Friday, 22 March 2013

Gadis ayu berbaju kurung ^__^

Miss 9 had her Harmony Day assembly today.

And everyone was allowed to wear their cultural costumes to school.

Untuk budak2 yang pure Aussies, they were asked to either wear orange (which is the Harmony Day colour) or the school uniform or green and gold (which is the Aussie sports colour at the Olympics).

So, pagi tadi, I kejutkan Miss 9 bangun awal sikit untuk hias2 dia sikit lah.

Padahal cuma pakai kan dia baju kurung, pinkan selendang and buat sanggul dia aje, hahahaha.

Tapi sebab Mak dia ni bukan pakar andam so nak buat sanggul tu pun took some time jugak lah.

A week ago, I cuba buat sanggul dia and this was how it looked like.

Still a bit messy.

IMG_1897

I borrowed the cucuk sanggul from a friend.

And this was how she looked like this morning.

I used a lot more pins on her hair so her sanggul tak pergi mana2, hehehe

IMG_4382

I thought of putting bunga raya on her sanggul tapi cari tak jumpa. keliling rumah we all pun takde orang tanam pokok bunga raya ni.

So, kenalah letak bunga lain.

IMG_1960

Her sanggul stayed perfectly round the whole day!

And a front on view of her attire. I tak dpt cari selendang yg sama kaler so pakai aje lah yg hitam tu.

IMG_4357

IMG_1959

And with some of the students and Mums who were wearing their traditional costumes as well.

IMG_4386

 

And even the school’s principal pun pakai sari you!

IMG_4375

Comel aje kan, heeeeee…..

Hari tu bila dia pakai baju kurung dgn tudung, nampak macam anak arab.

Bila pakai baju kurung dengan sanggul, baru lah nampak melayu kan

Sape2 yang terpikat tengok Miss 9 berbaju melayu and nak jadikan calon menantu, menabunglah dari sekarang ye!

Muahahahahahaha……

35 comments:

kakinakl.com said...

wow comelnya anak dara kamu pakai baju kurung siap bersanggul lagi.

kakinakl.com said...

wow comelnya anak dara kamu pakai baju kurung siap bersanggul lagi.

Along Najwa said...

Ehmm...rugilah xder anak lelaki ;). Lawa sungguh anak dara tu...

penDragon said...

Comell!! betul, mmg nampak mcm anak arab....

micasamawar said...

manis...ayu macam wanita melayu terakhir & yg paling best sanggul tu, pandai ibunya buatkan sanggul
(^_^)

εïзmummyHazaεïз said...

Ayunye... Comel..

susumanis said...

alahai ayunya gadis melayu perth ni :)

Fazlinil Irma said...

kak min..

tabung buluh cukup tak..? hahaaaa.

Huda Ahsin 2 said...

Amboi manisnya...

Hmmm... memang kena start menabung. Aussie Dollars tu... hehe..

Nur Hafiza Rahsid said...

shes so cantik kak! Semoga membesar jadi anak solehah yang berbakti pada semua ;)

kak ina said...


Cantiknye anak dara u.... Akak tinggal di Perth tapi tk pernah plk berjumpa..

qasih ana said...

ala tomey nyr mis 9...anak jawa tetap ado kn huu....

ummuaidan said...

Ayu betul miss 9 ngan baju kurung bersanggul gitu, comel sangat..taklah nampak cam anak mat salleh sangat..hihihi

Nurul A said...

Seronok la skolah kt sana. Even public school pun ada mcm2 aktiviti.miss 9 sgt ayu in baju kurung.

Aida Salleh said...

Wah siap bersanggul lagi.memang ayu betul miss 9.

Aida Salleh said...

Wah siap bersanggul lagi.memang ayu betul miss 9.

oshinz said...

cantik sungguh.. memang nampak kemelayuan dia tu.

Wani said...

mcm sofia jane dah:D

JaSSNaNi said...

Memang ayu sungguh, kak min masih ada skill wat sanggul tu even dah dok sana berbelas tahun ye... Tahniahhh....

Mona said...

