Wednesday, 20 February 2013

Rantings about i***t drivers on a hot Wednesday

The temperature soared so high today.

And to make it worse, I had to keep on going to school a few times today.

Miss 9 started her PEAC program today so I had to pick her up from school at noon and send her to the PEAC centre.

Kesian dia, she had to eat her lunch in the car on the way there.

Ye lah, ambik dia pukul 12, masa tu belum lunch time lagi at school. Pastu program tu starts at 12.30 sampai lah pukul 2.30 without any break.

I told her on Wednesdays, she has to have sandwiches for lunch so it can be easily eaten in the car.

No nasi goreng or mee goreng or leftovers, hehehehehe…..

After dropping her off, I balik rumah balik and then an hour later, kena keluar balik to pick her up from the PEAC centre and then drove to Miss 13’s school pulak to pick her up.

All in 40C weather!

I rasa kat Perth ni, the Summer is so darn long compared to the Winter.

Gimana enggak capek Ibu Supir!

Pastu, dah lah panas, lagi lah panas berasap otak and jiwa ni bila there are so many idiot drivers on the road.

Apasal lah orang2 ni sangat2 lah kiasu nya?

Nak jugak masuk jalan depan kita tapi bawak selow giler.

Terpampang besar2 kata 60kms/hr, yang kamu bawak jugak 45-50kms/hr tu kenapa?

Kalau nak bawak selow, tunggu lah orang lain jalan dulu.

Pastu bawak kereta kejap2 brek, kejap2 brek, pastu bawak kereta sambik borak2 dgn passenger and siap toleh2 passenger lagi so speed kejap2 selow kejap2 selow.

Pastu, sikit pun tak kisah pasal orang lain. Traffic light dah lama turned green, you baru nak terhegeh2 belok. As long as you lepas, orang lain belakang kira kan.

Agggghhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mana lah you all dapat lesen ni!!!!!!!!

Tu yang tambah lagi penat sangat2 ni….

Luckily lah prep for dinner dah buat pagi tadi sebelum kena keluar tengah2 panas or else memang makan maggi aje lah everyone malam ni, hahahahaha.

I made roast chicken with roast potatoes and salad for dinner but I cuma teringin nak makan salad aje.

But my salad kenalah ada protein kan so I just carik2 the roast chicken and add that to my salad.

IMG_3873

My salad seperti biasa ada mixed lettuce leaves, roasted sweet potatoes, cucumber, capsicum, raw kacang panjang, fuji apple and almond.

IMG_3881

Just racik2 roast chicken flesh, jadi a main meal salad yang cukup mengenyangkan.

IMG_3878

IMG_3876

Since I tengah kemaruk dgn dukkah (and dukkah supply berlambak lagi dlm pantry, hehehe), I tabur banyak2 on the salad along with the marinade dressing.

And since I penat giler hari ni, I’m taking a night off from exercising…

Nak lepak2 aje depan laptop, hehehehe…..

And suddenly, I’m feeling much ‘cooler’ sebab I can hear the rain pattering on the roof…

Alhamdulillah for the rain after such a hot day walaupun cuma 5 minit aje, hehehehe!

14 comments:

Hafizah Mohamad said...

setengah driver ni main hentam kromo ja...bukan nak ikut undang2... sampai masuk ranking lah...pemandu malaysia paling biadap....tapi sedap salad tu....nak tanya...dukkah tu apa ya....

m.u.l.a.n said...

betol.. hujan tu rahmat.. sama la i ni yg spend banyak masa dalam kereta lately.. siang hari laa.. in & out 6-7 times a day.. now dah panas setelah habis monsoon, memang rasa macam biskut dalam oven je..

haaaahhh... kalau ada yg drive begitu rupa lambat tatkala terpampang speed limit yg lebih laju, memang la my blood go up up really high one..

faradia said...

salam kak min,

igt kat msia je ada..rupeye..kat sana pun ada..haha..kalu sy time malam tue..sy high beam je..mls nk cte byk..hehe..

