Sunday, 3 March 2013

His new interest

The Other half said to me that everytime he opens his Facebook on a weekend, mesti keluar so many photos of food on his wall.

Dia kata kawan2 dia asiklah pergi restaurants or cafes on the weekends and then ambik gambar their food and then tayang their food on facebook.

Pastu siap dengan description of the food lagi tu….

Then he said, “I should start putting photos of the food I eat every nite on my FB as well. So my friends can see that I eat great food every nite without having to go out and spend lots of money!”.

He says he’s not envious of the eating out culture because he says he gets great food at home.

He just wants his friends to be envious of him sebab dapat makan sedap2 kat rumah, without having to go to a restaurant, and all of it cooked by his wife…

Hahahahaha…..

So now, kerja I bertambah lah!

Lepas ambik gambar dinner guna dslr for my blog, I kena ambik gambar the food guna his phone pulak.

So, he can straight away upload to his FB.

Like tonite’s dinner….

Lepas I ambik gambar the food on his behalf, terus dia upload ke FB and dapatlah a few likes….

We’ll see if the likes will increase as he puts more and more photos of his food ye, hehehehehe….. Smile

And disebabkan I nak makan baaaaanyaaaak for dinner, I pun ajaklah The Other Half temankan I pergi bike riding this afternoon.

Padahal he had already gone on a 65kilometre ride pagi tadi masa we all pergi Sunday school tu!

So, we went for a short 18kilometre ride aje tadi which took us an hour.

Bebudak berdua tu tinggal kat rumah sebab we weren’t going that long.

Sambil exercising, sambil tu sempat jugak menggedik ambik gambar, hahaha

581901_469658056420777_1932327577_n

IMG_1588

Nasib baik lah takde tren lalu kat tren track kat sebelah tu masa tu, or else sure dah kena gelak dgn the tren’s passengers kan, hahahaha…

I teringin nak makan sate ayam and nasi impit…

Bila dah teringin, sure dah makan banyak kan! tu yang kena lah exercise jugak….

IMG_4102

My nasi impit, sate and kuah kacang.

IMG_4107

kali ni I guna cashew nuts, almonds, walnuts and hazelnuts for my kuah kacang.

IMG_4111

IMG_4112

Saje je potong ayam tu besar2 so makan sikit pun dah kenyang.

I makan 4 cucuk dah kenyang….sebab I makan nasi impit berlambak! hahahaha…..

17 comments:

blu4sky said...

LG,
Sure kekwn your other half akan jeles..silap2 ada yg ketuk pintu rumah you nak join dinner :)

ibu,mommy,mom... said...

Lucky your other half to have you who cooks well everyday.
Healthy living wx biking tu best tu

Along Najwa said...

Akak, I wonder how you develop your cooking skill...siap cucuk sate bagai... :). As for TOH, so sweet of him...

Flower said...

Laki I tak de FB or instagram or things like that. Tp dia tau, sebelum makan or dia carve roast beef ke apa, mesti tanya, do you want to take the pic first. Dah paham dah kerja bini dia.

oh lupa lak, semlm pun I gi exercise, gi ronda ke garden city lepas berbulan tak pergi ke mall. Penat you...

umiyumi said...

Salam Kak,
Wahh mkn satay sedapnyaa.. umi pun mkn satay juga mlm ni tp beli aje kat pasar malam al hidayah. Nasib baik pegi awal sikit sbb lepas tu panjanglah queuenya.. :p

BlueTurtle...... said...

I sokong the other half ltk byk2 gambar food kat fb wall.. Mesti juling fb frens dia tgk food yg variety... Hhahahhaaha

ibh_sue said...

He3 bagus la kan. Untung other half. Duduk rmh dpt mkn best dan off coz jimat byk. (^_^). .

FatihaNur said...

husband who got wife like u sis will be a best lucky husband in da world....

mesti ramai kwn dia yang jeles ngan dia...huhu

mamasuri said...

gumuk2 satay tu kak..nasib akak slim melim jer..

Haliza Ghazalli said...

Salam singgah
Your other half must hv luv u very much sampai sanggup bukak f/b cos of u! My hubby pulak...excited semcm bila I ada blog sampai keep giving my blog to his favourite friends...aishhh!.

Fatimah said...

sedap ke kuah kacang tu guna kacang2 mat salleh ni, selain kacang tanah? ada beza x?

BLOG ANAK MAMA^^ said...

ouwwhhh...that's sweet^^. Untung abg dpt kak LG mesti die bangga sgt..can show off to his rakan-rakan hehehe

lemongrass said...

blu4sky,
dia tension tengak kawan2 dia asik2 upload gmbr food photos mencanang konon2 diaorang sgt posh mkn kat cafes n restaurants. Restaurant I pun best apa, hahaha

Ibu,
bila mood I dtg aje baru masak best2, slalunya masak yg paling sempoi aje, hahaha

Along,
I guess bila dah duduk kat perantauan and ada famili and kdg2 terkenang2 msian food yg sedap2 tu, tu yg belajar trial and error masak ni. And surf recipes and selak2 buku recipe, lama2 ok lah :-)

Nora,
hahaha...dah tau pe'el bini dia yg suka amik gmbr food ye :-)

Umi,
kalau pasar malam yg ada jual sate kat sini, mmng queue dia sentiasa penuh dgn orang kan!

Blueturtle,
memang itu pun 'niat' dia nak bagi kawan2 dia pulak juling2 tengok gmbr food dia, hahaha

Sue,
tu yg kdg2 bila we all keluar makan kat kedai rasa mcm tak berbaloi aje makan benda2 yg I boleh masak, hehehe

FatihaNur,
tu yg dia tak kisah bwk bekal lunch at work sbb dia tau lunch dia best aje, hahaha ;-)

Mamasuri,
sate gumuk2 ni sedap sbb moist n juicy aje kan :-)

Haliza,
Salam. My hubby memang dah lama ada FB tp jarang sgt2 dia letak gambar food kat FB dia. Baru ni dia bersemangat nak letak gmbr food :-)

Fatimah,
Lain sikit lah rasa dia. Still sedap. Kacang tanah lagi sedap berlemak sbb digoreng sebelum buat kuah kacang. I cuma bakar dlm oven aje kacang2 ni.
Tapi sbb I ada anak yg allergic tak boleh makan kacang tanah, tu yg buat kuah kacang guna kacang2 mat saleh ni. So, dia pun boleh makan sama.

Blog anak mama,
skrg boleh lah dia show off dgn kawan2 dia about his dinner pulak, walaupun cuma makan kat rumah aje, hahaha

susumanis said...

salam LG, maunyer yr hub x happy, sate pun de hidang kat umah, kat malaysia ni bole kira gan jari yang nak idang sate masak sendiri except masa raya la kan..lucky toh lar kan..hehe

pB said...

hobby baru aBear pB ... berbasikal

Zaitun said...

Adik lelaki kak Zai salah seorang yang tak suka makan kat luar. Menurutnya makanan yang dimasak dirumah lagi sedap dan terjamin kebersihannya.

Baru minggu lepas kak Zai makan satay Hj Samuri kat Kajang.

Ayu said...

Assallammualaikum Kak Min
this must be the most expensive kuah kacang sebab sume kacang2 antarabangsa.. haha.. Kalau saya buat kuah kacang ni, saya akan make sure semua orang makan sampai menjilat pinggan! Mahal ooo, jangan membazir! haha

Btw, hubby akak memang nampak kurus la kak, he did lost a lot of weight.. Akak macam biasa ler, diva as usual! ;)