As salam. LG...comeiinya anak dara u. Copp.. nak buat menantu...

latifah suleiman said...

ayuuuuu sgt

Oyis said...

berseri2 miss 9 :)

Badar The Great said...

hey si gadis yg ayu, lesung pipit d pipi, hey si gadis yg manja,senyumman menawan. hehehe...byk cantikla ur anak dara ni.

Mat Gebu said...

....kejap lagi putera raja datang merisik...hehe...

lemongrass said...

KakIna,
sanggul kena ada, baru gaya orang dolu2 :-D

Along,
hahaha...klu nak produce anak lelaki skrg, jauh benor pulak age gap nya :-)

Pendragon,
mana dtg genes arab pun I tak tau, hehehe

Micasamawar,
tu yg kena practice awal2 buat sanggul, nasib baik jadi :-)

MummyHaza,
thanks :-)

Susumanis,
susah nak jumpa gadis melayu berbakju kurung dgn sanggul skrg ni. Kat Perth baru ada! hahaha

Irma,
Hahahaha....kena penuh satur rumah tabung buluh tu, baru lah cukup :-P

Huda,
Menabung Aussie dollars, lambat sikit lah nak penuhnya ye, hehehe

Nur Hafiza,
Amin ya rabbal al amin... InsyaAllah :-)

kak Ina,
Perth ni besar, susah nak terserempak unless kita mingle within the same circle lah :-)

qasih ana,
muka jawa dominant, hahaha

UmmuAidan,
baru lah nampak muka asian dia kan bila dah pakai baju kurung mcm ni :-)

Nurul A,
sekolah2 kat sini mmng penuh dgn activities yg families pun involved sama. kdg2 tak larat jugak nak pergi semua :-)

Aida,
kena lah ada sanggul, baru lah boleh jadi gadis melayu terakhir, hahaha

Oshinz,
thanks :-). Mmng terus jadi melayu bila pakai baju kurung kan :-)

Wani,
Sofia jane kan muka bulat mcm Miss 9 lah :-)

Nani,
hahaha...bila ada benda2 mcm ni, baru lah terkial2 nak belajar buat sanggul :-)

Mona,
Wassalam. Dah ramai orang cop, kena queue panjang mcm ni, hahaha ;-P

Latifah,
thank you :-)

Oyis,
dia berseri2 sbb she was the only one pakai baju kurung at her school so I guess dia terasa sgt lah cantik nya, heeee

Kak Badar,
hahaha...siap boleh menyanyi lagi tu :-)

Cik Mat,
putera raja banyak duit tak? Hahahaha....

annapeje said...

Pakai kebaya lg comel hehe

toratorabujie said...

pakai kebaya mesti lagi cun hehe

Unaizah said...

Phewitt!!! Now, you have two grown up anak dara to take care of.

mamasuri said...

sapa bilang gadis melayu tak menawan...hehehe..(lagu)..cantik sgt..

Tinie Mohamad said...

wah comel nya...... anak lelaki tini kecik lagi nak book jadi menantu.... hehehehehe.....

Ina Hashim said...

memang ayu.......she's sooo beautiful

arita ms said...

Soooo cute.... comel sangat anak dara tu. Akak ada anak teruna... boleh la nabung, kan... hahaha... tapi anak teruna akak jawa campur cina, campur pakistan...

kak tyea said...

Sygnyalah saya blm kawen n for sure blm ada anak lelaki...klu ada nanti pun, sah2 dah jauh ketinggalan nak pikat miss 9..huhuhu...dia cantik sangatlah...

lemongrass said...

Annapeje,
kebaya yak beli lagi :-)

toratora,
balik Msia next time, kena cari kebaya lah, heeee

Unaizah,
tell me about it! Tak larat, hahaha

Mamasuri,
Baru lah nampak muka melayu kan :-)

Tinie,
hahaha...kecik lagi, tak nak lah :-P

Ina,
thank you :-)

Arita,
hahaha...itu lagi exotic looking, siap campur jawa, cina, pakistan semua :-)

kak tyea,
kalau you ada anak lelaki in the future, memang dah jauh sgt bezanya tu, hehehe. adik lelaki ada? ;-)

faridah mohd sayed said...

Tomeeiinya Ms. 9...she had turn to Ms. 10 kan...nampaknya terpaksa la simpan duit ni kalau nak masuk meminang utk anak teruna kat rumah ni...huhu