Sunday, 10 March 2013

Our routine Sunday…

Masuk kebun cari bahan2 untuk masak dinner.

Kutip sehelai daun kunyit, a few serai, a few chillies, dug up a small bit of kunyit and halia.

IMG_4202

Halia and kunyit still ada dirt on them lagi tu! (just to prove to people that they did come from our own garden, kahkahkahkah Winking smile)..

And made them into rendang daging…

Hari tu tak puas makan rendang, tu yang buat lagi petang tadi!

Sebelum sempat The Other Half finished his sentence, “I feel like having rice and…..”, cepat2 I cakap, “I want to make rendang tonite!

I would rather makan rendang than makan kari again, heeeee…..

IMG_4208

Makan dengan acar mentah. Timun pun datang dari kebun belakang rumah jugak.

IMG_4211

Daging lembu, bawang, nenas, santan kelapa, lengkuas, bawang putih dan beras tidak dikutip dari kebun belakang rumah tau!

Ikan pun tak boleh nak bela, lagi lah lembu kan, hahahaha….

IMG_4214

sebab guna chili jalapeno dlm acar and rendang tu, pedas lah jugak our dinner tadi.

IMG_4219

Tapi untuk the girls, I buat daging masak kurma aje…

Ini gambar Miss 9 pagi tadi, masa kat masjid nak start sunday school…

Ayu muslimah macam gadis melayu terakhir gitu…

IMG_1696

Ini rupa dia petang tadi masa petik anggur kat kebun……

Macam lioness sekali pandang kan with her hair menggerbang like that!

IMG_4204

Either I kena potong her hair pendek again ala2 Sigourney Weaver in Aliens or biar kan rambut dia panjang mengurai….

25 comments:

Farah said...

cantiknya miss 9 pakai mini telekung :) sunhanAllah

Along Najwa said...

Leave her hair like that la...cantik. But pakai tudung sgt2 comelnyer...

cik chinta said...

alahai. yg dok msia pon xbt, yg dok sn pla terbuat, kak bg r resepi. nk jg idang2 mkanan sdp2 kt my half gni. bio kn syg. eheh. btw, nk anak comel2 cm akk jg. geram. comel sgt

ibu,mommy,mom... said...

Miss 9 betul dah kurus.pipi dia dah x sechubby dulu.
So sweet ber tudung gitu

Badar The Great said...

v.d sweet Miss 9 berhijab. N tersgt la ayu. akak suka tgok rambut curl dia tu, she's v.cute.

shidah ar said...

K.min,

I pulak suka kerutup than rendang. balik nanti remind me to bagi u rempah kerutup terengganu ye :D

Shamsiah Abdul Rahman said...

Masya'Allah..
Sungguh sejuk mata memandang anak dara yg seorang tu.. sejuk jugak mata melihat rendang daging tu.

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer dinner akak ni...hurm...lapaq dan2...ha ha ha...bila tgk cili dr kebun akak tu naik seram ja....ha ha ha...merah menyala...

comei sungguh anak dara akak...mmg gadis separuh melayu terakhir ni....sweet gitew....

ibh_sue said...

Uuuuu..I like it. Semua hasil dari kebun... kalau boleh tanam pokok kelapa tentu ble dapat santan dari hasil buah kelapa sendiri juga..Hehehe
Ayu miss 9... Beso dah anak dara akak yang sorang ni..Heee

amy (^_^) said...

Kak min.. Amy tau ada org dah comment benda yg sama tp amy tetap nak ckp juga.. hehehe (^_^)
Ah sejuknya mata memandang zahra pakai tudung.. Mcm gadis arab.. Bertuah nyer kalu dpt anak mcm zahra.. Comel sesangat..

P/s: sedapnyer redang.. Makan dengan pulut kuning pun ok gak kan.. Nyum3x..

deeja said...

sedap menu nya..
As-salam

adda syuhada said...

sedapnya rendang tuh...comel jer dia bila pakai tudung..

ummuaidan said...

comel tul miss 9 ngan tudungnya..actually lioness style pun dah elok sangat ngan muka dia kan..:)..biarkanjerlah sis..pjg tuh, ok jer..

@na said...

salam kenal dan singgah ziarah, suka tgk your happy life there...syukur.
Miss 9, tu mmg so sweet..n your acar mentah tu so fresh la...

rostina76 said...

salam LG
suburnye hasil dari kebun tu. bestnye bila nak masak je petik2 gitu. btw ur girl is so lovely

blu4sky said...

