Monday, 4 February 2013

When someone else is in the house

Bila the guest dah masuk tidur, baru lah boleh nak update blog, hikhikhik…

And malam ni I terpaksa forego my 8 o’clock exercise routine on the elliptical sebab malu weh nak exercise bila ada orang ni.

Furthermore, I slalu exercise cuma pakai my lycra shorts and singlet aje sebab kat rumah aje pun kan.

Sangat lah tidak sanggup I nak pakai macam tu depan the guest, hahaha.

I tak larat pulak nya nak exercise during the day sebab tengah panas sangat sekarang ni……

Any excuse not to exercise will do eh, heeee….

And nak ambik gambar food betul2 pun sure lah termalu kan, so tadi I cuma ambik gambar guna iPhone aje lah.

Itu pun a bit discreetly, walaupun kena jeling jugak dengan the guest but I buat tak paham aje, kahkahkahkah….

Malam ni for dinner, I made butter chicken and stir fry snake beans with coconut.

The guest is a Mat Saleh yang tak tahan pedas sangat.

So, tu yang I buat butter chicken because gerenti tak pedas.

This guy has been to Perth a few times jugak lah and everytime dia datang Perth, he’ll stay at our house for a few nights.

Setiap kali dia datang bermalam, memang I akan masak some Asian dishes for him but nothing extravagant like rendang or sate or nasi kerabu or nasi dagang or nasi ambeng.

Tak kuasa I!

Hehehehe…..

And this guy pernah told us once before that he is not a foodie at all.

Dia kata kalau ada pill yang dia boleh makan untuk ganti food to keep him alive, he would rather take the pill.

Sebab dia kata masa dia kecik, his Mum memang tak tau masak langsung2 and he grew up with the same food over and over again and tak sedap on top of that.

So, tu yang dia tak berapa minat dengan food.

But he said he’s getting better, dah makan macam2 sekarang.

And I guess he must have liked the butter chicken that I made tonite sebab siap tambah dua kali tu, hahahaha….

IMG_1142

IMG_1143

I masak sekilo chicken thigh fillet, not much is left.

Mat Saleh style memang mcm ni, nasi tak banyak mana, but lauk penuh satu pinggan.

Samalah dengan Mat Saleh kat rumah ni pun, hehehe….

Malam esok I masak western dish pulak.

Just to show off that I can cook both Asian and Western dishes, hahahaha Smile with tongue out.

17 comments:

mama ila said...

wahhh..sedappppp.... =)

m.u.l.a.n said...

woaahhh... yummeehh.. guest u tu macam i jugak.. nasi sikit tapi lauk banyak penuh sepinggan.. tapi i tetap badang rupanya.. i pon ada darah mat saleh tau.. sbb nama atok i tu MD SALLEH (panggil mat saleh)... ngeeee....

penDragon said...

Ada jugak org yg x minat dgn food...ye....kalau I mesti rasa hidup ini tak menyeronokkan tanpa food yg sedap2!

Danial Ikhwan Jaafar said...

i remember last time we had bbq but kawan2 mat saleh ni macam tak makan banyak ayam2 bbq. they said they rather drink. orang2 muda kot =___="

Hafizah Mohamad said...

isk..kan best kalau fiza pun jadi cam mat saleh tu...x minat makanan...boleh la maintain slim melim...ni dok kalut nak bg kuruih...ha ha hadoi la....

Irfa said...

sbnrnya mkn lauk byk lebih bagus dr mkn byk nasi.kan?

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Kali pertama terjumpa org yg x enjoy makanan gara2 masakan ibunya! Kesianlah pulak sbb pandangan hidupnya juga terjejas. Semacam penderaan oleh ibunya! Kena pilak butter chicken yg sedap, barulah dia kena re-think tentang pandangannya sebelum ini ttg makan!! You're a life-saver LG!!

Chekgu Azrine said...

apa2pun sis..saya terliuq tgok sis punya dishes kesemuanya tau!!haha

NenetPenne (NP) said...

ruginya hidup tak suka food... ayooo... rugi rugi..

i kira i ni kategory mat salleh laa kot sebab i makan nasi sikit tapi lauk penuh pingan and byk...

eh ur mat salleh fren tu dah kawen ker? ha ha ha....

