Tuesday, 5 February 2013

Another chicken dish

Disebabkan malas nak keluar bilik nak mengupdate blog kat my usual laptop desk sebab the guest tgh tengok movie (weh! dah malam weh, masuk la tido! hehe), terpaksalah I update dlm bilik guna iPad aje.
Sangat lah tak bestnya sbb lain aje rasa bila tak guna real keypad. And layout blog photos pun lain kalau update dgn Blogger mobile ni.

Takpe, esok dia dah nak pindah hotel for his conference so I'll get my house back esok :-).
And esok dah tak boleh lah I nak give excuses tak nak exrecise kan...

Malam ni for dinner, I masak ayam again. I think ayam ni meat yang paling versatile and yang paling senang nak masak and yang tak ramai people allergic to.
Kalau ikan, kena cari yang fillet, pastu kena cari yang diaorang biasa makan. Same goes with seafood, ramai gak yang allergic to seafood. Kalau beef pulak, some people tak makan red meat and kalau tersilap masak beef, it can be a bit tough. Same goes with lamb, ramai jugak yang tak makan lamb.
Kalau makan ayam hari2 pun tak rasa muak as long as masak different type of dishes lah.

So, I masak the easiest western meal, roast chicken with roast potatoes. Makan pulak dengan beans salad and green with croutons salad.
I roasted the potatoes guna the leftover duck fat. Memang rasa lain lah kalau compare dengan roast potatoes guna olive oil aje. As long as you dont think about the calories and the artery-clogging fats in the duck fat, memang sedap sangat2 lah makan, hehehehe.

Tu sebab I buat 2 types of salad to eat with the main meal. So I tak rasa guilty hidangkan that type of calorie laden food.

But I terlupa nak buat gravy so makan aje lah dengan sweet chilli sauce which was still sedap! Obviously sedap sebab the guest makan the roast potatoes bertambah2! Bila lagi kan nak makan potatoes roasted in duck fat ynag menggemukkan ni kan, hahaha......

P/S I tak sempat nak reply all the comments yet. Tunggu dulu ye!





21 comments:

susumanis said...

salam LG, makan kat umah LG cam makan kat restro bila tgk garnishing dia tuh..sure yummmmm sgt..terliur wehhhh

Danial Ikhwan Jaafar said...

Ohh....0___0 *drooling*
made a mistake coming here when I'm about to sleep!

noor shafila said...

Kenny Rogers pun boleh kalah ni.

kasihredha said...

Memang ayam paling Selamat...Betul...setuju tu.
Aduhaiiii Sungguh terliur

kasihredha said...

Memang ayam paling Selamat...Betul...setuju tu.
Aduhaiiii Sungguh terliur

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..klu masak ayam ni,semua tak tolak..semua suke (^_^)

meera said...

Sis roast ayam tu brp lama ya.. cantik je wrna kulit ayam sis. Btul tu.. Mmg kalah Kenny Rogers.

ogyep yummy mellow said...

Cantik aje ayam tu tergolek atas grill tu.. so yummylicious..

Hafizah Mohamad said...

salam kak...sedapnyer tgk ayam tu....dressing pun nampak sedap....tp kalau kat umah fiza ni kalau buat ayam kena ada dgg sbb asben alegik ngan ayam...he he he...kena la buat dua versi...ayam n dgg...

Amanda Suria said...

wow....terus lapar perut....

Fifi Nadhrah said...

saye nak potatoes tu.. hihi..

Aida Salleh said...

i memang 'hantu' ayam & potato sis.so kalau u masak apa je pun mmg terliurlah jawbnya. Tp skg i dah bijak sikit...kena jenguk ur blog lepas breakfast tak bleh jenguk dgn empty stomach sbb nanti 'merana' tengok all the food ni...hehehehehe

Nanak said...

adakah gambar dinner itu di ambil depan guests?hihihihi

nadia rashid said...

suka betul tgk ayam roast seekor mcm ni..tapi tak reti buat!..

Madam Sooyaree said...

Makanan ruji kami tu, roast chicken, hahaha... yang extra tu, banyak kegunaan kannn... Nasi goreng? Sandwich? Pasta? Semua jalan...

Huda Ahsin 2 said...

See... bertambah-tambah lagi mamat tu makan. Habislah... lepas ni memang dia takkan miss berovernight-night dan night lagi kat rumah you bila dia datang Perth. Makan sedap!

Chekgu Azrine said...

sedapnya sis!!

Kak Mahh said...

Nampak macam best je ayam tuuuuu...

hanim said...

kalau guna ipad, address kat ats tu tukar dr m=1 kepada m=0 (atau terbalik). nt dpt la balik template seperti blog :)

Messy Mummy said...

kakmin, guna ipad nak update blog memang tak best. tetambah time rajin bebenor nak menulis panjangkan.. slalu turnoff kalau kena guna ipad..

bdw, roast chicken adalah pojaan. tapi tak pernah buat sendiripun.. kedai jer memanjang.. sbb?? tak retilah nak potong2 chicken tuh.. kalau masak mesti beli yg siap potong. hehehe.. tapi kalau roast mcm tu rasanya tak berapa juicykan??

lemongrass said...

Susumanis,
Salam. Kdg2 aje garnishing kat rumah I ni mcm kat resto. Slalunya very bare, hehehe

Danial,
go quickly to sleep so tak rasa lapar. But you might dream about it ;-D

Noor Shafila,
you tau tak, I kan tak pernah makan kat kenny rogers tu so I mmng tak tau mcm mana rasa roast chicken dia. Kesian kan, hehehe

Kak Kasih,
most people will eat ayam kan unless the are vegetarians lah. And then itu yg paling senang nak masak :-)

Atie,
Salam. Betul tu, ayam ni very bersatile :-)

Meera,
I buat slow roast chicken, masak suhu yg rendah tapi lama so kulit luar tak hitam, tp isi dlm dah betul2 masak. And then, last 30 minutes, naikkan suhu so jadi perang sikit kulit dia.

Ogyep,
roast chicken mmng menggoda kan :-)

Hafizah,
Salam. Lah, siannya dia allergic kat ayam. Mcm tu kenalah I masak daging aje klu dpt guest mcm your hubby ye, hehehe

Amanda,
lapar perut, kena lah cari roast chicken lepas ni :-)

Fifi,
potatoes tu memang sedap sgt! berebut orang makan, hahaha

Aida,
hahaha...betul tu, jgn masuk blog masak memasak masa tgh lapar, or else, air liur meleleh the whole day!

nanak,
betul tu! Sambil kena jeling dgn guest, hahaha

Nadia,
I suka roast ayam sekor mcm ni sbb senang and cantik aje :-)

Mai,
hahaha...samalah kita. The leftovers tu yg I paling suka sbb mcm2 kegunaan :-)

Huda,
I guess dia bertambah2 makan sbb kena dgn selera dia kot, tak too spicy and tak bland. nasib baik selera dia tak high class, hehehe

Chekgu azrine,
roast chicken ni memang slalu buat orang terliur kan :-)

Kak Mahh,
memang best! :-)

Hanim,
itu memang I dah lama tukar. Cuma bila nak update guna Blogger mobile tu aje yg layout dia a bit different, tak boleh nak letak pictures kat mana2 tempat yg kita suka.

MM,
I rasa jari jemari I ni chubby kot, tu yg susah nak guna keypad iPad yg kecik tu, hahaha.
I pun tak reti sgt nak potong the roast chicken tu tapi I guna kitchen sears/scissors yg memang khas utk potong ayam, terus jadi senang.