Thursday, 7 February 2013

A pot of gold

Kat Perth ni pun tengah demam Chinese New Year jugak.

Pergi mana2, mesti ada Chinese New Year banner terpampang.

Masuk Woolies and Coles pun siap buat display Chinese New Year kat depan2 .

Woolies tadi siap jual buah durian lagi tu! $6.98 sekilo diaorang jual.

Semata2 nak get into the spirit of celebrating Smile.

Tapi takde lah I nak beli, baik I beli buah durian frozen yg dah siap berkopek and takde biji tu, hehehe….

Tinggal ngap masuk mulut aje.

Memang lah rasa dia tak macam yg fresh but beggars can’t be choosers kan.

Kena tunggu balik Msia, baru lah boleh makan puas2 durian yg fresh.

Anyywaaaayyyyyyyyyyyyyy….

I sebenarnya nak tunjuk gamabr ni kat you all.

I masuk kedai sayur tadi and ambik gambar ni…

IMG_1178

Tengok lah harga kacang panjang tu!

Mahal gilers! $17 a kilo kamu!

Memang orang kaya aje yang mampu makan kacang panjang kat sini, hehehe.

Then, I balik rumah, ambik gambar ni pulak kat kebun.

IMG_3671

kacang panjang kat kebun tu dah sampai banyak yang tua kat pokok sebab dah tak larat we all nak makan.

Boleh katakan hari2 I masak kacang panjang.

Masak western pun I akan steam kacang panjang for the veges, masak Asian lagi lah memang I guna.

The Other half pun dah bagi banyak jugak kat his colleagues yang memang suka kacang panjang.

The Other Half kata, “I will definitely grow snake beans and kafir lime trees when I retire because they are a goldmine!

Kahkahkakahkah….

Daun limau purut tu dijual sepacket about 10 keping around $2 kot.

Definitely mahal macam emas kan! Open-mouthed smile.

So, tadi I masak nasi goreng, I letak kacang panjang berlambak2.

IMG_3661

IMG_3663

IMG_3666

Makan dengan sambal bilis, fillet ikan barramundi goreng and keropok sayur.

Summer ni lah aje nak merasa makan kacang panjang. Winter nanti kena makan sayur lain dah.

14 comments:

norhanim md zain said...

sedapnya tengok sambal tu...emm tengah lapar nie..:-)

penDragon said...

Mahalnyaaaaaa.....TOH x perlu risau dah, bika retire boleh jadi tokey jual kacang panjang & daun limau purut!

Azmatun Ismail said...

lebatnyer kacang panjang ...menjadi semua tanaman u

susumanis said...

la ya ke LG, rasa bersalah pulok dalam fridge kadang kacang panjang sampai kuning tak bermasak, da turn to gold kaler mcam rega kat perth la pulak..LOL

Unaizah said...

Mahalnya kacang panjang! It's a good prospect apa yg The Other Half cakap tu. Tambah-tambah both of you have green fingers.

Gina said...

Duduk Adelaide jaranglah nak makan kacang panjang, itupun kalau buat lontong aje, tapi kacang panjang pun beli dah kecut, belasah ajelah

ummuaidan said...

Nasib baik ade tanam sendiri kat umah kan...nanti hubby u retire blhlah semua mengusahakan tanaman kcg pjg hehehe

Mixed-family in da house.... said...

eh sis,

bukan dah ada pokok limau purut yg tinggi tuh?

ibu,mommy,mom... said...

Kacang panjang cicah sambal belacan yummy!!!

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Kat sana kacang panjang makanan org kaya, kalau kat sini makanan org biasa2 je. Sorang kawan yg semasa kecilnya susah pernah berkata, dia tinggi sebab banyak makan kacang panjang sbb sayur tu yg murah!

T said...

Daun limau purut memang goldmine. Dekat sini, yang kering pun mahal macam apa. Guna sekejap je dah habis pulak tu. Yang fresh takde jual in my area, semua asian stoe i dah cari, tak jumpa jugak :-( Nasib baik ada daun kesum.

Messy Mummy said...

mahalnya kmin... kalau gitu mahalnya mmg tak belilah kacang panjang tuh..

sib baik kmin n family teror bab2 berkebun.. jimat duit... sedekah, pahala tambahan. cayalah...

nadia rashid said...

suka jugak buat ns goreng kampung..taruk kacang panjang n cilipadi..erm nikmat!

sy tgk comparison gambar akak letak..dipasar bukan main mahal mcm jin..tgk kt laman akak..sampai tak terlarat makan! nikmat rezeki tanam sendiri..alhamdulillah..:D

lemongrass said...

kak hanim,
hubby I ckp sambal I still kureng something tp dia tak tau apa. Jenuh I membega but still ada kureng.

Pendragon,
betul tu. bila retire nanti, boleh jual kacang panjang, serai, daun limau purut, hahaha

Azmatun,
Alhamdulillah, kali ni kcg panjang mmng betul2 menjadi :-)

Susumanis,
I pun rasa bersalah biarkan banyak kacang panjang tua2 kat pokok tu sbb tak sempat nak petik. Kalau lah boleh convert ke gold kan best, kaya I, hahaha

Unaizah,
memang good future investment kan! kalau jual $10/kg pun still boleh kaya, hehehe ;-)

Gina,
kacang panjang yg jual kat kedai kat sini pun bnyk gak yg dah kecut2. I beli yg kecut2 tu lah buat benih nak tanam and now dpt bnyk pulangan :-)

UmmuAidan,
hikhikhik...boleh jadi tokay kebun nanti kan :-)

Mixed family in the house,
memang ada. Tu yg my hubby kata that pokok is his superannuation, hahaha

Ibu,
memang gabungan yg sgt sedap!

Ummu Madihah,
salam. Hahaha...maybe dulu masa I kecik2 tak suka mkn kacang panjang kot, tu yg kemetot aje kan :-).

T,
I guess because Perth ni temperate weather so so easy to grow limau purut. and easy to get fresh leaves at the shops. But still mahal mcm apa, mmng wajib kena tanam for future investment :-D

MM,
dulu masa we all belum tanam kck panjang, memang jarang sgt2 I makan. Bila teringin sgt baru lah beli a few hundred grams aje. Skrg, makan sampai dah jemu, hehehe

Nadia,
I pun suka nasi goreng mcm tu tp sbb budak2 tak tahan pedas, kenalah buat nasi goreng tak pedas langsung :-).