Salam LG,
makin lama makin ayu miss 9..try bg pjg rambut dia mana tau klu dah pjg x mengerbang sangat..

Ina Hashim said...

salam,

cantiknya dia bertudung...macam ala2 Arab

waktu x bertudung pun cantik...muka klassik gitu

susumanis said...

salam LG..dasat u kat sana cucuk tanam bagai, we all kat malaya pulak yg ramai g tesco petik kt situ..kekeke, sejuk hati nenek malaysia tgk ms 9 tuh..mmg ayu n muslimah sangat :)

Tinie Mohamad said...

salam k.min.... lama tak meninggalkan jejak... hehehe... selalunya lalu aje.....

ala.. comel nya miss 9 and geram tengok hasil kebun k.min....

Madam Lala said...

maam ni kalu bercucuk tanam, semedang jek tak jadi, org tua2 ckp TANGAN PANAS.. tp tangan ni sejuk jek..hahaha

m.u.l.a.n said...

oh my menantu...!! soooo comel..

i pon baru teringat nak buat rendang few months ago..!! tak terbuat2 lagi.. berbudi pada tanah mmg lumayan hasilnya.. petik sendiri makan sendiri.. best best.. nnti carikan i rumah kosong dekat2 situ ya.. bulan depan i pindah sana.. everyday i pi rumah u makan2... hahahaa...

Kniedaz said...

syok tu main petik-petik belakang rumah...sedapnya makan rendang daging..yum yum...Miss9 nampak sangat comel dengan tudungnya...

klynnismail said...

Kak LG, tu daun kunyit ke daun pisang.. besarnya. Kalau from my laman kurus² je semuanya.

lemongrass said...

farah,
gadis arab gitu, hahaha

Along,
I want her to have it longer but I pulak nanti yg penat brush her hair lama2 every morning :-)

Cik Chinta,
yg dok oberseas ni slalu sgt teringat makanan msia sbb jarang dpt, tu yg kena buat sendiri :-)

Ibu,
dia dah tinggi sikit and dah kurang mkn sikit, tu yg kurus sikit kot :-)

Kak badar,
bila pakai tudung, terus jadi muka arab kan :-)

Shidah,
I tak pernah makan kerutup, klu you kata lagi sedap, sure nya we all akan suka jugak, hehehe

Sham,
sejuk mata memandang pagi2 ahad aje, hehehe

Fizah,
cili merah tp tak pedas sgt pun. Kaler aje bright, hahaha.
Gadis separa melayu mmng ayu klu pakai baju kurung, hahaha

Sue,
hahahaha...tak kuasa nak parut kelapa. I lagi suka bukak tin coconut milk tu :-D

Amy,
memang orang slalu ingat dia anak arab so orang assume husband I arab jugak. Tu yg ramai terkejut bila tengok we all satu keluarga jalan sama2. Macam2 rupa ada :-)

Deeja,
wassalam. Rendang mmng sentiasa sedap kat tekak I ni :-)

Adda,
skrg klu tak raya pun dah boleh mkn rendang sedap kan :-)

UmmuAidan,
Nasib baik perangai dia tak mcm lioness, hehehe.

@na,
salam singgah ke blog ni. Acar mentah tu mmng sedap klu kenakan dgn rendang kan :-)

rostina,
salam. Memang seronok bila dpt kutip hasil fresh dr ladang ni. Rasa sweet sgt2 :-)

blu4sky,
Salam. tu lah, I pun rasa klu panjang lagi, sure tak mengerbang sgt agaknya kan :-)

Ina,
Salam. memang mcm anak2 arab yg ramai kat Perth ni, kira boleh join diaorang lah, hehehe

Susumanis,
Salam. Kat sini best jugak berucuk tanam sbb tanah rumah ni luas. Sambil tu boleh dpt sayur fresh kan :-)

Tinie,
Salam. Gadis arab berbaju melayu gitu, hehehe

Madam Lala,
We all pun ada jugak tanaman yg tak pernah menjadi klu ditanam. tu yg balik2 tanam sayur yg sama aje, hehehe

Mulan,
hahaha....menantu you perasan jadi gadis melayu terakhir gitu :-P.
Rumah kosong bnyk around this area, jom lah pindah, hehehe

Kniedaz,
memang seronok part petik2 and kutip2 ni. Part nak menyiram tu yg letih sgt :-)

klynn,
daun kunyit I memang besar gedabak, tak tau kenapa. Terlebih baja kot, hahaha

faridah mohd sayed said...

Comeiinya Ms. 9 pakai tudung...ala-ala gadis arab gitu...