Unaizah said...

One of those days huh :-)

ummuaidan said...

Oh oh kesian supir mom, kena buat byk trip... dekat ker in between their shcools and rumah tuh sis..? miss 9 boleh jd lagi krus mcm nie kan..roast chicken to mcm tak byk gravy er sis?

norhidana miswan said...

ada gk ek yg jenis bwk kete selow mcm siput kt tmpt akak atu... bayangkan kalu bwk kete 45-50kms perkh... gile lembab... kalu bwk kete 60kms kt melesia nih pun dh lama kene hon.... lg2 kalu time peak hour...

ibu,mommy,mom... said...

Orang kiasu tu byk di tanahair...

ibh_sue said...

Hahahaha..Mana2 pun ada yg jenis mcm tu kan.
Emmm...Food akk look so yummyy

faradia said...

setuju..kalu wanita paham ler..kalu lelaki pn sama..da xtau nk pangil ape...

Aida Salleh said...

mmg stress betul kalau jumpa driver yang macam tu. terasa macam nak angkat kereta dia letak tepi so kita bleh jalan dulu. tapi kita bukan hulk or superman so tak dapatlah...hehehehe...
sis, ur salad tu mmg nampak sangat-sangat yummy....

Flower said...

hahaha, byk berlaku kat I mcm ni. Dah lah kata boleh 'speed' kat 60km/h, tp still bawak slow melow. Dah2 lah I nowadays mmg cepat naik darah, mulut lak celupar, kena maki hamun je lah. ;)

Rayyan Haries said...

Kak lg, dukkah ni mcm muktipurpose jer hah..meh recipe..rasanya penah makan. Celup roti dalam evoo pastu dalam serbuk.dukkah kan? Crunchy savoury camtu..yum

Kniedaz said...

tak suka juga orang bawa kereta slow sangat tapi duduk tengah2 jalan..susah org belakang nak potong...uiii..panas-panas kan mak kata jangan keluar rumah? hehehe...

lemongrass said...

Fizah,
yang I geram kat sini, pemandu2 asians yg slalu dpt nama tak reti drive. Tapi memang betul pun, geram and mendidih aje klu driving belakang diaorang ni.
Dukkah tu campuran rempah ratus dan kacang hazel.

Mulan,
Asians kat sini yg betul2 bad drivers. Mana diaorang dpt lesen pun I tak tau, geraammmmmm sgt2 kdg. Especially bila cuaca panas kan.

Faradia,
Salam. Pemandu yg kiasu ni, kita high beam and honk pun dia boleh buat dono aje sbb bagi dia, dia tak buat salah apa2, tu yg geram sgt2, hehehe

Unaizah,
bad drivers and really hot humid weather memang buat my blood boils, hehehe

UmmuAidan,
dekat lah jugak, around 8kms one way mcm tu. But bila ada driver yg tak reti road rules ni, tension gak lah, hehehe

Dana,
Slalunya chinese lah yg tak paham speed limit ni. Bukannya I suruh dia speeding, cuma suruh dia bawak ikut speed limit aje, hahaha

Ibu,
sampai melimpah2 ke sini perangai kiasu dia tu! tension I :-)

Aida,
hahaha...betul tu. Kadang2 I rasa mcm nak tolong dia drive kereta dia aje :-)

Nora,
My girls mmng tahu sgt2 yang I cukup menyampah kat Asian drivers, padahal I'm one of them, cuma I tak drive like them :-)

Rayyan,
dukkah ni mmng sedap letak kat everything. I slalu guna recipe ini http://www.taste.com.au/recipes/12277/dukkah.
Klu ada nice crusty bread, celup dlm evoo pastu celup kat dukkah, heaven! :-)

Kniedaz,
Kalau boleh, memang I nak tidur atas katil dgn aircond aje panas2 ni, tapi kesian pulak kat the girls, takde sape nak ambik, hahaha