Fifi Nadhrah said...

tibe2 terase nak masak macam2 untuk anak.. takut anak tak suke food.. kesiannye.. rugi.. tapi macam fifi yang terlebih minat ni payah jugak.. tak kurus2.. hihi..

Kak Mahh said...

Biasalah kalau tetamu ada di rumah...kerja rumah pun bertambah.

Huda Ahsin 2 said...

Boleh jadik trauma rupanya kalau mak tak pandai masak. Kesian kat dia ek?

Dalam pada kata diri not a foodie, bertambah jugak dia makan. Maknanya you masak memang sedap la tu...

Mat Gebu said...

Wahh..tiba2 terasa bangga sebab ada seorang wanita Malaysian Jawa's yang serba boleh, duduk di Perth Australia...bukan di Parit -Selangor, Perak atau Johor..hehe

H O N E Y said...

Kak Mynn!!!


I wonder and excited to know what dishes you will cook for your guest tonight!

Love,

Honey.

Kniedaz said...

Saya paling pening kalau guest jenis tak makan certain food...susah nak plan menu... huhu...safest way, kena ada ayam goreng dan ikan goreng hehehe

kasihredha said...

Beruntung le guest tu dpt merasa masakan timur Dan barat..lepas ni dari x suka makan terus jd suka makan. Sian dia mak dia x pandai masak.
Pssttt...dilarang mmakai shorts dan singlet waktu guest ada yer...hihi..just kidding

lemongrass said...

Mama Ila,
butter chicken ni mmemang sedap :-)

Mulan,'
mcm tu you mmng pure Mat Saleh lah kan sbb atuk nama Mat Saleh, hehehe.
I pun suka jugak lauk bnyk. Tapi bila lauk combination sedap, nasi automatically jadi banyak jugak. Macam mana tu? :-D

Pendragon,
tu lah kan, heran betul orang2 yg mcm tu. Food dgn I tak boleh dipisahkan, hehehe

Danial,
Kalau kat BBQ, memang diaorang lagi suka drink dr makan. Tu yg BBQ diaorang ekan penuh dgn beer, baru they call it BBQ :-)

hafizah,
hahaha...I pun dok kalut nak hilangkan lemak2 ni sbb sukaaaaaaa sgt makan!

irfa,
memang betul tu tp bila lauk best, gerenti kena makan nasi banyak, hahaha

Ummu Madihah,
Salam. Tu lah, masa I first dengar dia cerita, rasa sedih aje sbb kesian. Masa I kecik2 dulu, memang enjoy sgt makan food Mak I so tak boleh terbayang budak2 tak suka masakan their own mums.
I guess skrg dia dah besar and dah belajar kenal food yg sedap, so dah ok lah kot :-).

Chekgu Azrine,
hehehe...kdg2 rupa lagi lawa dr rasa :-)

Net,
memang rugi kan! macam2 food yg sedap2 kat donia ni, hehehe.
Dia dah kahwin lah! Pastu dah 60+ pulak tu, hahaha

Fifi,
Tu yg I rasa my girls are quite lucky sbb dpt Mak mcm I, masak mcm2 :-). Kalau jadi mcm my guest tu, kesian kan!

Kak Mahh,
nasib baik tetamu sorang aje :-)

Huda,
tu lah kan, tak sangka dia boleh sampai ckp mcm tu. Maybe mmng tak sedap betul agaknya food Mak dia masak kan.
Dia bertambah sbb lapar kot, hahaha

Cik Mat,
hahaha...baru mat saleh tu tau yg wanita jawa ni sgtlah pandai masak :-P

Honey,
:-D. My guest pun agaknya was so excited kan, hahaha

Kniedaz,
betul tu. Tu yg bila I ada guests, I akan tanya awal2 apa benda yg diaorang tak boleh makan so I boleh prepare awal2.

Kak Kasih,
Memang dilarang besar2 pakai shorts and singlet, hahaha.
Anak2 kita sgt beruntung kan sbb Mak2 diaorang kira pandai lah jugak masak :-).