Saturday, 2 March 2013

The start of a long weekend

It’s the long weekend here in WA.

Monday ni cuti Labour Day, tapi cuma in WA. States lain cuti Labour Day on a different date.

Semua orang suka kalau long weekend kan, boleh sleep later at nite and boleh sleep in in the morning Smile.

But pagi tadi I tak sleep in sangat2 sebab I wanted to make scones and strawberry compote for breakfast.

IMG_4079

I only make lemonade and cream scones sebab they are the easiest.

No rubbing butter into flour or whatnots.

But these scones are a bit crumbly compared to the usual butter scones but I love my scones this way.

And the strawberry compote is basically fresh strawberries cooked in a bit of sugar until they’ve softened and become syrupy.

But lepas makan scones, kenalah exercise kan so all of us went for a bike ride to the local mall.

I suka sebenarnya naik basikal pergi the shops ni….

So, tak boleh lah I or The Other half terpesong menghabiskan duit beli benda berat2 sebab tak boleh nak bawak naik beskal kan…

(tapi kalau setakat nak beli cincin dua tiga carats ok aje, hahahahaha…..).

At the start of the journey…

IMG_1563

20 minutes later…. dah sampai the mall and The Other Half and Miss 13 tengah chain the bikes up together.

IMG_1569

Ramai jugak yang naik beskal pergi shopping ni sebenarnya….

And then, balik from shopping, rehat2, lunch and more rehat2…

We did some gardening.

I bought this thing a couple of weeks ago but punyalah liat nak transfer the tomato plant into it.

Kat vege patch we all tu adalah about 10 tomato plants that grew from the seeds from the old tomato plants planted there.

Bersepah2 lah kat vege patch tu, tu yang ingat nak tried this method tengok hidup ke tak.

IMG_4081

With The Other half’s help, it was ready after 10 minutes.

IMG_4082

IMG_4085

I think I’ve done a bit of a mistake here. I took the biggest of the tomato plants to transplant into here.

Patutnya ambik seedlings yg kecik lah kan….

Oh well, kalau yang ini tak hidup, ada banyak lagi tomato seedlings kat kebun tu, hehehe….

One of our grape bunches.

Tiap2 hari I dok petik buah grape ni one by one, tu sebab rupa dia macam ni.

IMG_4090

The most I can eat at one go is 6-7 grapes aje sebab they are so so sweet. Sangat juicy tapi sangat lah manis nya!

And then for dinner, I made a simple pasta.

Creamy chicken and mushroom fettucine.

IMG_4091

IMG_4095

IMG_4100

I like sundried tomatoes in oil so kalau I buat pasta sempoi mcm ni, I mesti nak letak banyak2, hehehe….

Sebab dah berbeskal pagi tadi kan, tiba2 I malas pulak nak exercise malam ni Open-mouthed smile.

8 comments:

ibh_sue said...

Dekat sini kalau nak naik basikal..fuhhh menyeramkan. Keta byk.
Anggur tanam sendiri bolehlah petik dan terus makan kan. bestnyaaa

Kniedaz said...

Seronok tu berbasikal satu family...hehehe...lebih2 lg nk gi mall

adda syuhada said...

masa sekolah menengah dulu selalu jgk berbasikal..skrang nk kayuh basikal pun mengah rasanya...

ummuaidan said...

Bestnya berbasikal gie mall 1 family kan..releks gitu..tomato tuh sis nanti bila dah besar tak perlu any support lagi kan..ters hanging cam tu jer ikut cahaya matahari kan..

Unknown said...

assalamualaikum kak. im fizah, ur silent reader kat blog akk ni...hehehhe, kak can i have ur email add..i would like to seek for your advice.. :D

Mona said...

As Salam. LG. Syoknya naik basikka kat sana nooo! Kalau naik kat sini pi mall, dah la panihhh habih belengaih ketiakk...sat org Kat mall habih lari

lemongrass said...

Sue,
tu lah yg I ok aje naik basikal 1 family kat sini. Adalah jugak kena cross a few major roads tp cross dekat traffic lights so tak susah :-)

Kniedaz,
tapi tak boleh lah I nak beli macam2 walaupun tgh sale ke sbb takde sape nak bawak, hahaha

Adda,
kita dulu masa budak2 mmng hari2 kerja main basikal kan. Padahal naik basikal kat jalan jugak tp maybe sbb tak banyak sgt kereta kot unlike now.

UmmuAidan,
Kalau tengok kat box, kata tak payang support tp ini first time we all cuba. Kalau berjaya, boleh tanam mcm ni next time. Kalau tak berjaya, tanam atas tanha balik lah, hehehe

Fizah,
waalaikumsalam. my email add lemongrass@y7mail.com

Mona,
Wassalam. memang seronok berbasikal ni, sambil exercise sambil hirup udara segar :-). Kalau kat Msia, tak sanggup I buat :-).

Nina @ BabyBoon said...

LG u've inspired me to get back on to my exercise routine! no more miss fat-a$$ lazybones!

nak tanya, when u bake the scones, is 220 degrees too high? i'm trying them out tomorrow, and read some reviews that 220 degrees is too high. so i thought maybe i should try out at 200 degrees..?