Sunday, 3 February 2013

The start of school for this year

Esok dah start sekolah and esok start balik lah kerja I sebagai makcik kantin aka lunch lady and also mak supir aka drebar.

hehehe….

I have set a goal to bekalkan them with healthy food this year.

Occasionally selit junk food takpe but tak boleh lah frequently.

Sia2 aje Miss 9 lost the weight kan or else.

Miss 9 pun dah mintak some fruit salad for her recess esok so lagi lah senang nak capai the goal like this kan Winking smile.

Hari Jumaat lepas dah pergi ke sekolah Miss 9 untuk tengok kelas mana dia dapat and sape budak2 dalam kelas dia and also her class teacher.

Dia agak sedih sebab her bff tak sama kelas dengan dia.

Her school sekarang memang dah berkembang sangat2 sebab ramai gilers nak masuk ke sekolah tu.

But tak lah sebesar sekolah kat Msia nun.

And most of the students in that school are Asians!

Kelas dia pun ada 28 students, memang max students yang dibenarkan for each class lah.

And there’s 2 1/2 classes of Year 5 students.

1/2 class tu sebab ada satu mixed class, separuh budak Year 4 and separuh lagi budak Year 5 in that one class.

I tak kenal sape cikgu dia, tak pernah dengar pun nama her teacher so we’ll just see esok what she’s like I guess.

While Miss 13 pulak akan start Year 10 esok.

She said she’s not looking forward to it sebab dah tak boleh nak main2 this year. Dah kena start focusing on her studies sebab dah start ada major exam every year.

Miss 13 ada exam and Miss 9 pun ada NAPLAN this year so we all lah nanti yang akan terlebih stressed, hikhikhik….

And esok jugak, we all akan dapat tetamu for 2 nights.

Kawan The Other Half from Adelaide.

So, hari ni we all kaw2 kemas the guest room from all the junks that everyone just campak in there.

Esok pulak I nak kena kemas the whole house….

And tadi bila kemas the guest bedroom, terjumpa lah this table cloth for the dining table yang I dah beli lama but terlupa I ada, hehehehe….

So, tadi for dinner, our dining table pakai baju cantik (selalunya bogel aje, hahaha).

IMG_3653

For me cantik lah kalau banding dengan ‘bogel’ tu kan.

We all memang selalu pakai cawan plastic aje kat rumah, pastu macam2 jenis pulak tu. Senang nak basuh and tak berat so tak lah tangan clumsy I ni pecahkan masa membasuh, hehehe….

Bila ada guests baru lah pakai gelas kaca for everyone Smile.

IMG_3648

Tapi tak senonoh kan sebab letak kuali atas meja, kalau nampak MIL memang kena jegil biji mata, hahahahaha.

Nasib baik lah kuali cantik sikit so boleh lah kot dimaafkan Smile with tongue out.

I masak pasta with basil pesto and roast duck.

Roast duck semalam banyak berlebih so I used up the flesh untuk letak dalam pasta ni.

IMG_3649

Miss 13 pulak tak suka sangat this kind of pasta so since ada banyak lagi filling from the enchiladas the other day, I made some enchiladas too.

IMG_3650

Dinner for Miss 13 and also lunch for Miss 13 esok. The Other Half and Miss 9 nak pasta for the lunches esok.

IMG_3656

IMG_3660

My plate of pasta. I added some broccoli and fresh cherry tomatoes in it so adalah jugak veges kan.

11 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Kalau Sham mkn yg hat mcm ni.. mmg cepat la kurus..

susumanis said...

kuali or periuk atas meja, mmg some MIL x bole tapi lately my mum n MIL ok je pulak, faktor usia kot, depa da malas nak replanish nasi or pape nk jalan ke dapo, kalu dulu mmg kena jerit, tapi i da biasa no no kuali n periuk atas meja so far lom lagi, dah mcm my mum n mil nanti ok kot..hahaha

Hafizah Mohamad said...

kalau kat umah fiza pun selalunya pakai mug or gelas plastik ja...pinggan pun kalau boleh nak plastik sbb senang...kalau ada tetamu baru la bawak keluar pinggan yg dlm kotak...kalau x mmg dlm kotak la duduknya..ha ha ha

blu4sky said...

hihihi..LG, i pun sll letak pot kat atas meja bila malas nak salin dlm mangkuk..sib baik FIL x kisah..

Kniedaz said...

kalau ada tetamu nak datang memang kena kerja lebih masa kan..mana2 ceruk yang berhabuk tu, waktu tu la nak lap..kurang lah sikit habuk..huhu...saya suka pasta..nampak yummy!

hayati said...

kak..klu jawa mmg mcm tu kot gayanye.. sy pn suka je hidang lauk dgn periuk2 skali.. ne menurun dr mak la ne.. lg pn x membazir pinggan mangkuk..kan.. gelas kt umah kegunaan harian ikut kuantiti penghuni..sy ngan suami je..so ada 2 je gelasnye..kihkihkih..

Aida Salleh said...

sis, i ni jenis pantang sikit tengok periuk ke tapis ke atas meja....kalaui nampak sure i salin terus...hehhehehee...

m.u.l.a.n said...

lepas kawan bruce willis balik nanti, i pulak jadi tetamu u tau... i nak duduk sebulan gitu... mua hahaaaa... sabor tau dgn kehendak perot i nanti..

onlinejobmalaysia said...

http://onlinejobmalaysia.blogspot.com/

tumpang iklan :)
sila lawat blog saya untuk dapat tips dapat buat duit dengan hanya berada di rumah. hanya bermodalkan RM30. sesuai untuk pelajar, surirumah dan yang masih menunggu kerja.

kasihredha said...

Kat rumah akak pun suka pakai Gelas plastik je...almaklum le semuanya lelaki.
Skrg ni Kat resto ada yg hidang makan dlm periuk Dan kuali...Kalau nenek akak tgok pun sure dia marah..hihi

lemongrass said...

Sham,
waalaikumsalam. Tu yg I suka mkn mcm ni, heeee

susumanis,
kalau I, klu periuk ke kuali tu presentable and setakat utk family I aje, tak kisah. Tapi klu ada guests, rasa mcm tak best aje klu hidang kuali sekali, hahaha

Fizah,
senang kan sbb tak pecah bila nak membasuhnya. Dah lah i ni jenis yg kasar, so probability nak pecah tu tinggi, hehehe

Blu4sky,
I malas nak membasuh extra plates and mangkuk, tu yg senang hidang terus dlm kuali. Dasar pemalas, hahaha

Kniedaz,
masa tetamu dtg aje lah baru nak gosok2 and lap2 lebih sikit kan, hehehe

Hayati,
hikhikhik...parents I tak hidang dgn kuali and periuk ni, anak dia ni aje yg lebih2 malas :-)

Aida,
hehehe. mcm tu kalau you dtg rumah I, I kena make sure takde tapis atas meja kah ;-)

Mulan,
aklau you duduk sebulan, I suruh you aje yg masak, hahaha

Kak Kasih,
we all dulu pakai gelas plastik sbb budak2 kecik lagi. tapi bila dah besar, masih tak tukar2 ke gelas kaca, hehehe