Monday, 4 March 2013

Lazy Labour Day Monday

After going out Saturday and Sunday, we decided to stay at home lepak2 aje today.

Cuti hari buruh kan so buruh2 kat rumah ni semua pun bercuti jugak lah.

Dah lah hujan renyai2 aje pagi tadi which is good for the plants and the lawn and the trees and also good for us to continue golek2 atas katil, hahahaha.

But lemau lah kan kalau satu hari suntuk golek2 atas katil!

I managed to kerah sorang buruh kasar to help me make some biscuits.

Ada lebihan ground mixed nuts from yesterday’s kuah kacang so I pun buatlah biskut mazola.

IMG_1607

Dulu2 sebelum dapat idea nak tukar kacang tanah in biskut mazola to other nuts, I slalu terliur aje bila teringat biskut mazola ni.

Sekarang dah tau mcm mana nak tukar, tak payah tunggu raya pun boleh buat biskut mazola, hehehehe.

IMG_1615

Buruh kasar I yang rajin menolong. Dapatlah 35 biji, cukuplah utk we all buat minum petang and simpan sikit.

And then for dinner, The Other Half requested burger and chips.

Tapi I malas nak buat meat patties so I just guna shop bought crumbed chicken breast aje.

IMG_4117

And sebab malas nak pergi kedai beli burger buns, kenalah I menguli sendiri buat buns sendiri.

Dapatlah 9 biji, cukup utk tonite’s dinner and tomorrow’s lunches and a few left over Smile.

IMG_4119

Our dinner tonite of crumbed chicken breast with homemade buns, seasoned fries and mixed salad of apple, cucumber, mixed lettuce, tomatoes, sauteed mushroom and pine nuts.

IMG_4121

My bread buns guna air suam, tepung roti, yeast, soft butter, powdered milk, bread improver, sugar and salt. I takde exact measurement for the water and flour, just agak2 aje from the way it feels bila I uli the dough.

Sebab dah tiap2 minggu kerja I memang menguli roti aje kan, tu yang pejam mata pun boleh buat, hahahahaha Smile with tongue out.

14 comments:

Intan said...

Sangat2 la terkagum tgk roti burger kak LG tu. Takde sukatan n main campak2 aje ye ??? Lagi la ternganga i dibuatnya... Bila la i nak jd pandai buat roti ni mcm kak LG ni ???.... huhuuuuuu...

m.u.l.a.n said...

memang pro menguli u ni.. pejam mata pon boleh uli..!! i uli clay buat cawan kecik dolu pon, cikgu jepun i dulu tu geleng2 kepala.. menyumpah seranah agaknya roska clay dia.. uli roti dah berkali2 pon tak jalan jugak tangan i ni.. hempuk orang je yg pro kot huwa hahaaa...

as always lah, simple mimple pon dinner u, buat mata i terbeliak je.. menantu i tu memang sangat roojiinn kan kan.. makin comel..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Power tu.. campak2.. pejam mata dah jadi roti.
Kalau Sham buat mcm tu.. lps tu campak masuk trash bin la pulak.

Aida Salleh said...

Waaa ..dasatlah sis....malas gi kedai buat sendiri.kalau i terbalik kot...gi kedai sbb malas buat sendiri...hihiii.

Aida Salleh said...

Waaa ..dasatlah sis....malas gi kedai buat sendiri.kalau i terbalik kot...gi kedai sbb malas buat sendiri...hihiii.

CikLily Putih said...

pejam mata pun boleh buat? kira hebatla tu kan

NEKCIK said...

Gebusssnya roti burger LG..tak sukat pun dah cantik

ibu,mommy,mom... said...

Omg slurp slurp that cookie

norhidana miswan said...

oooo ari buruh kt sana tak sama cam malaysia 1 mei ek...

tp bgs tul lah buruh akak tu, rajin dia menolong bt biskut tuh... teringat2 bau biskut mazola nih kalu mak bakar...sedapnyer

Lady D said...

Salam Kak LG,sejak selalu baca blog akak ni kan,saya dah ada hobi baru.buat roti! Heheh..akak punya roti cantekkkkkkk jerr..saya punya tak tau lagi cemana..hehe

Zaitun said...

Dah malas kak Zai buat roti tak berapa nak menjadi.

Biskut mazola hanya ada bila raya menjelma.

ct nur said...

Salam kak LG...

Sejak jumpa blog akak nie...tiap2 hr mesti singgah. Best2 akak msk. Nie duk blajar nak pandai msk mcm akak. Heheheee...

Adell's Closet said...

Assalam kak..seronoknya dpt buat buns sendiri..baru nak tanye resepi rupanya akak buat tutop mato aje..hehe..len kali boleh la akak share kan resepi tu yea...

lemongrass said...

Intan,
bila ahli keluarga you suka sgt makan pizza and roti, memang you terpaksa jadi terer buat roti, hahaha

Mulan,
I rasa sbb I duduk merantau yg kena masak segala benda sendiri and then budak2 and bapak budak tu suka bebeno pizza and bread, tu yg I boleh passed buat bread pejam mata ni, hahaha. bangkrap klu tiap2 minggu kena order pizza, heeee

Sham,
waalaikumsalam. Cuma roti aje yg I boleh pejam mata buat, yg lain tu kena tengok recipe 3-4X baru menjadi, hahaha

Aida,
I malas nak bersiap2 pakai tudung segala panas2 terik, tu yg buat sendiri aje bawah aircond :-D

CikLily,
dah tiap2 minggu memang kerja I menguli roti buat pizza or sweet bread, tu yg boleh pejam mata ;-)

Nekcik,
gebus sbb guna bread improver so naik lah gebus dia lagi :-)

Ibu,
memang biskut mazola ni sgt2 sedap kan! :-)

Dana,
buruh I yg sorang tu mmng suka tolong. Yg sorang lagi tu tolong jugak tp ada hari2 tertentu aje dia rajin, hahaha

Lady D,
salam. Seronok kan buat roti ni! I suka bila tengok dia naik cantik aje and bila bakar, semerbak bau nya :-)

Kak Zai,
So far roti yg syaa buat semua jenis yg tak fancy and tak leceh, tu yg slalunya menjadi, hehehe.

ct nur,
Salam. Alhamdulillah, ada jugak orang yg jadi minat masak lepas masuk blog I, hehehe

Adell,
wassalam. Buat roti ni memang seronok tp I pun kdg2 malas jugak nak buat buns, beli aje slalunya, hehehe