Saturday, 23 February 2013

Garden update number 100 ;-)

Saturday is as usual, a family day and also a gardening day for us.

Since dah lama I tak tayang gambar garden, I’ll tayang banyak2 lah malam ni ye.

Mula2, kena tunjuk gambar the roses.

IMG_3934

IMG_3943

IMG_3938

IMG_3946

 

Diikuti dengan gambar2 lain pulak ye…

The straw flowers.

IMG_3939

We’ve added some white pebbles around the lime pots so nampak cantik sikit lah skrg.

IMG_1275

Tapi, the lemons and the tahitian limes still masih belum masak2 lagi….

And then gambar in the back garden pulak.

Our pokok kari sekarang tengah galak mengeluarkan buah.

IMG_3948

Buah kari ni boleh makan but the seed inside is poisonous so just makan the flesh and spit out the seed.

So, The Other Half has been trying buah kari ni and he said they are really sweet.

And he’s been asking me to try them.

But I tak lalu nak makan sebab bila nak masuk mulut aje asik terbau kari so my minds cannot compute makan buah bau kari ni…

Terus loya aje tekak I tang2 tu jugak, hahahahaha….

Maybe, kalau I makan kari and buat ulam buah dia, ok lah kot, hikhikhikhik….

But yang I heran nya kan, the lorikeets sikit pun tak datang makan buah kari ni even though warna dia yang merah and then hitam berkilat macam warna anggur tu.

Memang dasar lorikeets Mat Saleh kan!

And ini pulak our cucumbers.

IMG_3966

Kerja I tiap2 pagi masa siram pokok…

Petik anggur on the vines for my breakfast Smile.

IMG_1415

And our visitor today…

We’ve had this bird bath for so long, since we moved into this house.

The Other Half at first rolled his eyes when I bought this bird bath sebab dia kata buat ‘menyemak’ aje in the garden, hehehe…

But now he’s the one yang excited about having it becase the willie wagtails have been using it.

IMG_3959

Sebagai sumber minuman…..

IMG_3952

IMG_3955

And also sebagai sumber air untuk mandi manda….

IMG_3956

We can’t really see the willie wagtail in the bird bath, but we can see the water splashing everywhere bila dia tengah mandi tu.

So cute!

And then bila dah puas mandi, cari makan pulak in our garden…

IMG_3964

They eat insects in the garden so we are always happy to see them Smile.

26 comments:

penDragon said...

oh...cantiknya gambar2 akak niiii...tak pernah pulak I tgk buah pokok kari tu!

kak tyea said...

cantik dan kemas,kak min..sempurna dah tu. :)

afid said...

argghhh..cantiknya anggur! stress! haha..kat malaya mcm x pnh nampak buah pokok kari mcm tu..n x pnh berbuah kot. hehe

suka suka said...

lain macam besar buah kari tu.. suka dengan bird bath tu!!

Dinas Aldi said...

Pokok kari belakang rumah I tak sempat berbuah pun, asyik potong ambik daun, pokok tu marah kot, hehe..

Gewamla tengok buah anggur petik sendiri tu, bestnya!

lemongrass said...

Pendragon,
tu lah kan, dulu masa I kat Msia, memang tak pernah terfikir nak belek2 pokok kari tu. Kat sini, bila dah tanam sendiri and dah tengok buah dia, baru lah tau, heheh

kak tyea,
cantik dan kemas dlm gambar aje. Kat tepi2 tu bersepah2 jugak, hahaha

Afid,
kat Malaya orang tak kisah sgt kat pokok kari, tu yg tak perasan bila berbuah, hahaha.
Memang best ada pokok anggur ni :-D

suka suka,
tu lah, I pun kiranya baru first time tengok buah kari ni bila dah start tanam pokok kari. Pelik betul rupa dia kan :-)

Dinas,
hahaha...hari2 makan kari kari nasi kandar poppadom ye ;-P.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah..
Cantiknya gambar those roses.. blh buat poskad.

p/s;
You take care dear.
Nice people like you shall always be remembered.

ibh_sue said...

Omg. . Sukaaaa. .bungaaa. .buahhh. . Suka2. . Kak! Buah kari? Buah dr pokok kari ka kak? First time tgk. Heee

Along Najwa said...

Ehmm...mmg allergic ( not wanting to use jealous hi..hi..) if akak tayang gambar2 buah anggur yg aci petIk blkg umah and for bfast waa..waa..

Amilita Zaini said...

MashaAllah, cantik2 nya gambar semua. VERY nice garden! Dah ada pagar pastu letak pebbles semua tu lagi cantik. I bet the mat saleh neighbours mesti jeles/suka tengok your lawn & garden.
Memang betul2 garden...ada bunga, buah, burung (3B's gitu hehee)
*applause*

adda syuhada said...

cantiknya garden...baru tau rupanya pokok kari tu ada buah..pestime tgk buah dia..

ummuaidan said...

