Monday, 18 March 2013

He’s nearly there.

The Biggest Loser Australia-the next generation baru aje start semalam.

So malam tadi I didnt do any exercise sebab tetiba I rasa I don’t need to lose any more weight bila bandingkan my body and my weight to the weight of the contestants!

wahkahkahkahkah Smile with tongue out

And malam ni pulak, the show starts later at 7.30 and I selalunya start exercising at 8….

Tapi takkan lah nak skip my exercise again kan so tadi I buat 30 minutes of exercise aje from 7 to 7.30.

Jadi lah kan setengah jam and 10kms dari takde langsung….

I cakap dengan The Other Half, “phew, luckily you are not as big as them anymore Smile“.

The Other Half is so happy now because he is nearly there at his ideal weight.

Kalau ikut BMI, he is just overweight at 25.1 so not that long to go for it to be under 25.

My BMI pulak memang dah ideal, hehehehe.

We Asian women have a lower ideal BMI range.

23 and above is considered overweight already.

Like I pernah mentioned in a post a few years ago, we only believe in calories in vs calories out to lose weight.

If we want to eat the calorie-laden food, we have to burn the calories off by exercising.

It’s as simple as that.

Tapi you still kena tau lah jugak roughly how much calories are in the food you eat or else macam mana nak tau banyak mana nak exercise kan.

We dont believe in corset ke or the so called miracle ubat2 and supplements or meal replacement.

If they work for you guys, good on you.

And since we love to eat, tu yang kena exercise.

Malam ni for dinner, I made corned silverside and vege quiche with green salad and cheesy croutons.

My quiche ada cheese and milk and my croutons pun ada cheese jugak.

So, tu yang tak boleh nak skip the exercise.

IMG_4319

I made crustless quiche aje and letak mushroom and capsicum in it.

Tambah the amount of veges without it being too obvious kan Winking smile.

IMG_4323

I only used a small amount of chopped up corned silverside.

IMG_4328

And I also added roasted almond in the salad which makes it so much nicer!

IMG_4330

Tengah hari tadi I dah makan nasi so tu yang malam ni makan a small portion of quiche aje Smile.

13 comments:

m.u.l.a.n said...

BMI i mmg within range yg ngam2 soi kata orang... tapi size saja yg meruncingkan keadaan... i ni golongan tinggi sikit je so kalo terlebar sikit, memang ter-obvious lah kebesarannya... macam giant gitu..

ohh crustless quiche ni macam fritata jgk ke.. apa beza..

looks soooo yummeehh...

Hafizah Mohamad said...

Kak...fiza pun suka makan...tp fiza malas nak senam...ha ha ha...so sekarang ni jalan terbaik fiza makan dlm kuantiti yg sikit saja...biar lambat asal selamat... he he he

Neny said...

i pon sudah belajar jadi calorie-concious now tapi bab buat exercise ari2 tu still failed! Keep making entry pasal diet n exercise ye kak, i like it sbb boleh jadi sumber motivasi.

Sutera ungu said...

Salam LG/K Min...am blog walking (after a boredom of an academic writing/reading) and found this blog..clicking thro' the posts, you reminds me of an old fren while serving in PKD klang back in early 2000-2001..have the instinct that you are the one..btw, I have enjoyed reading your blog..sempoi dan menarik. definitely will visit this blog regularly :)

JaSSNaNi said...

Assalam kak min..
nak pizza... :P
hai.. tak penah2 jemu masuk sini tengok org perth ni makan.. geram ngan menu2 sedap..

lemongrass said...

Mulan,
I ni lagi lah, pohon yg rendang gitu, so klu gemuk, memang sebijik penguin berjalan! So tu yg kena maintain comel ayu, hahahaha
Crustless quiche ni ada tepung dlm campuran milk, eggs and cheese tu so tu yg jadi crustless quiche :-)

Fizah,
I suka makan snacks and sweet things tu yg kena jugak exercise. Kalau ada depan mata, memang tangan I asik mencapai aje!

Neny,
takpe, at least you have started kan :-). I pun memang liat giler nak exercise tp bila fikir yg I nak makan chocolates or sweet dessert, tu kena exercise just utk burn off that extra cals :-)

Sutera Ungu,
Salam. Hahaha...I've been waiting bilalah someone from that phase of my life akan terserempak dgn my blog ni. You are the first :-). But what's yr name?
I dah lama tinggalkan that phase of life, tu yang tak pernah mention that part in the blog rasanya.
I went to your blog. Congrats sbb tgh buat PhD.

lemongrass said...

Nani,
Wassalam. Pizza dah habis lah, hahaha. Kena tunggu this Friday ye :P

Sutera ungu said...

hahaha..my blog is so boring..tak creative langsung...tu pun sbb nak paksa diri menulis utk thesis..and actually am Asreza's sister..just replace 'za' with 'nee' (in case, you still remember my sis). k Gie and Idayu (our ex colleague in Klang) pun tgh buat phd (rather a permanent head damage for me..my rambut abis gugur..mcm autumn hahaha), Idayu is in UK, rasa K Gie is in UKM..nanti kalau I pi Perth, boleh gi jalan2 sbb dah ada kenalan and jom lah jalan2 Melbourne

ada the baker said...

i wonder quiche tu rasanya macam mana? murtabak?

Kniedaz said...

kalau saya...tengok salad buh roasted almond atau kekacang lain macam tak boleh masuk je..rasa macam kekacang ni sedap masuk dalam coklat je...saya dah 2 minggu ubah rutin makan..skang makan sebelum jam 8 malam dan buat sedikit eksesais setiap hari. Belum mampu jogging lagi...insya Allah nanti nak heret Mr Hubby jogging hehe

norhidana miswan said...

kalu tgk salad akak yg hari2 tuh, terpikir boleh ke kalu dana mkn salad hari2 cam akak... hehehhe

susumanis said...

salam LG, adohai ckp pasal nak dapat ideal weight ni, i dan 10 tahun lah rasanya dulu masa nak daro 46, sekarang 56, penah at one time 66..hahaha, ni smabil tgk yr foodie mulut munching chocolate cadbury, patutnya petang petang ni g exercise kan, da lama tenung swimming pool kt bawah tu, nk terjun situ selalu x jadi..kikiki

lemongrass said...

Sutera Ungu,
Wow, ramai jugak ye yg tgh buat PhD skrg. Required by kementerian ye? Perth ni kan lagi dekat dgn Msia so tickets nak balik Msia lagi cheaper dr nak pergi melbourne, hahaha.

Ada,
memang betul ckp you, ada rasa mcm murtabak sikit but isi dia aje sbb takde kulit mcm murtabak kan. And a bit more cheesy.

Kniedaz,
I pulak suka letak kacang dlm salad sbb ada krup krap bila makan :-). Bagus lah dah start exercising, sikit2 pun takpe, lama2 jadi bukit kan :-)

Dana,
I suka sgt2 salad ni. Kalau makan nasi pun I suka makan ulam. Tapi orang rumah ni lagi suka sayur dimasak so tu yg I kena masak sayur jugak instead of ulam aje, hehehe

Susumanis,
swimming tu lah exercise yg paling mujarab nak burn off calories. Swimming pool dah panggil2 tu, terjun aje lah, hehehhe