Sunday, 10 February 2013

Makan besar…

Ramai lah ye yang makan besar hari ni.

Kat perth ni pun ramai yang makan besar since Chinese New Year happened to fall on a Sunday kan.

Even one of the asian grocery stores dekat2 area rumah I pun tutup hari ni!

Selalunya, diaorang memang open 7 days a week.

Orang lain makan besar, we all pun teringin jugak nak makan besar.

Tapi orang lain makan besar beria2 dengan all the delicious ingredients, we all makan besar just guna apa aje yang ada dalam freezer, dalam pantry and kat kebun sebab malas nak keluar beli barang.

Hahahaha….

The temperature went up to 39C today so memang tak sanggup lah nak keluar.

It will be 41C for the next 3 days!

Nasib baik lah our freezer slalunya quite well stock and kebun pun penuh dgn sayur kan Smile with tongue out.

So, this was what I made for our ‘makan besar’ tonite.

I made honey chicken, prawn taucu and stirfry sawi and shiitake mushrooms in black bean sauce.

IMG_3697

Besar lah jugak kan sebab ada 2 lauk!

Hahahahaha….

IMG_3700

We love honey chicken but I malas nak buat selalu sebab kena celup batter, pastu goreng…

Banyak lemak weh, tak boleh makan selalu.

IMG_3704

I cuma letak 1 biji fresh chilli aje in the prawn taucu but The Other Half kata pedas, hehehe…

Kalau sambal guna cili kering, dia kata tak pedas while I kata pedas.

Tapi kalau masak guna fresh chili, I cakap tak pedas sangat, dia kata pedas.

Funny kan Smile.

IMG_3706

IMG_3702

Memang makan besar sebab semua kekenyangan lepas tu Smile.

8 comments:

Hafizah Mohamad said...

salam kak...sedapnya tgk honey chicken akak tu...boleh bg resepi..he he he...nasik byk tu kenyang ke...(^^,)

penDragon said...

Makan besar haruslah menu ala2 chinese style kan.....

cik chinta said...

akk ni klo msk mmg sdp2. trer btulla

Rayyan Haries said...

Hadoiii tgk ayam tu kak lg...dah lah kat vang vieng, laos ni takda halalan toyibban nyer makanan..haha..hari2 makan telur, tuna or seafood. Seafood frozen n mahal lakk tuu..haha atas bukit katanyaa...

Mencabar iman betul baca blog kak lg harini..haha btw aritu kat malaysia i passed thru Ijok..terus.jerit dalam keta eh kawasan kak lg! Hehe

Adell's Closet said...

Salam kak..sedapnye sume masakan akak..cane nak buat honey chicken tu..;))

Kniedaz said...

tak pernah lagi goreng udang ngan taucu...ble cuba nanti hehe

lemongrass said...

Fizah,
Salam. Memang sedap honey chicken tu tp I xde exact recipe sbb main campak2 aje. Nasib baik menjadi, hahaha

Pendragon,
orang lain makan besar, kita pun nak makan besar jugak, heeee

Cik Chinta,
I cuma tau masak apa yg family suka makan aje. Yg lain I tak tau masak, hehehe

Rayyan,
alamak, tak best betul kan pergi tempat yg takde makanan halalan toyyiban ni. Sure hari2 tension aje bila nak makan kan. Takpe, bila dah balik Msia nanti, boleh melantak puas2 :-).
Femes Ijok tu, jgn tak tau1 Hahaha

Adell,
Salam. I takde excat recipe sbb main campak2 aje but nanti ye I letak recipe campak2 tu.

Kinedaz,
Sedap jugak udang goreng taucu ni tau, hehehe

Nora Karim said...

sedapnya honey chicken... yum yum...