Thursday, 21 February 2013

Shortcrust pastry day

Both of the girls had an early start this morning.

Miss 13 has her mock trials club which starts at 7.30 every Thursday.

Miss 9 pulak has her choir rehearsal which starts at 7.45 also on Thursday mornings.

Selalunya pukul 8 pagi baru terhegeh2 keluar rumah nak pergi sekolah….

But pagi tadi, pukul 8 pagi I dah sampai rumah balik after sending them off to school.

Terus rasa macam lapang giler tak tau nak buat apa, hahahahaha………

(Padahal banyak house chores nak kena buat but malas nak buat…)

So, I surfed the net looking for things to cook for dinner and other things I can cook as well….

We are on a diet but we all makan semua benda cuma tak lah makan banyak and lepas tu pulun exercise lah so tu yang I still buat sweet things occasionally.

Tonights’s theme was shortcrust pastry Smile.

Sebab ada shortcrust pastry in the freezer dah lama tak guna, heeee….

First I made dessert which was berry tart.

But I could only find frozen blueberries in the freezer instead of mixed berries so jadi lah blueberry tart.

IMG_3896

IMG_3930

It tasted really good albeit a tad too sweet for me. Patutnya kena guna raspberries so ada rasa masam and manis but couldn’t find it in the freezer.

IMG_3932

And then for dinner, I made caramelised onion, roast potatoes and sweet potatoes, semi dried tomato, basil and feta quiche.

(I used shortcrust pastry as well for the quiche case.)

Panjang giler nama nya kan, hikhikhikhik….

Ini rupa the quiche sebelum I curah the egg and cream mixture on it.

IMG_3889

Mana tak panjang kan, itu benda2 yang I letak in the quiche’s filling.

IMG_3890

And ini rupa the quiche setelah dimasak.

IMG_3904

IMG_3908

And then makan pulak dengan oven baked sausages in sauces and salad.

IMG_3912

IMG_3915

Cross section of the quiche…

IMG_3922

And up close and personal of the sausages.

IMG_3925

Sekarang I nak solat maghrib lepas tu nak bertungkus lumus bakar calories on the elliptical…

After our dinner tonite, mau lah kot I kena use the elliptical for an hour

My usual 45 minutes tak cukup nak burn all the calories consumed, hehehehe….

11 comments:

Azlina Ahmad said...

Salam...mmm yummy..
Akak. .ajar cara nak buat salad2 Akak tu..terliur nengok nyer. ..

Azlina Ahmad said...

Salam...mmm yummy..
Akak. .ajar cara nak buat salad2 Akak tu..terliur nengok nyer. ..

susumanis said...

oooooo...yum yum LG

FnF Simple Life said...

ye ye kak... sy pun nak belajar buat salad yg sedap... if possible tolong le tunjuk ajar with complete recipes esp. on how to make delicious salad dressing tu... ;)

ibu,mommy,mom... said...

I love my elliptical too .

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

never fail to make me drooling!!!teringin nak pandai masak mcm u....

faa.rosli said...

baguss baguss..tak bimbang nak makan banyak kan..hehehe

Aida Salleh said...

Teringinnya nak buat quiche ni. Macam sedap jer (ehhh lupa pulak...u masak apa pun i nampak sedap je sis kan? hehehhe)

syariza said...
This comment has been removed by the author.
syariza said...

Hi,

I need your favor...have u heard of "Gold Tree" brand pastry margarine? If u did, I need to know whether it is halal certified or not?

Thanks in advance :)

lemongrass said...

Azlina,
Salam. Salad I tu jenis salad yg apa ada dlm fridge and fruit bowl I guna, hehehe.
Selalunya mesti ada mixed salad/lettuce leaves, timun sikit, capsicum, carrot, avocado ke. Pastu letak fruit either apple atau pear atau oren.
Pastu tambah carbs mcm keledek bakar, kentang, atau roti toast yg dah potong kecik2.
Pastu tambah protein sama ada ayam atau daging atau seafood yg dah dimasak.
Dressing dia ikut suka tekak :-).

Susumanis,
memang yumm :-)

FnF,
one fine day I akan buat step by step ye sbb boleh motivate I lagi nak makan salad hari2, hahaha

Ibu,
elliptical ni I rasa machine yg paling cepat nak bagi I lose weight, hehehe

Nina,
I ni tak lah pandai mana. Cuma I pandai masak apa yg my family suka makan aje :-)

Faa,
kalau makan salad, memang rasa lega aje hati walaupun makan baaaanyaaaak, hahaha

Aida,
senang aje nak buat quiche ni, letak aje apa fillings yg kita suka, hehehe

Syariza,
I've never seen nor heard gold brand pastry margerine. So far, kat Perth ni I tak pernah nampak any pastry margarine at the supermarkets. Are you sure it's an Australian brand?