Saturday, 16 February 2013

First time rock climbers

Today, we spent some quality time together as a family.

Selalunya The Other Half and I aje yang akan keluar ke kedai on Saturday morning while the girls stay at home doing their own sweet things.

Tapi pagi ni I paksa secara manja for The Other Half to agree to go rock climbing.

At first, punyalah liat dia nak pergi, macam2 alasan dia bagi…

Penat lah, nak spend time resting at home lah, malas nak drive to the city lah….

But I paksa/pujuk gak sampai lah dia setuju denganmuka agak kelat, heeee….

Tapi bila dah sampai kat tempat rock climbing tu, dia pulak yang beria2 memanjat tanpa henti2!

Ceh! hahahahaha….

First time for we all buat rock climbing ni….

At the first climb, ada lah jugak sikit takut but lepas tu, semua perasan macam spiderman aje!

Nasib tak pakai costume spiderman….. kalau tak, memang sebijik Laughing out loud.

So, layan lah ye aksi2 we all meniru gaya spiderman, heeee….

First, kena pasang safety harness…

IMG_1292

Then kena dengar taklimat by the staff, baru boleh panjat lepas tu…

He did the first climb while I was the anchor or in their term, belay.

IMG_1361

making sure the carabiners are all properly fastened.

IMG_1301

and then tukar2 pulak…

IMG_1308

IMG_1317

IMG_1324

IMG_1339

Look Mum! No rope! Smile.

IMG_1345

The Other Half doing the chimney climb.

IMG_1350

And we got to the top, yeay….

IMG_1360

IMG_1370

IMG_1371

IMG_1358

The rope is basically only for safety reason. It doesn’t assist our climbing at all.

Memang guna kederat sendiri lah nak mendaki tu!

Adalah 3 jam lebih we all kat situ.

Bila balik rumah, semua lenguh2 tangan, lengan and kaki, hehehehehe…..

Malam ni gerenti tidur nyenyak sebab kepenatan Smile.

18 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Syioknya buat ni..tp cam org yg jarang senam cam sy ni confirm rasa mengah sebelum buat but looks enjoy!

Cheq Sue said...

pernah la jugak merasa benda alah ni semasa kursus di kuantan, seronok tak hengat..

Mat Gebu said...

Kalau che mat lah...seminggu aku cuti masak...hahaha, tak bley gerak, silap2 jalan pun kengkang....errr, masalahnya boleh ke panjat?...hmmm...haha

penDragon said...

I suka aktiviti mcm ni tapi I ada penyakit gayat! takut pada tempat tinggi...nnti menggigil kaki!

Badar The Great said...

wow rock climbing.....akak tak pernah cuba dis activity. Mcm menarik jg tp takut badan ni berat tak berdaya nk memanjat.Tangan n kaki mesti kena strong kn.

Zulfadly said...

pernah try, nampak senang, bila cuba! haha, seminggu lenguh

Nanak said...

wah,hebat..
zaman uni dulu pernah buat..penat woo..skng ni cnfirm tak larat buat.hehe

Shamsiah Abdul Rahman said...

Caya lah babe..
Sham penah gak try.. tp tinggi pokok kurma jer.. semput tak sudahhhh..

Kniedaz said...

Wah...seronoknya buat aktiviti macam ni satu family...tapi saya gayat...mesti seram sejuk nak panjat..huhu

Hafizah Mohamad said...

wah..ni mmg betoi2 xtvt lasak ni kak...ha ha ha...kalau fiza lebih suka golek atas katil lg...ha ha ha...hebat !!!

ummuaidan said...

Long time ago pernah tgk rock climbing cam nie kat mid ker kalau tak silap...anway u tak gayat ker sis first time? hehehe..mencabar jgk kan sbb kena climb menegak..kalau i sure skrang nie dah tak larat..huhuhu

Cik Sar said...

kalau ciksar mmg x naik dh..lemah dan ketar satu badan... *penah cuba try dulu tp jadi bahan lawak je.. tngk org buat je la nampaknya..

Kiran Yatmorejo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aida Salleh said...

Bestnya sis....nak try gak tp kene kurus dulu.kalau now mau terbalik wall tu..hihihii

Nora Karim said...

wah.. seronoknya... terignin nak buat rock climbing jugak.. last buat dulu masa muda remaja... huhuhuh

aida said...

assalam...teringin nak main wall climbing ni...kak jom jengah blog saya..tq...http://hanyasekadarhobi.blogspot.jp/

vivien_capri said...

mak aii...tingginya miss 13...cuba mak bediri sebelah.. hehehe

lemongrass said...

NurulHuda,
memang perlukan tenaga kaki and tangan yg kuat bila nak manjat2 ni :-)

Cheq Sue,
memang seronok sgt2 kan, kalah budak2, hehehe

Cik Mat,
hahahaha...kalau seminggu cuti masak, adalah bonda and bapak cik mat mengamuk lepas tu.

Pendragon,
kalau nak panjat jgn pandang bawah lepas tu, or else memang menggigil kaki :-)

Kak Badar,
memang betul tu, tangan and kaki kena kuat or else tak dpt nak mengangkat badan kita. Tapi seronok sgt2 once dah nak sampai atas :-)

Zul,
hahaha...memang bila tengok orang buat, nmpk mcm kacang aje kan. Pastu bila kita cuba panjat, lenguh habis lepas tu :-)

Nanak,
I pun ingat tak boleh buat at first, tp bila first time dpt naik tinggi, terus rasa tak nak berhenti :-)

Sham,
hikhikhik...kalau semput atas pokok kurma, boleh berenti makan kurma dpt energy balik ;-)

Kniedaz,
jgn pandang bawah, or else memang seram sejuk, hehehe. Seronok sekali sekala buat activity lasak satu keluarga ni kan :-)

Hafizah,
bila dah buat activity lasak, lepas tu baru lah syiok bergolek atas katil, hahaha

UmmuAidan,
first climb tu memang rasa gayat sbb tak biasa. By second climb dah laju aje naik ke atas, but tak berani sgt pandang bawah, hehehe

Cik Sar,
hehehe...memang kena kuat semangat, pastu kena kuat otot2 tangan and kaki, baru boleh buat rock climbing ni kan :-)

Aida,
hubby I ckp, nasib baik dia dah kurus skrg, tu sbb dia boleh panjat. Kalau dia cuba buat masa dia tgh gemuk dulu, tak larat tangan dia nak mengangkat body dia, hahaha

Nora,
I pulak baru ni lah first time buat, seronok kan :-)

Aida,
wassalam. Jom buat rock climbing, seronok :-)

Viv,
kahkahkah...kalau I berdiri sebelah dia, mmng terasa pendek sgt2 :-)