Best kan bird bath tuh..at least the bird ska jgk menggunakannnya kan..buah kari tuh nampak mcm buah yg seronok dimakan ngan kaler gitu...:)

Madam Sooyaree said...

Best nyaaa.. rasa macam back no nature, in towm version, hihihi.. I wish I have green thumb like yours. Ours didn't survive!

Kniedaz said...

Tak pernah lg nampak buah kari...ada rupanya ya...selama tanam kat rumah tak pernah nampak pun

rozie yuzaila yusof said...

Salam~
Cerita pasal willie wagtail yang paling best. I love to watch the birds eating buah dekat belakang rumah dari pokok kelat paya yang besar...buah kecil-kecil sebiji macam buah kari tu.

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Geram tengok roses tu! Kali pertama tengok buah pokok kari! Mak Aji suka bird bath tapi risaukan nyamuk aedes - kalau penguatkuasa dtg tentu itu tempat tumpuan dia! Kalau bela gapi sure kena makan dek burung pulak?! U buat mcmmana??

SuteraTerengganu Silk said...

bestnya..sambil bercucuk tanam sambil bersedekah...kan? i;m sure all the haiwan doakan agar pokok you berbuah selalu...hehehe

Ina Hashim said...

salam,

whoaaaa...this is my 1st time tgk dan tahu pokok kari pun berbuah...nampak macam berries pulak...tapi seed dia beracun ye?

farah fazrin said...

assalamualaikum akak..

cantik la kak gmbr2 yg akak tgkp..pakai kamera ape ye..admire btl skill akak snap pics..btw, beautiful flowers and garden..like! thumbs up!

LynnAiza said...

nice nice~ suka garden akakk. :)

btw, ni 1st time tau pokok kari pon ada buahhh. pity me. hahahha.

lemongrass said...

Sham,
Pity the roses semua tgh tak cukup air skrg so tak kembang cantik unblemished.
Thanks for your thoughts :-)

Sue,
Memang buah dari pokok kari. Orang kata, boleh cuba tanam pokok kari fr that buah n biji.

Along,
hahaha...orang2 kat Msia petik rambutan, jambu, belimbing kat belakang rumah, orang kat OZ kenalah petik anggur aje :-P

Millie,
thank you :-). Mat Saleh along the street mesti ingat we all ada banyak harta yg nak dijaga sbb tu buat pagar, hahaha...

Adda,
Sbb kita biasa makan daun kari aje kan, tu yg tak pernah perasan ada buahnya :-)

UmmuAidan,
memang best tengok the birds guna the bird bath, rasa berbaloi lah beli :-).
Buah kari tu mmng cantik menarik sgt tp takde burung yg dtg makan, heran betul...

Mai,
We all pun kan bnyk gak tanaman yg tak survive, cuma tak tunjuk aje, hahaha

Kniedaz,
maybe kena right environment, baru dia berbuah kot. We all pun, baru this year pokok kari tu berbuah.

Rozie,
Salam. Species Willie wagtails kat sini makan insects aje. Best jugak kalau diaorang nak makan buah kari tu, hehehe...

Ummu Madihah,
Salam. We all tukar air bird bath tu hari2. Masa I siram pokok2 tu pagi2 atau petang, I akan tuang air bird bath yg lama atas lawn, and ganti air baru so tak sempat nyamuk nak bertelur. Bird bath kitaorang dibuat dr resin, so ringan sgt2 and tak takung air banyak.

Wan G,
Alhamdulillah klu dpt doa2 dr haiwan2 ni kan :-)

Ina,
Salam. Dari apa yg we all baca, orang kata seeds dia beracun tp ada my fren yg makan buah tu and telan dgn biji2 sekali, ok aje dia, hahaha...
maybe in high doses baru ada effect kat badan kot.

Farah,
Waalaikumsalam.
I pakai camera DSLR Canon EOS 1000D aje. Ambik bnyk gambar, and then pilih yg tercantik :-)

LynnAiza,
I pun tau pokok kari ada buah bila our own pokok kari start keluarkan buah, hahaha

kotoko said...

tgk buah pokok kari ingat pokok kari kt umh mak...mmg besar.umor pn da dlm 25tahun..time berbuah mmg byk..

sis,glemer la u..td i tgk ade sorang hamba Allah ni guna pic u petik anggur utk status fb dia..glemer u sis..watermark u dia xbuang :)

lemongrass said...

kotoko,
you all slalu buat apa dgn buah kari tu? biarkan mcm tu aje ke?
alamak, glemer gambar I kat fb ye.
Nasib baik dia tak buang watermark kata itu tangan dia, hahaha

kotoko said...

ntah la sis..mak bior je..kami ni la mase budak2 selalu mkn..biasa la sis,zaman kanak2 semua buah pelik2 nk mkn..lagi2 buah hutan..pernah sampai muntah2 sebab keracunan..hahaa..

Yatie Shukelily said...

baru tahu pokok kari ada buah....

Yatie Shukelily said...

baru tahu yang pokok kari ada buah