Wednesday, 6 March 2013

Mid-week rice dinner

When the supermarket has the marinara mix on sale, my dinner menu during the sale week mesti lah will include marinara mix.

What’s in the marinara mix?

Usually it has peeled prawns, squid rings, mussels, fish fillet of indeterminate origin (hahahaha… I think it’s basa fillet) and if we are lucky, they’ll have some salmon fillet in it as well.

But selalunya mussels lah yang akan bulk it up.

Which is mighty fine for The Other Half and Miss 9 because they love mussels.

I tolerate them, I can eat them in small amount.

Miss 13 pulak will specifically asks me not to serve her any of the mussels because she hates them.

Kadang2 I akan buat fettucine marinara which we really like.

kadang2  I akan buat pizza marinara which The Other Half loves but everyone else would rather eat cheese pizza than that.

Selalunya I akan pan fry them with garlic, dried chilli flakes, five spice powder, salt and pepper aje.

Yang ini, semua orang suka.

Malam ni for dinner, I made the panfry marinara mix, makan dengan nasi goreng cina and keropok sayur.

IMG_4133

 

IMG_4134

This is myplate, sebab tu tak banyak sangat mussels on it.

 

IMG_4137

We like this style better than campur the marinara mix goreng sekali dengan nasi…. tak lah berair sangat kan.

IMG_4140

Maybe next time, I nak buat tomyam seafood pulak lah….

14 comments:

cik chinta said...

kak, lenkali lps ltk pic, bg resepi skli ek. hihi

qarerah alooza said...

http://qarerahalooza.blogspot.com/
hai....polo me back plz!!! ty

Mat Gebu said...

.....Besssssssssssstttttttttt.......

A.L.M. said...

Hi I'm John from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes
from 1 to 10.

There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog

It's easy, fast and fun. The best Photo recipes will be here.

I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo.

We would love that you participate with some recipe like this.Look Amazing!

Regards

http://www.Fooduel.com

kareem said...

hihi..teringat time duduk nz sekejap dulu..suka jugak beli marinara mix ni & memang senang nak buat tom yam seafood..semua ada..hehe

ummuaidan said...

Mussels nie lain sketsnya r ngan kerang kan..i pun pernah beli yg frozen kat sini..tp kurang gemar dgn rsnya...

susumanis said...

salam LG, mintak sepinggan..sodap bona nampaknyer tapi kita tak makam mussel, alergic leh turn green kalau makan..hehe

Aida Salleh said...

Meriahnya sis....i like..again kalau i dok sebelah umah u mmg dah bawak plate dah...heheheheheee..

H O N E Y said...

Kak Mynn,

Wohoooo.. pi la share recipe at foodduel tu! Dia dah invite tu hehe.

Lapar lah Kak Mynn... kalau Kak Mynn neighbour I, hari-hari balik keje request some food from you haha. Just only on weekend je kita bley exchange food.

Sigh, how good to be your sister. Balik umah je, kak..nak pizza! ROTFL

LOVE.

razila hanim Hussain said...

first komen sy kt blog akak...ari ni sy bru abis khatam blog akak setelah 2 bulan sy bace dr awl smpai akhir...mmg best giler ler blog akak...sbb bce blog akak suami sy jadi pelik ble menu2 yg sy sediakan lain dr sblm2 ni.kdg2 dinner pn dh ade ala barat gitu...bce blog akak,perut yg dh d isi pn blh bunyi blk

oklh,teruskan menulis cz sy nak trus membaca,sy nk wt blog xpandai & malas sebenarnya.so bce je blog2 yg best2 untuk cri ilmu dan pengetahuan.

Kniedaz said...

kalau kat tempat saya ni, ada satu kilang memproses seafood untuk eksport..setiap tahun dia buat sale untuk penduduk sekitar dua kali je..raya cina n raya puasa..waktu tu memang berderet orang beli seafood..saya hanya beli udang, sotong, n fish fillet...ok gak panfry mix marinara camtu...buat sambal tumis pun sodap hehe

Rozita said...

Sedapnyaaa....suka tengok LG punya food presentation. Boleh bukak kedai nih...

ida said...

i dont eat seafood..except for fish...tapi tengokkan u punya ni...aduhaiiii....pengsannnn...semua laaa ur food boleh buat i pengsan...

lemongrass said...

cik Chinta,
kalau I ikur recipe mana2, slalunya I akan bagi link sekali. Tapi klu jenis recipe yg campak2 takde sukatan ni, I jarang bagi recipe sbb x tau the exact measurement.

Cik Mat,
kalau Cik Mat makan, lepas tu habislah gatal2 eh

John,
Hi! Thanks for the invite. I'll definitely think about it.

kareem,
memang senang kan, tak payah kita susah payah beli asing2 kalau nak buat tomyam, hehehe

UmmuAidan,
memang lain rasa dia. I tak suka sgt kerang pun so I guess tu yg mussels pun kureng jugak :-)

Susumanis,
Salam. Alahai, kesiannya you allergic to mussels. Nasib baik lah tak sedap mana kan and other seafood you are not allergic to :-)

Aida,
hahaha...memang meriah penuh dgn seafood. Kalau you dtg bawak pinggan, make sure bwk dessert sekali ye :-)

Honey,
kalau you my neighbour, weekdays i akan masak,weekend suruh you pulak masak and I goyang kaki, hehehe.

Razila,
Salam. Rajinnnnya you mengkhatamkan 5 tahun punya coretan, hehehe. Terharu sungguh I :-). Suami you suka tak bila dihidangkan dgn makanan yg agak lain? :-)

Kniedaz,
ohh, maybe tu lah kilang yg export bnyk seafood ke sini. Best jugak kan klu dia buat sale, boleh stock up ukt supply berbulan2 :-)

Rozita,
Kalau bukak kedai, kena rajin masak. I ni ada hari2 tertentu aje yg rajin, hahaha

Ida,
kenapa you tak makan seafood? Allergies ke? I suka seafood ni tp kdg2 malas nak masak, hehehe