Wednesday, 27 March 2013

Easter long break

Tomorrow is the last day of school before the long Easter break.

Easter holidays ni memang sentiasa dinanti2kan dek semua orang sebab it’s a 4 day public holiday!

The Other Half will have a 4-day Easter break. He goes back to work on Tuesday.

Miss 9 pulak has a 5 day Easter break. Her school will only reopen on Wednesday.

Miss 13 pulak will have a 6-day Easter break! Her school will only reopen on Thursday!

Giler lama cuti!

And then 2 weeks after that, cuti sekolah end of term pulak….

Orang OZ ni kalau long weekend aje, mesti ramai2 pergi bercamping lah, pergi caravanning by the beaches lah, pergi somewhere in the country…

We all?

Duduk rumah aje, tak pergi mana2, hahahaha….

But we’ll definitely go out cycling and picnicking just around here.

And also eating loads of chocolate eggs and hot cross buns! Open-mouthed smile.

Punahlah diet we all, hikhikhik…..

I like buying all the different flavour choc eggs and choc bunnies because they are so cute tapi I tak minat sangat nak makan…. I would rather makan hot cross buns.

But kalau letak the chocs in the bread, I suka!

Choc eggs in bread, choc eggs in choc cake, choc eggs in brownies……

Hehehehe….

Tonite’s dinner is another “punah diet kena pulun exercise lepas makan” meal.

But The Other Half tak kisah sebab dia dah kayuh basikal hari2 so tak payah pulun exercise pun takpe.

I ni pulak skrg tengah malas giler nak exercise. I haven’t been on the elliptical for 2 nights!

But tadi I still pulun makan as though I rajin exercise, hahahaha….

Sebab dah seminggu tak makan ayam so rasa rindu giler nak makan ayam, tu yang pulun makan!

I made chicken curry with potato, ayam goreng berempah, acar mentah, kacang panjang goreng with coconut.

IMG_4454

And telur masin kedai mari.

IMG_4459

Seminggu ni we all banyak makan seafood and vegetarian aje.

Tu yang I masak ayam macam dah setahun tak jumpa, hahahaha.

IMG_4456

Semua orang tersenyum kekenyangan sebab dapat meratah ayam tadi….

Kahkahkahkahkah…….

9 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Power tul.. tp kalau Sham telur masin tu kena tambah lagi sebelah.. baru puas hati..

Anis Rafie said...

Kak Myn ni lawak aarr.. "masak ayam mcm setahun x jmpa" :-)... Nway nnt tayang gambar choclate ek.. Saja nak terapi mata tgk choclate eggs ;-)

penDragon said...

I ni hari2 pun ayam...kids suka ayam...so ayam lah dlm apa jua menu...sesekali je ikan atau daging...husband mmg x mkn nasi masa dinner..dia mkn salad je. org tgh diet kan skrg...semangat nk turunkan berat badan...setiap hari balik kerja mesti exercise dulu :)

ida said...

wahh betul punya rindu sama ayam yer kak hahaha..kitorang kalau dapat cuti panjang camtu, surely takkan duk umah...confirm merayap,kat sini cuti raya jer laaa kalau cuti panjang pun..kalau ada cuti sek, orang kerja still kena kerja..alahaii sedihh

Flower said...

My anak2 cuti biasa je. Friday sampai Monday. Tuesday dah sekolah. No extra2 sbb kena simpan utk raya puasa n raya haji n all those extra muslim's celebration. Ok lah...

norhidana miswan said...

naper cuti easter break utk miss9 ngn miss 13 tak sama yek kak? seronok nyer cuti lama2 kan... kalu time cuti dia takde sale besar2 mcm kt malaysia nih ke kak?

wah2 akak sana sini ayam je yek, udahla msk kari bt ayam berempah lak...

hudamohamed said...

Kecur tengok Kari ayam With potato tu.. thanz kak mynn kasi i idea nak buat buka puasa ni.. Sabarjerlah !!!

Ayu said...

Kak Mynn, kalau dapat makanan cam kak Mynn masak tu, memang rugi ler diet! haha.. looks soooo delicious! Yummy!

lemongrass said...

Sham,
waalaikumsalam. You samalah mcm my hubby, suka sgt2 kat telur masin sebijik tu mmng utk dia sorang.

Anis,
Memang sedap sgt2 dpt makan ayam tu, hahaha. I tak beli bnyk choc eggs sbb tak nak bagi budak2 n bapak budak mkn byk, hehee

Pendragon,
congrats to your husband sbb tgh berusaha kearah hidup sihat :-).
Budak2 rumah ni pun suka ayam tp I pulak nanti yg tak larat klu makan ayam hari2, hehehe

Ida,
we all ni pulak klu ada cuti panjang, lagi suka duduk rumah sbb malas nak drive kemana2. Hubby I pun jenis yg bila cuti nak rehat aje, hehehe.

Nora,
ha'ah kan, you all ada cuti masa raya nanti unlike us. Lagi best cuti panjang raya nanti dr easter ni.

Dana,
tak tau lah kenapa. I pun pening padahal sekolah gomen jugak dua2, hehehe. Ada sale jugak kat sini, I aje yg tak pergi sbb tak nak terjebak, hahaha

Huda,
jadi tak buat kari ayam utk buka puasa? :-)

Ayu,
Memang rugi diet we all hari tu, hahaha