasa, Miss 9 loved it because she loves anything noodle-y.

The Other Half liked it. He prefers kuey teow than mee kuning but he doesn’t like meehoon.

Miss 13 seperti biasa, makan dengan muka pasrah, she neither hated it nor liked it…. hahahahahaha…..

10 comments:

Mat Gebu said...

Hahaha....muka pasrah...sah2 dalam persimpangan dilema...

penDragon said...

I pun suka kway teow. Err...mcmana tu muka pasrah?

Mona said...

As Salam. LG. Chek bulih lah berkawan dgn miss 9. Chek pun hantu noodle jugak.hissss yg tak bulih tahan tu chek nampak cabai jerukkk...dann lagi buatcabai jerukkk nooo...tu yg mahaiii tu..

Carl Lesmana said...

muka pasrah. hahahha =) makan dengan rela hati jela jawabnya. hihi

ummuaidan said...

Akak biasa buat sendiri kuey teow guna mesin tuh yer? yg kat sini dried kuey teow tuh besar sgt saiznya..
anyway terliur tgk yr char kuey teow ngan lada jeruknya...kesian miss 13 heheh

hudamohamed said...

Kenapa makan dengan muka pasrah Miss 13.. aissss kalau i sy kat tempat Miss 13 mesti makan dengan selera.. :D

Aida Salleh said...

Amboi sis siap cili jeruk lagi. Kelasssssss....:-) Your Other Half dengan your kids makan cili jeruk jugak ke sis?

Kniedaz said...

hehe...Miss13 tak suka noodles ke? saya paling suka bihun..kuey teow kurang suka...

Chekgu Azrine said...

baru semalam makan char kuey tiaw...sedapnya!!

lemongrass said...

Cik Mat,
budak tu memang sentiasa muka pasrah klu kat meja makan :-D

Pendragon,
hahaha...I kena ambik gambar dia so i can show mcm mana muka pasrah itu ;-P

Mona,
Wassalam. I pun hantu noodles jugak, boleh lah kita ber gang kan :-). Cili jeruk tu memang dah lama buat, sentiasa ada stock dlm fridge, senang nak makan bila ada stock :-)

Carl,
hahaha...dia makan sbb terpaksa and lapar walaupun tak rela :D

UmmuAidan,
I tak pernah buat kuey teow sendiri. Kat sini senang nak cari barang2 asian yg fresh ni so tu yg mmng maaaaalaaaas lah nak buat, hahaha

Huda,
Miss 13 tu choosy sikit, ada bnyk food yg dia tak berapa gemar tp dis still makan sbb terpaksa. Tu yg muka pasrah menerima, hahaha

Aida,
My hubby makan cili jeruk, feveret dia tu :-). My kids tak makan sbb pedas, hehehe

Kniedaz,
Miss 13 tu tak suka asian food sgt kecuali roti canai, hehehe. I pun suka bihun ni, hubby pulak tak gemar.

Chekgu Azrine,
sure lah your char kuey teow lagi sedap dr kuey teow I, gerenti dah!